Δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019
Ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Μαραθάσας διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού "Τ’ Άη Δημητριού". Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο κέντρο του χωριού, έχει στο επίκεντρο του την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού η οποία περιλαμβάνεται στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα θα αναδειχθούν και παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού και να συμμετέχουν σε μια βιωματική διαδικασία με το πλάσιμο του πηλού και την κατασκευή αγγείων.

Παράλληλα οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν το παραδοσιακό βούτημα του σουτζιούκου, την παρασκευή παλουζέ και τραχανά καθώς και την απόσταξη ζιβανίας με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα ενώ στο φεστιβάλ θα πωλούνται παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής της Νότιας Μαραθάσας.
Στο φεστιβάλ θα υπάρχει μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από λαογραφικό όμιλο, πλούσιο φαγητό και ποτό.

Που βρίσκεται ο Άγιος Δημήτριος
Ο Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο χωριό στα βουνά του Τροόδους. Στα νότια συνορεύει με το Φοινί, στα ανατολικά και βορειοανατολικά με τις Τρείς Ελιές και στα δυτικά και βορειοδυτικά με τον Παλαιόμυλο. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1000 μέτρων και είναι περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος.
Πρόγραμμα φεστιβάλ
Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα δοθεί στις 11.00 π.μ. με χαιρετισμούς από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, τον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου Γιώργο Αναστασίου και τον κοινοτάρχη του Αγίου Δημητρίου Ροδοσθένη Μακρίδη. Το επίσημο μέρος θα κλείσει με ομιλία του Συγγραφέα Ερευνητή του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, Κωστή Κοκκινόφτα ο οποίος θα μιλήσει για την ιστορία και τις παραδόσεις του χωριού με επίκεντρο την αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού.
Στις 11.00 π.μ., με την έναρξη του φεστιβάλ, θα ξεκινήσουν παράλληλα τα εργαστήρια αγγειοπλαστικής και οι διαδικασίες παρασκευής των παραδοσιακών εδεσμάτων.
Στις 16.00 μ.μ. θα ξεκινήσει το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον πολιτιστικό όμιλο «Κοντά στην παράδοση» ενώ κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν πολιτιστικές παρεμβολές και άλλες δραστηριότητες για μεγάλους και παιδιά.
Που: Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας
Πότε: Σάββατο 26 Οκτωβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ
Διοργανωτής: Σύνδεσμος Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου με τη στήριξη του Κοινοτικού Συμβουλίου
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Γιώργος Αναστασίου (99445231), Σπύρος Σωτηρίου (99539023)

Σχετικά
H Ανδρομάχη τραγουδά (για καλό σκοπό) στη Λευκωσία
Στο χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό πάρτυ που οργανώνει το House of Angels by Maria Gonata
Καλωσορίσατε στο Cap Bohème, το πρώτο Signature Dinner Show στο Club του Cap St Georges Hotel & Resort
Ξεκινήστε τη βραδιά με σαμπάνια, καθώς το Club ζωντανεύει
Χριστούγεννα στην Ορμήδεια 2025: Όλα όσα θα συμβούν στο χωριό
Αυτή την Κυριακή, το χωριό γεμίζει με φως, μουσική και γιορτινή διάθεση!
1ο Paralimni Christmas Shopping Festival: Όλα όσα θα συμβούν το Σάββατο στο Παραλίμνι
Ολόκληρη η αγορά του Παραλιμνίου μετατρέπεται σε ένα μεγάλο Christmas Open Mall και μας καλεί να το ανακαλύψουμε κάνοντας τις αγορές μας και στηρίζοντας την τοπική αγορά
Δωρεάν κρασί κ.ά. στην «Πλατεία Χριστουγέννων» στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς
Η πλατεία μεταμορφώνεται σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό γεμάτο χαρά, δράσεις και γιορτινή διάθεση!
Ο Κάθηκας, για ένα διήμερο, θα κερνά (τοπικό) κρασί στην πλατεία
Χριστουγεννιάτικη Κρασοκαζάνυξη στην Κάθηκα, με τη σύμπραξη τριών οινοποιείων
"Το Σπίτι των Ξωτικών" θα στηθεί στο Πραστείο Κελλακίου
Ανακοινώθηκε ολόκληρο το πρόγραμμα του Χριστουγεννιάτικου Χωριού
Eudaimonia Festive Edition στο Οινοποιείο Τσιάκκα
Η πιο κομψή, ζεστή και γιορτινή συνάντηση του Δεκεμβρίου – μια εμπειρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη
Christmas Fest στον Άγιο Δομέτιο με μουσικές, τραγούδια και φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου
Μία μέρα γιορτής για μικρούς και μεγάλους
H Τερσεφάνου ετοιμάζεται να φωταγωγήσει τις γειτονιές της με συναυλία και κεράσματα
Ο Κύπριος Τραγουδιστής Χρίστος Τελεβάντος, πρόκειται να πλαισιώσει την εκδήλωση
Όλα όσα θα γίνουν στο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ του Δήμου Στροβόλου στο Πάρκο Ακρόπολης
Ένα διήμερο γεμάτο με τη μαγεία των Χριστουγέννων
Η «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ ζωντανεύει στη σκηνή από το Μπαλέτο Νέων Λευκωσίας
Με περισσότερους από 65 ταλαντούχους νέους χορευτές, εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά