Nightlife & Music

Σεμινάριο παραδοσιακών κρουστών

Τριήμερο σεμινάριο στο Αρχοντικό της Αξιοθέας από τον δεξιοτέχνη Κρητικό Γιάννη Παπατζανή

Δημοσιεύτηκε στις 04 Οκτωβρίου 2013

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει τριήμερο σεμινάριο παραδοσιακών κρουστών με διδάσκοντα τον δεξιοτέχνη από την Κρήτη, Γιάννη Παπατζανή. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστεί η τεχνική του κάθε οργάνου και πώς αυτό λειτουργεί στο μουσικό ιδίωμα απ' όπου προέρχεται, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τα ιδιαίτερα στυλ εκτέλεσης για καθένα από τα ακόλουθα όργανα: νταουλάκι/τουμπί (Κρήτη, Αιγαίο), πήλινη στάμνα (Ινδία), μπεντίρ (Τουρκία), Ισπανικό καχόν (Ανδαλουσία). Σημαντική προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάλυση και ουσιαστική κατανόηση των διαφορετικών ρυθμών. Σε πιο προχωρημένα στάδια διδασκαλίας θα παρουσιαστεί ο τρόπος που εντάσσεται κάθε κρουστό σε άλλες παραδόσεις. Το σεμινάριο αναπτύσσει τις ικανότητες του μαθητευόμενου ως μέλος μουσικής ομάδας και τον βοηθά να συντονίσει αρμονικά τον ήχο του με το σύνολο. Το μάθημα εστιάζεται στη μουσική πράξη, εμμένει στην καλαισθησία της μουσικής απόδοσης και στοχεύει στη διεύρυνση της μουσικής αντίληψης γενικότερα.

 

"Ο Γιάννης Παπατζανής έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη μελέτη των μουσικών ιδιωμάτων και τεχνικών πολλών διαφορετικών κρουστών οργάνων, παραδοσιακών αλλά και σύγχρονων. Πρόσφατα στράφηκε προς το Νταούλι, το μόνο Κρουστό που παραδοσιακά συσχετίζεται με την Κρητική Μουσική, στο οποίο ανέπτυξε νέες τεχνικές και μία νέα μουσική προσέγγιση, η οποία προσφέρει νέες δυνατότητες που δεν προϋπήρχαν στο παραδοσιακό, ιδιαίτερα λιτό τρόπο παιξίματος. Το αποτέλεσμα αυτού του νέου τρόπου παιξίματος έχει διευρύνει αισθητά τις δυνατότητες του οργάνου χωρίς κανένα συμβιβασμό πάνω στις βασικά παραδοσιακά αισθητικά στοιχεία" (Ross Daly)

Το σεμινάριο παραδοσιακών κρουστών απευθύνεται τόσο σε αρχάριους όσο και σε προχωρημένους και θα πραγματοποιηθεί σε τρία πεντάωρα μαθήματα (15 ώρες) από την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου (απόγευμα) έως την Κυριακή, 13 Οκτωβρίου (απόγευμα), στο Αρχοντικό Αξιοθέας.

Τιμή €40 και €20 (για φοιτητές και ανέργους). Στον χώρο του σεμιναρίου θα υπάρχουν κρουστά, για όσους μαθητές δεν διαθέτουν. 

Πληροφορίες και εγγραφές 22894531-2.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close