Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2020
Το ντοκιμαντέρ Queens of Amathus προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπέρμιγχαμ, το οποίο επιλέχθηκε από 792 συμμετοχές από περισσότερες από 60 χώρες. Ο παγκοσμίου φήμης παραγωγός ταινιών Trevor Beattie έδωσε τα εύσημα στην παραγωγή του Queens of Amathus, το όποιο έτυχε θερμής υποδοχής από το φιλοθεάμον κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά το πέρας της πρεμιέρας στο Η.Β., το ντοκιμαντέρ έλαβε διθυραμβικά σχόλια από τον διεθνή τύπο.
Το Queens of Amathus δημιουργήθηκε από την LGK Productions, η οποία αποτελεί μέρος ενός φιλανθρωπικού οργανισμού γνωστό ως LGK. Το φιλανθρωπικό ίδρυμα ιδρύθηκε για να στηρίξει τους Κύπριους που έπασχαν από την σπάνια νόσο αμυλοείδωση το 2014, οι οποίοι ταξίδεψαν στο Μπέρμιγχαμ για μεταμόσχευση ήπατος. Η LGK έλαβε χρηματοδότηση από το Heritage Lottery Fund στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ που γιορτάζει το ταξίδι των Ελληνοκυπρίων γυναικών από την Κύπρο στο Μπέρμιγχαμ.
Η Κυπριακή πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου στο Cinema Pantheon στη Λευκωσία. Τα κάθαρα έσοδα από την πρεμιέρα θα διατεθούν για τις φιλανθρωπικές δράσεις του LGK Foundation.
Στο ντοκιμαντέρ η Κύπρος είναι το σημείο αναφοράς για είκοσι δύο γυναίκες που μεταναστάτευσαν από την Κύπρο στο Μπέρμινγκχαμ της κεντρικής Αγγλίας.
Οι γυναίκες αυτές μοιράζονται το δικό τους ταξίδι ζωής και περιγράφουν τον ζωή τους και πως ξεπέρασαν τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την διάρκεια αυτών των περιόδων.
Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το δίλημμα που αντιμετώπισαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας στην Κύπρο, όπου υπήρχε έντονο το κλίμα της εξέργεσης ενάντια στην Αγγλική διοίκηση του νησιού. Η ιστορική αναφορά συνεχίζεται από την ανεξαρτησία του νησιού μέχρι την τούρκικη εισβολή του 1974.
Παρουσιάζονται μερικές αξιοσημείωτες ιστορίες, όπως αυτή της Ελένης της «Ωράτισσας», που ήταν γνωστή στην ελληνοκυπριακή κοινότητα του Μπερμινγκχαμ, ως η μητέρα Τερέζα. Η αγκαλιά της Ελένης, ήταν τόσο μεγάλη που φρόντιζε όλους και προαισθάνθηκε το τέλος της, που καταγράφηκε τυχαία στη κάμερα.
To Queens of Amathus βασίζεται σε τρεις κύριους χαρακτήρες που ταυτόχρονα εκπροσωπούν τρεις σημαντικές περιόδους για την ιστορία της Κύπρου:
1. Πριν και κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και το εμπόριο των μεταξωτών πλεκτών(λευκαρίτικα)
2. Η περιόδος της ΕΟΚΑ και η ανεξαρτησία – παρουσιάζεται από την Μαρία Ξενίδη
3. Η περίοδος της τούρκικης εισβολής του 1974 – παρουσιάζεται από τις Ανδρούλλα Αντωνίου και Τζούλι Νεοκλέους
Σχετικά

Σήμερα κάνει πρεμιέρα ο νέος υπαίθριος κινηματογράφος στη Λάρνακα
Για μοναδικές βραδιές κάτω από τα αστέρια

Ξεκινούν οι θερινές κινηματογραφικές προβολές σε έναν αγαπημένο χώρο
Κυπριακή ταινία κάτω από τα αστέρια για την πρεμιέρα

Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ από την ταινία για τη ζωή του Μπρους Σπρίνγκστιν με τον Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ
Παρακολουθώντας τα γυρίσματα, το «Αφεντικό» επαίνεσε την ερμηνεία του Γουάιτ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν «εξαιρετικό ηθοποιό» που «τραγουδάει πολύ καλά».

Ο 16χρονος γιος του Τζέισον Μομόα στο Dune 3
Ο ρόλος που θα υποδυθεί, η έναρξη των γυρισμάτων και η ημερομηνία προβολής της τρίτης ταινίας

Το "Υπάρχω" και οι άλλες 27 ταινίες που θα δούμε κάτω από τον έναστρο ουρανό του Πρωταρά
Ανακοινώθηκε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του 11ου Protaras Summer Film Festival

14 θερινά σινεμά μάς περιμένουν και αυτό το καλοκαίρι με αγαπημένες ταινίες
Δες αναλυτικά το πρόγραμμα του κάθε υπαίθριου κινηματογραφου στην Κύπρο

Ο Τομ Κρουζ θα πάρει επιτέλους Όσκαρ αλλά όχι για ερμηνεία
Στην ίδια τελετή της Ακαδημίας θα τιμηθεί και η Ντόλι Πάρτον

Πέθανε ο ηθοποιός του «Lilo & Stitch» David H.K. Bell, λίγο μετά την πρεμιέρα της ταινίας
Λίγες εβδομάδες μετά το κινηματογραφικό του ντεμπούτο

Θερινός Κινηματογράφος «Κωνστάντια»: Μάθαμε πότε ξεκινούν οι προβολές
Ο αγαπημένος θερινός κινηματογράφος της πρωτεύουσας επιστρέφει

Σηκώνει αυλαία το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»
Το Φεστιβάλ κάνει αρχή με ένα αφιέρωμα (In Memoriam) στον σπουδαίο δημιουργό David Lynch

Η Λευκωσία (από τη Δευτέρα) θα βλέπει εναλλακτικό σινεμά στην αυλή
Έναρξη για το Φεστιβάλ "Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου"

Τα σαββατοκύριακα του καλοκαιριού, στις Πλάτρες θα βλέπουμε σινεμά κάτω από τα αστέρια
Η καρδιά των Πλατρών μεταμορφώνεται σε ένα παλιό, αγαπημένο σινεμά