Δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου 2020
Μετά από επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού σε επαγγελματία υγείας, το Υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενεργοποίησαν άμεσα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των στενών επαφών του ασθενούς.
Εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και του ΟΚΥπΥ πραγματοποίησαν απόψε σύσκεψη, με στόχο τον καθορισμό των περαιτέρω μέτρων και βημάτων για τη διαχείριση του κρούσματος.
Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
- Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για τις επόμενες 48 ώρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.
- Η Καρδιοχειρουργική Κλινική αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της και σταδιακά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.
- Για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
- Έχει ήδη αρχίσει η απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
- Η κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών.
- Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς για τις επόμενες 48 ώρες.
- Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.
- Όσοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρακαλούνται όπως αυτό-περιοριστούν και επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες.
Το Υπουργείο Υγείας θα τηρεί ενήμερους για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.
(ΜΚΥ)
Σχετικά


Ήμουν κι εγώ στο Καλλιμάρμαρο...
Μια ανεπανάληπτη βραδιά στο Καλλιμάρμαρο με την Άννα Βίσση να γράφει ιστορία μπροστά σε 65.000 θεατές

Καταρρίπτεται ο μεγαλύτερος μύθος για τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων
Οι ταξιδιώτες αναζητούν πάντα τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων για ταξίδια διακοπών

Τα καλύτερα μέρη της Ευρώπης για ταξίδι τον Οκτώβριο με τα ομορφότερα φθινοπωρινά χρώματα
Είναι σχεδόν εκείνη η εποχή του χρόνου που οι νύχτες σιγά σιγά μεγαλώνουν, η θερμοκρασία πέφτει και η μυρωδιά του φθινοπώρου είναι στον αέρα

20 χρόνια Madame Figaro Awards: Μάθαμε πότε θα διεξαχθούν τα 20ά βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς
Η μεγάλη βραδιά πλησιάζει

Βραβεία Εmmy: Θρίαμβος για Adolescence και The Studio - Αναλυτικά οι νικητές
Το Adolescence του Netflix και το The Studio του Apple TV+ σάρωσαν στα Emmy 2025 με πολλά βραβεία - Τα πολιτικά μηνύματα που κυριάρχησαν στη βραδιά


Μεμονωμένες βροχές στα ορεινά - Πότε αναμένεται περαιτέρω πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας


Κυρίως αίθριος ο καιρός - Πότε και πού αναμένονται μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ανακοινώθηκε η Βασίλισσα του Λεμεσιανού Καρναβαλιού 2026
«Η Βασίλισσα του Πάθους και της Τρέλας του Λεμεσιανού Καρναβαλιού»

H Ryanair μπορεί να μην επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις της με το Ισραήλ
Η αεροπορική εταιρεία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι ανακοίνωσε ότι δεν θα επαναφέρει πτήσεις στο Ισραήλ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου το νωρίτερο