Δημοσιεύτηκε στις 09 Απριλίου 2020
Καθώς η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μέρος της ζωής μας και πολλοί από τους ανθρώπους δημιουργούν αυτοσχέδιες μάσκες για να προστατέψουν τον εαυτό τους από τα σταγονίδια που μεταδίδουν τον ιό, μια απορία που έχουμε πολλοί είναι αν τα γάντια προστατεύουν από τον ιό .
Η απάντηση είναι Ναι. Τα γάντια χρησιμοποιούνται κυρίως από εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας αλλά τα Κέντρα για ΄Ελεγχο και Πρόληψη της Ασθένειας (CDC) δεν συμβουλεύουν τους ανθρώπους που δεν εργάζονται σ’ αυτά να φορούν γάντια εκτός σπιτιού. Σύμφωνα μ’ αυτά είναι ΟΚ να χρησιμοποιείτε τα γάντια καθώς κάνετε εργασίες καθαριότητας στο σπίτι αλλά θα πρέπει να τα απορίπτετε όταν ολοκληρωθεί η εργασία σας.
Tα γάντια είναι ένα «τείχος» μεταξύ του δέρματός σας και ό,τι αγγίζετε αλλά μπορούν επίσης να διαδώσουν μολύνσεις.
«(Τα γάντια) μπορεί να σας δώσουν μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, κι έτσι μπορεί να ελαττώσετε την προστασία του εαυτού σας σε άλλες περιπτώσεις, όπως την τήρηση των σωστών αποστάσεων ή την υγιεινή των χεριών σας», λέει η Λούσι Γουίλσον, επικεφαλής του τμήματος επειγουσών υπηρεσιών υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη. «Κι υπάρχει και το ερώτημα αν εκείνοι που δεν φορούν γάντια ίσως και να μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους περισσότερο διότι είναι πιο προσεκτικοί σε σχέση με το άγγιγμα επιφανειών με τα χέρια τους».
Αν, λοιπόν, φοράτε γάντια, θα πρέπει να ξέρετε πως να τα φοράτε αλλά και να τα βγάζετε σωστά έτσι ώστε να μη μολύνετε τον εαυτό σας αλλά κι άλλες επιφάνειες.
Αν υποθέσουμε ότι τα γάντια μας μολύνονται αν αγγίξουμε κάτι...
Καθώς φοράμε γάντια, η Γουίλσον λέει ότι θα πρέπει να υποθέσουμε ότι «μολύνονται αν αγγίζουμε πράγματα». Θα πρέπει επίσης να προσέχουμε να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας με αυτά καθώς επίσης αν με τα γάντια έχουμε αγγίξει το πορτοφόλι μας ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.
Σημαντικό: Το να φοράμε γάντια δεν είναι δικαιολογία να μην πλένουμε τα χέρια μας. «Θα πρέπει πάντα να ασχολείστε με την υγιεινή των χεριών σας πριν βάλετε κι αφ’ ότου βγάλετε τα γάντια σας», λέει η Γουίλσον.
«Αν θέλετε να πάτε να αλλάξετε και να βάλετε δεύτερο ζευγάρι γάντια, πάλι θα πρέπει να έχετε σωστή υγιεινή χεριών, διότι μπορεί να μολύνετε τους εαυτούς σας και τα γάντια...»
Για να απορρίψετε τα γάντια σας με τον σωστό τρόπο, πετάξτε τα αμέσως σε κάδο απορριμάτων κι αμέσως πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Για να βγάλετε τα γάντια σας σωστά, αναποδογυρίστε τα προσεκτικά
Αφού βγάλετε το ένα γάντι ίσως να έχετε να αντιμετωπίσετε το αίνιγμα πως να βγάλετε και το δεύτερο χωρίς να το αγγίζει το γυμνό σας χέρι.
Για να βγάλετε σωστά ένα γάντι θα πρέπει να το τραβήξετε προς τα έξω. Αναποδογυρίζοντας το γάντι θα έχετε εξασφαλίσει ότι το χρησιμοποιημένο γάντι δεν πρόκειται να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι ο τύπος των γαντιών που χρησιμοποιούμε. Ο Τόμας Ρούσσο, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο αναφέρει ότι το να χρησιμοποιούμε αυτοσχέδια γάντια μπορεί να κάνει την «αναστροφή» πιο δύσκολη απ’ ότι αν φοράμε ιατρικά γάντια.
Η δυσκολία, λοιπόν, του να βγάλουμε σωστά και να απολυμάνουμε τα γάντια είναι ένας λόγος που ο Ρούσσο δεν τα συστήνει γενικώς εκτός σπιτιού. «Ακόμα κι αν θυμάστε να απολυμαίνετε τα γάντια σας, μπορεί να μην είστε σε θέση να το κάνετε με τον καλύτερο τρόπο», συμπληρώνει ο ίδιος.
«Νομίζω ότι έχει σημασία να δείξουμε πως αυτή η “οδός” της μετάδοσης είναι λιγότερο σημαντική από την αναπνευστική διάδοση του ιού».
Σχετικά
Καιρός: Βροχές και χιόνι στο μενού - Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Χιονίζει στο Τρόοδος
Στα λευκά για πρώτη φορά το Τρόοδος κατά τον φετινό χειμώνα Jubilee Hotel Troodos!
Πέφτει απότομα απόψε η θερμοκρασία στο εσωτερικό – Αναμένονται χιόνια και παγετός στα ορεινά
Η πιο κρύα νύχτα του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής, αναμένεται να είναι η αποψινή
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές που «σπάνε ρεκόρ» επισκεψιμότητας στην Κεντρική Ευρώπη
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς!
Αυτή η ασιατική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή πόλη στον κόσμο για να ζήσει κανείς, σύμφωνα με τους ντόπιους.
Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις του έτους 2024
Απονεμήθηκαν χθες βράδυ τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη διάκριση που αποδίδεται σε λογοτέχνες από την πολιτεία.
Το Σίγμα φέρνει την μεγάλη οθόνη στο σπίτι μας και φέτος τις γιορτές
Μαγικοί κόσμοι που ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας… Αγαπημένοι ήρωες που μας ταξιδεύουν. Συναισθήματα που μας παρασέρνου
Πρωτοχρονιά: Οι πιο εντυπωσιακοί Ευρωπαϊκοί προορισμοί για να υποδεχτείτε τον νέο χρόνο
Από τα γυαλιστερά φώτα μέχρι τις μουσικές στις πλατείες, η αλλαγή του χρόνου είναι η ιδανική αφορμή για ένα ταξίδι που θα μείνει για πάντα στη μνήμη σας!
Eurovision 2026: Πρώτες εικόνες από την εντυπωσιακή σκηνή της διοργάνωσης
Oι πρώτες εικόνες αρκούν για να σκιαγραφήσουν τη φιλοσοφία του φετινού σκηνικού
Οι 10 καλύτερες χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις
Στολίδια, λαμπιόνια και το τζάκι αναμμένο με μια χριστουγεννιάτικη ταινία να παίζει στην τηλεόραση
Άστατος καιρός με μεμονωμένες βροχές και πιθανό χιόνι στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
3 αναπάντεχοι προορισμοί στην Ευρώπη για να ταξιδέψετε τα Χριστούγεννα
Χιονισμένα τοπία, μεσαιωνικά σοκάκια και ουρανοί γεμάτοι φως σε τρεις απρόσμενους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της Ευρώπης.