Things to Do , Εκδηλώσεις

Η Γερμανική Αρχιτεκτονική και οι Αντανακλάσεις της στη Διεθνή Σκηνή

Διοργανώνουν μια πολύμορφη εκδήλωση με θέμα την αρχιτεκτονική στη Γερμανία και τις αντανακλάσεις που έχει στη διεθνή σκηνή

Δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου 2013

Πρόκειται για μια πολυδιάστατη εκδήλωση που αποτελείται από δύο εκθέσεις, μία αρχιτεκτονικής και μία φωτογραφίας, καθώς επίσης και από διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και προβολές ταινιών με θέμα την αρχιτεκτονική και το πώς αυτή καταφέρνει να ανοικοδομήσει κτίρια, πόλεις, χώρες ακόμη και αν αυτές είναι καταστραμμένες λόγω πολέμων ή άλλων φυσικών καταστροφών. Έτσι η αρχιτεκτονική γίνεται ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ζωή τους.

Η σειρά των εκδηλώσεων αρχίζει στις 5 και τελειώνει στις 27 Νοεμβρίου και περιλαμβάνει:

Την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου (Μάρκου Δράκου 21, πλησίον του παλιού ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας) θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Γερμανό-ιταλού φωτογράφου Claudio Santambrogio, ο οποίος θα παρουσιάσει την δουλειά του παλίμψηστο – γερμανία. Πρόκειται για μια σειρά από φωτογραφίες κτιρίων Γερμανών αρχιτεκτόνων ή κτιρίων που βρίσκονται στη Γερμανία, ως αναφορά της ιδέας «παλίμψηστο», που παρουσιάζει τα «ερείπια του μέλλοντος» από το δικό μας πολιτισμό. Η ιδιαιτερότητα των φωτογραφιών είναι η τεχνική η οποία χρησιμοποιείται: Ο αυτοδίδακτος φωτογράφος που εργάζεται σχεδόν αποκλειστικά με αναλογικές φωτογραφικές μηχανές φιλμ, κυρίως μεγάλου μεγέθους 4x5, 5x7 και 8x10, αναπτύσσει και επεξεργάζεται τα αρνητικά και εκτυπώνει με παραδοσιακή τεχνική και χημικές ουσίες. Την έκθεση στηρίζει η πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα στις 19.30 θα γίνει η προβολή της γερμανικής ταινίας "Berlin Babylon". Πρόκειται για μια ταινία ντοκιμαντέρ γυρισμένη το 2001 με αγγλικούς υποτίτλους αφιερωμένη στο Βερολίνο μετά την πτώση του τείχους που δείχνει πως αρχιτέκτονες, πολιτικοί, πολεοδόμοι -σχεδιαστές και εργάτες προσπαθούν να ανοικοδομήσουν τη  γερμανική πρωτεύουσα από το 1996 μέχρι το 2000. Πριν την προβολή θα γίνει μια εισαγωγή από τον καθηγητή Hans Stimmann, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του πολεοδομικού τμήματος σχεδιασμού του Βερολίνου από το 1991 μέχρι το 1996.

Την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Αρχιτεκτονικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Μιχαήλ Γιωργάλλα 1, Έγκωμη) θα γίνει η παρουσίαση της έκθεσης αρχιτεκτονικής "Εξωτερικές Σχέσεις / Νέοι Αρχιτέκτονες από τη Γερμανία", την οποία θα προλογίσει (στα αγγλικά) η επιμελήτρια της Dr. Romana Schneider. Θα ακολουθήσουν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης τα οποία θα τελέσουν με σύντομους χαιρετισμούς ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαίτε κύριος Björn Luley και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κύριος Δρ. Μιχάλης Ατταλίδης. Πρόκειται για μια έκθεση του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ifa) Στουτγάρδη, Γερμανίας, σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων (BAK), Βερολίνο και χορηγό επικοινωνίας τον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Deutsche Welle DW-TV που φιλοξενείται στην Κύπρο από το Ινστιτούτο Γκαίτε και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και στηρίζεται από το Επιστημονικό τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Η έκθεση παρουσιάζει δεκατέσσερα έργα νέων αρχιτεκτόνων από τη Γερμανία, τα οποία δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό, κυρίως από το 2004 και μετά. Τα επιλεγμένα παραδείγματα από τους τομείς υπέργειων κατασκευών, αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου, πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου αποκαλύπτουν το εύρος των ικανοτήτων μιας νέας γενιάς αρχιτεκτόνων. Δείχνουν πώς οι νέοι αρχιτέκτονες ασχολούνται με τα υπάρχοντα κτίρια σε μια ξένη χώρα, πώς χρησιμοποιούν και συμπληρώνουν διαφορετικά το υπάρχον και πώς δημιουργούν κάτι νέο υπό ασυνήθιστες συνθήκες.

Την Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου στις 17.30 στο Αρχιτεκτονικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί διάλεξη (στα αγγλικά) από τον καθηγητή Hans Stimmann με θέμα "Η Ανοικοδόμηση του Βερολίνου μετά την Επανένωση των δύο Γερμανικών Κρατών". Στις 18:15 θα ακολουθήσουν 2 παρουσιάσεις ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με θέμα "Ανοικοδομώντας εκεί όπου το άϋλο υλοποιείται", από τη βοηθό καθηγήτρια Μαρία Χατζησωτηρίου και καθηγητή Γιώργο Χατζηχρίστου και στις 18:25 με θέμα "Αστερισμοί" - Ανιχνεύοντας το Μέλλον, από τον βοηθό καθηγητή Άδωνι Κλεάνθους και επίκουρο καθηγήτρια Μαρκέλλα Μενοίκου. Στις 18:35 θα γίνει η παρουσίαση της Κυπριακής συμμετοχής στη Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής 2006 με θέμα "Διαπερατά Όρια", από την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Ρένα Σακελλαρίδου. Μετά τις παρουσιάσεις στις 19.00 θα ακολουθήσει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (στα αγγλικά) με θέμα "Η Ανοικοδόμηση μιας μοιρασμένης πρωτεύουσας" με τη συμμετοχή Γερμανών και Κυπρίων αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων σχεδιαστών, αντιπροσώπων του Masterplan Nicosia καθώς επίσης και αντιπροσώπων των δημοτικών αρχών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς. Στο πάνελ θα συμμετέχουν οι:
• Καθηγητής Hans Stimmann, διευθυντής του πολεοδομικού τμήματος σχεδιασμού του Βερολίνου από το 1991 μέχρι το 1996.
• Αρχιτέκτονας Αθηνά Παπαδοπούλου, Υπεύθυνη Γραφείου Master Plan Nicosia.
• Γρηγόρης Πατσαλοσαββής, Αρχιτέκτονας εκπρόσωπος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (ΣΑΚ).
• Μιχάλης Κοσμάς, Αρχιτέκτονας –Σύμβουλος σε θέματα πολεοδομικού σχεδιασμού.
• Δρ. Ρένα Σακελλαρίδου, Αρχιτέκτονας βοηθός καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
• Αρχιτέκτονας Marc Frohn, Γερμανός αρχιτέκτονας του γραφείου FAR architects Köln/Santiago.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Χατζηχρίστου, Αρχιτέκτονας καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Αρχιτεκτονικό Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί μια δεύτερη διάλεξη (στα αγγλικά) από τον Mark Frohn, αρχιτέκτονα του γραφείου FAR architects Köln/Santiago με θέμα "So close, yet so FAR".

Από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν προβολές μιας σειράς γερμανικών ταινιών (με αγγλικούς υπότιτλους), οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τους την αρχιτεκτονική. Όλες οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου στις 19.00. Πριν από την προβολή των περισσότερων θα γίνεται μια σύντομη εισαγωγή από ειδικούς στην αρχιτεκτονική ή κινηματογράφο.
Οι ταινίες είναι οι εξής:
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου η ταινία ντοκιμαντέρ Haus Tugendhat ( Γερμανία; 2012/13; 116`; σκηνοθεσία Dieter Reifrath).
Τρίτη, 12 Νοεμβρίου η ταινία Das Cabinet des Dr. Caligari (Γερμανία; 1919/20; βωβός κινηματογράφος; σκηνοθεσία Robert Wiene). Εισαγωγή από τον Δρ. Κώστα Κωνσταντινίδη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Κινηματογραφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου η ταινία Bauhaus-Modell und Mythos (Γερμανία; 2009; 103´; σκηνοθεσία Niels Bolbrinker-Kerstin Stutterheim). Εισαγωγή από την Eleonore Zippelius, επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου η ταινία Τhe Architects ( Πρώην Ανατολική Γερμανία, 1989/90; 97`; σκηνοθεσία Peter Kahane). Εισαγωγή από την Eleonore Zippelius.

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Θα ακολουθήσουν ξεχωριστά δελτία τύπου για την κάθε εκδήλωση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.goethe.de/ins/cy/nic/ver/enindex.htm.

 

 

Σχετικά

Ατζέντα
March 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close