Δημοσιεύτηκε στις 27 Απριλίου 2020
27 Απριλίου 2007, ξημερώματα του Πάσχα έφυγε από την ζωή ο Μάριος της Λεμεσού, της Κύπρου, της Ελλάδος.
Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του 1954 στη Λεμεσό όπου και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Η τουρκική εισβολή του 1974 τον βρήκε να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει, η περίοδος εκείνη τον σημάδεψε βαθιά και έγινε πηγή έμπνευσης για κάποια από τα έργα του.
Μετά το τέλος του πολέμου, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο, από όπου, μάλιστα, αποφοίτησε με «Άριστα».
Στην ελληνική δισκογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1978. Ο πρώτος του δίσκος, με ερμηνευτή το Μανώλη Μητσιά, είχε τίτλο «Τα Τραγούδια της Παρέας». Ακολούθησαν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Δημήτρης Μητροπάνος, Γιάννης Πάριος, Γιώργος Νταλάρας, Πασχάλης Τερζής, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Καλογιάννης, Τόλης Βοσκόπουλος, Μαρινέλλα, Θέμης Αδαμαντίδης, Στέλιος Διονυσίου, Λάκης Χαλκιάς, Αλέκα Κανελλίδου, Κατερίνα Κούκα, Βασίλης Σκουλάς κ.ά. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη και η μουσική του απλώθηκε γρήγορα και ταξιδεύε παντού, όπου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το καλό ελληνικό τραγούδι. Τραγούδια όπως «Αννούλα του χιονιά», «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη», «Η νύχτα μυρίζει γιασεμί», «Σαν τρελό φορτηγό», «Εξαρτάται», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Τα Λαδάδικα», «Θάλασσες», «Δίδυμα Φεγγάρια», «Μια στάση εδώ», φέρνουν την απόλυτη καθιέρωση στο μουσικό στερέωμα.
Σταθμός στη μουσική διαδρομή του υπήρξε η γνωριμία του με τον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματά του, τα οποία κυκλοφόρησαν μελοποιημένα το 1981 με το γενικό τίτλο «Πικραμένη μου γενιά». Ακολούθησαν μουσικά έργα σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Κώστα Καρυωτάκη, Τεύκρου Ανθία, Κώστα Μόντη, Θεοδόση Πιερίδη, Μιχάλη Πασιαρδή, Κυριάκου Χαραλαμπίδη, Ναζίμ Χικμέτ κ.ά.
Σημαντική είναι η παρουσία του και στη μουσική επιμέλεια θεατρικών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο όπως «Δόνα Ροζίτα» και «Γέρμα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,«Θερμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλη κ.ά. Επίσης σημαντική και παρουσία του στην δημιουργία παιδικών τραγουδιών όπως το «Άρες μάρες κουκουνάρες» σε στίχους του Φώντα Λάδη, το «Ένα δέντρο που το λένε Νικόλα» του Δ. Ποταμίτη κ.ά.
Το 1996, ο Μάριος Τόκας επισκέφθηκε το Άγιον Όρος. Συγκλονισμένος από τα χειρόγραφα του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη που βρήκε και μελέτησε εκεί, έγραψε το συμφωνικό έργο «Θεογεννήτωρ Μαρία», το οποίο παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης των Αθηνών, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου της Βιέννης και στο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μαρτίνου στη Μπρατισλάβα.
Αφιέρωσε μεγάλο μέρος του μουσικού του έργου στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο. Τραγούδια του όπως τα «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάχτυλε» και «Η δική μου η πατρίδα», σε στίχους της Τουρκοκύπριας Νεσιέ Γιασίν, σημάδεψαν την καρδιά του Κυπριακού λαού. Για την προσφορά του στον κυπριακό πολιτισμό, το 2001 έλαβε, από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με το «Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς» που αποτελεί την ύψιστη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για την προσφορά του στον κυπριακό πολιτισμό, έλαβε, μεταξύ άλλων, και το βραβείο «Γιάννος Κρανιδιώτης».
Ο Μάριος Τόκας ζούσε στην Αθήνα και ήταν παντρεμένος με την Αμαλία Πετσοπούλου, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, τη Χαρά, τον Κωστή και τον Άγγελο.
Έφυγε από τη ζωή χωρίς να προλάβει να εκδώσει έργα του που αγάπησε πολύ και βρίσκονται σε παρτιτούρες και ηχογραφήματα στο αρχείο της οικογένειάς του. Μετά το θάνατό, κυκλοφόρησαν δύο δίσκοι με ανέκδοτα τραγούδια του, ο «Ήλιος Κόκκινος» (2012), με τις φωνές των Δημήτρη Μητροπάνου, Γιάννη Πάριου, Γιάννη Κότσιρα και Πασχάλη Τερζή και ο δίσκος με τίτλο «Τραγούδια που ζουν λαθραία» (2017) και ερμηνευτή τον Μίλτο Πασχαλίδη.
Για την προστασία, διατήρηση και προώθηση του έργου του αλλά και την ψηφιοποίηση και δημοσιοποίηση του πλούσιου αρχείου του, έχει συσταθεί και λειτουργεί το Ίδρυμα Μάριος Τόκας.
4 μικρού μήκους ταινίες για τη ζωή του
Σήμερα συμπληρώνονται 12 χρόνια από την ημέρα που ο Μάριος Τόκας έφυγε από τη ζωή. Για την σημερινή ημέρα, λοιπόν, που είναι αφιερωμένη σε εκείνον, η οικογένειά του έφτιαξε και μοιράζεται μαζί μας τέσσερις μικρού μήκους ταινίες με τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής και της καλλιτεχνικής του πορείας και πλούσιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο.
Το πρώτο βίντεο: Αντί βιογραφίας…
Ο Μάριος Τόκας μιλάει για την πορεία της ζωής του. Από τις γειτονιές της Λεμεσού, όπου μεγάλωσε στην Αθήνα που έζησε και δημιούργησε τη δική του οικογένεια και από εκείνο το πρώτο του πιάνο στις συνεργασίες του με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού…
Επιμέλεια: Kostas Tokas \\ Ίδρυμα Μάριος Τόκας / Marios Tokas Foundation
#mariostokas #12xroniaapousias
Σχετικά
Μια καθηλωτική εμπειρία που συνδυάζει τέχνη, μουσική και υψηλή γαστρονομία έρχεται στις Notes Live
To Punin Group παρουσιάζει την μουσική παράσταση "Noir" σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη
«Κύπρος αγαπημένη, πατρίδα ματωμένη»: Μια αλλιώτικη συναυλία για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή
Ερμηνεύουν τραγούδια του Μίκη Θεοδωρακη και άλλων σπουδαίων δημιουργών
Fuego στη γιορτινή Λεωφόρο Μακαρίου με την αγαπημένη μας Ελληνίδα τραγουδίστρια
Η πρωτεύουσα γιορτάζει με την πιο hot performer
Ο πέμπτος δίσκος του Fengaros Reacts κυκλοφορεί σήμερα με έξι τραγούδια από κύπριους καλλιτέχνες
Μετά την επιτυχία του διαδικτυακού showcase Fengaros Reacts τον περασμένο Οκτώβρη
Οι αγαπημένοι μας Alcatrash έρχονται στην Κύπρο για μία μοναδική νυχτερινή εμφάνιση
Θα τους απολαύσουμε σε γνωστό νυχτερινό μαγαζί της Λευκωσίας
Δημοφιλής Ελληνίδα τραγουδίστρια έρχεται στη Λευκωσία για δωρεάν συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας
Στο πλαίσιο των γιορτινών εκδηλώσεων του Δήμου της πρωτεύουσας και την φωταγώγηση της πλατείας
Νούμερο ένα τραγούδι στο top50 viral του Spotify στην Ελλάδα το Crystal Waters
Ο catchy ήχος και στίχος του, έχει κάνει τους Έλληνες να το σιγοτραγουδούν παντού
Vic Flick: Πέθανε ο κιθαρίστας που έπαιξε το διάσημο μουσικό θέμα του James Bond
Το περίφημο riff ηχογραφήθηκε το 1962 για την πρώτη ταινία Μποντ «Dr No». Ο Vic Flick είχε συνεργαστεί με τους Beatles, τον Τομ Τζόουνς και τον Έρικ Κλάπτον.
Χριστουγεννιάτικες συναυλίες με τους Γιαγκίνηδες
Το γνωστό ρεμπετολαϊκό δίδυμο έρχεται στην Κύπρο
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» της Εντίθ Πιάφ
Το 1960, ο Ντιμόν έγραψε το κομμάτι που θα γινόταν το πιο εμβληματικό τραγούδι της Εντίθ Πιάφ