News , Guide

Νέα σημαντική επιτυχία για το ΤΕΠΑΚ

Το ΤΕΠΑΚ ανάμεσα στα οκτώ πανεπιστήμια που θα δημιουργήσουν το Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (EUT+)

Δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2020

Ένα κοινό όραμα μοιράζονται οκτώ εταίροι, μεταξύ τους και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τη φιλοδοξία για την Ενωμένη Ευρώπη, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την έρευνα και τη μεταφορά γνώσης στην κοινωνία.

Συγκεκριμενα την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου, συναντήθηκαν οι Πρυτάνεις των οκτώ ιδρυτικών μελών της συμμαχίας για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (European University of Technology – EUT+). Οι εργασίες της συνόδου πραγματοποιήθηκαν στην Κλούζ-Ναποκα της Ρουμανίας.

Τα οκτώ συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια είναι:

Hochschule Darmstadt University of Applied Sciences (Germany)
Riga Technical University (Latvia)
Technological University Dublin (Ireland)
Technical University of Sofia (Bulgaria)
Cyprus University of Technology (Cyprus)
Technical University of Cartagena (Spain)
Technical University of Cluj-Napoca (Romania)
University of Technology of Troyes (France)

Σημειώνεται ότι τα συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια αφού υπέγραψαν μνημόνιο συναντίληψης δεσμεύτηκαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και εκπαίδευσης.

Επιπλέον, κατέθεσαν πρόταση για χρηματοδότηση για τη δημιουργία και ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της δράσης "European Universities initiative”.
 
Πιο αναλυτικά, αποστολή του υπό δημιουργία Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου είναι πρώτιστα να υπηρετεί την κοινωνία με κινητήριο μοχλό την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη προσφορά των τεχνολογικών πανεπιστημίων στον πολιτισμό, την επιστήμη και την βιώσιμη ανάπτυξη.  

Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η κατάχρηση πόρων, η αυξανόμενη ανισότητα ή οι κοινωνικές συνέπειες της ψηφιακής εποχής διαμορφώνουν τον ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στη δημιουργία ενός συνεκτικού και βιώσιμου μέλλοντος.

«Think Human First», ένα σύνθημα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ευρώπη. Οι οκτώ εταίροι, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο ιδρυματικό μοντέλο και ένα ριζικά ανθρωποκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης νέων τεχνολογιών υλοποιούν το κοινό τους όραμα.

Σε δηλώσεις του ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τόσο η δική μου παρουσία, του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθ. Παντελή Κελίρη, του Καθ. Σωτήρη Καλογήρου, Πρόεδρου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και του Αριστόδημου Λανίτη, Συντονιστή του Γραφείου Διεθνούς Κινητικότητας, σηματοδοτεί την ισχυρή δέσμευση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, για να εργαστεί προς την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην βάση ενός νέου ανθρωποκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης της τεχνολογίας.»

Καταληκτικά, να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου σε μια τέτοια συμμαχία αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώρισή του.

Σχετικά

Ατζέντα
August 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close