Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019
Η λίστα έχει εκπλήξεις, έχει και ταινίες που ήδη έχουν γίνει, δικαίως, κλασικές. Κι έχει και τη συγκίνηση της επιλογής από έναν... αιώνα, του οποίου είδαμε τη γέννηση. Η βρετανική The Guardian δημοσίευσε τη λίστα της με τις 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα και βυθιστήκαμε στη μελέτη. Δείτε ολόκληρη τη λίστα της Guardian εδώ και διαβάστε παρακάτω το Top-10, αλλά και τι δήλωσε ο #1 σκηνοθέτης.
To Top-10 των ταινιών του 21ου αιώνα
10.«Team America: World Police» (2004), Ματ Στόουν, Τρέι Πάρκερ
9.«Zama» (2017), Λουκρέσια Μαρτέλ
8.«Moonlight» (2016), Μπάρι Τζένκινς
7.«Συνεκδοχή, Νέα Υόρκη» (2008), Τσάρλι Κάουφαμν
6.«Κρυμμένος» (2005), Μίκαελ Χάνεκε
5.«In the Mood for Love» (2000), Γουονγκ Καρ-Γουάι
4.«Under the Skin» (2013), Τζόναθαν Γκλέιζερ
3.«Boyhood» (2014), Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ
2.«12 Years a Slave» (2013), Στιβ ΜακΚουιν
1.«There Will Be Blood» (2007), Πολ Τόμας Αντερσον
Μαθαίνοντας τα νέα, ο Πολ Τόμας Αντερσον απάντησε: «Ποιος είμαι εγώ για να διαφωνήσω; Το δέχομαι. Το καμαρώνω και δεν το παίρνω καθόλου ελαφρά. Αλλά, φυσικά, θα μπορούσα να φτιάξω στα γρήγορα μια μεγάλη λίστα με σπουδαίες ταινίες απ' αυτόν εδώ τον αιώνα, δεν είναι δύσκολο. Εχω χρόνια να δω το "There Will Be Blood", αλλά την τελευταία φορά που το είδα ένιωσα περήφανος κι ικανοποιημένος. Ολα τα στοιχεία του μοιάζουν να συνδέονται καλά - οι ερμηνείες, η μουσική, το τοπίο κι η ιστορία, όλα τα επίπεδα της ταινίας, ιδιαίτερα το κεντρικό νόημα της σχέσης πατέρα και γιου - όλα λειτουργούν μαζί. Επιπλέον είναι πολύ ρωμαλέα ταινία κι αυτό μ' αρέσει. Ξέρετε, όπως, νομίζω, ξέρουμε όλοι, ότι αυτό που κάνει την ταινία σπουδαία είναι ο Ντάνιελ Ντέι-Λούις.» Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη μίνι-συνέντευξη που έδωσε στην Guardian ο Πολ Τόμας Αντερσον.
Σχετικά

Θερινό σινεμά με την πολυβραβευμένη ταινία La La Land σε μία υπέροχη αυλή
Ο Ράιαν Γκόσλινγκ και η Έμα Στόουν χορεύουν κάτω από τον έναστρο ουρανό της Λεμεσού

Νέες πρεμιέρες στη μεγάλη οθόνη: Από το αποχαιρετιστήριο “Downton Abbey” μέχρι το σκοτεινό “The Long Walk”
Συγκίνηση, δράση, θρίλερ και νοσταλγία σε μια εβδομάδα γεμάτη κινηματογραφικές εμπειρίες

Netflix: Η ξέφρενη ζωή του Τσάρλι Σιν και οι νέες σειρές της εβδομάδας
Όλες οι νέες σειρές και οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στο Netflix αυτή την εβδομάδα

Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας: O Χρυσός Λέων στον Τζιμ Τζάρμους - Όλοι οι νικητές
Η ταινία «Father Mother Sister Brother» του Τζιμ Τζάρμους κέρδισε Χρυσό Λέοντα, ενώ ο Μπένι Σάφντι απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Smashing Machine»

Το βράδυ της Κυριακής βλέπουμε σινεμά στην παραλία, κάτω από την πανσέληνο!
Πάρε μαξιλάρι και ζήσε τον κινηματογράφο κάτω από τα αστέρια!

Αλλαγή ταινιών προβολής στον δωρεάν Υπαίθριο Κινηματογράφο της πρωτεύουσας
Με pop corn και μπουκάλια νερού για όλους

4 νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα
Από συγκλονιστικά δράματα μέχρι ανάλαφρες κωμωδίες, οι κινηματογραφικές αίθουσες γεμίζουν ξανά με ιστορίες που αξίζει να δεις στη μεγάλη οθόνη

Το Θέατρο Ριάλτο επαναρχίζει με υπαίθριες προβολές
Ταινίες γεμάτες πρωτοτυπία, τρυφερότητα και χιούμορ που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις και την πολυπλοκότητα που τις χαρακτηρίζει σήμερα, θα μας προσφέρουν ευχάριστες κινηματογραφικές αποδράσεις

Υπαίθριος Κινηματογράφος στην καρδιά της πρωτεύουσας
Η μαγεία του σινεμά κάτω από τα αστέρια

Φεστιβάλ Βενετίας: Επτά λεπτά χειροκρότημα για το «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου
Η Έμμα Στόουν δάκρυσε από χαρά με τη θερμή ανταπόκριση του κοινού στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας.

Επίσημο τρέιλερ για το «Bugonia» του Γιώργου Λάνθιμου: Η ανατρεπτική εμφάνιση της Έμα Στόουν
Απόψε η παγκόσμια πρεμιέρα του νέου φιλμ από τον Έλληνα σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

«Hamnet» με τον Πολ Μέσκαλ: Η άγνωστη ιστορία του Σαίξπηρ – Ο γιος του Άμνετ και ο Άμλετ
Το σενάριο της ταινίας που σκηνοθετεί η Κλόε Ζάο βασίζεται στο μπεστ σέλερ μυθιστόρημα της Ιρλανδής Μάγκι Ο′ Φάρελ, το οποίο είναι εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ.