Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020
Για την κάλυψη των αναγκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φέτος κατασκευάστηκαν 52 δις. μάσκες εκ των οποίων ένα 3% θα καταλήξει στους ωκεανούς.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, πληροφορίες της οποίας έχουν αναρτηθεί στο «New York Post» αναφέρουν ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης θα καταλήξουν στους ωκεανούς φέτος, μολύνοντας το νερό με τόνους πλαστικού και θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή.
Η περιβαλλοντική οργάνωση OceansAsia, με έδρα το Χονγκ Χονγκ, επικαλείται μια παγκόσμια έρευνα, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι μάσκες μίας χρήσης φτιάχνονται από διάφορα στρώματα πλαστικού και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της σύνθεσής τους αλλά και του κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης».
«Αυτές οι μάσκες φτάνουν στους ωκεανούς μας όταν δεν πετιούνται σωστά, όταν τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι ανεπαρκή ή ανύπαρκτα, ή όταν τέτοια συστήματα υπερφορτώνονται λόγω του αυξημένου όγκου απορριμμάτων», προστίθεται. «Με κάθε μάσκα να ζυγίζει 3-5 γραμμάρια, η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 6.800 επιπλέον τόνους πλαστικής μόλυνσης που «θα χρειαστούν περίπου 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν».
Εκτός από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κομματιών από μικροπλαστικό και νανοπλαστικό, τα ελαστικά κορδόνια για τα αυτιά στις μάσκες μίας χρήσεις συνιστούν ταυτόχρονα πιθανό κίνδυνο να μπλεχτούν με αυτά διάφορα είδη άγριας ζωής.
Η έρευνα παραθέτει διάφορα παραδείγματα θαλάσσιων ζώων που βρήκαν φρικτό θάνατο από μάσκες, ανάμεσά τους ένα ψάρι που βρέθηκε νεκρό από εθελοντές τον περασμένο Αύγουστο, σε παραλία του Μαϊάμι, επειδή είχε παγιδευτεί στα ελαστικά κορδόνια. Επίσης, νεκροψία σ’ έναν υποσιτισμένο πιγκουίνο που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Βραζιλίας τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε μια μπλε μάσκα μίας χρήσης να έχει καταλήξει μέσα στο στομάχι του.
Η έρευνα καταλήγει προτείνει συμβουλές όπως να φοράμε μάσκες επαναχρησιμοποιούμενες, από υφάσματα που πλένονται «όταν αυτό είναι εφικτό», ενώ συστήνει να κόβουμε τα κορδόνια για τα αυτιά από τις μάσκες μίας χρήσης πριν τις πετάξουμε στα σκουπίδια.
Πηγές: nypost.com & lifo.gr
Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.
Σχετικά
«Ανάσα» από τα 40αρια με πτώση θερμοκρασίας και μεμονωμένες βροχές
Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
Αυτές είναι οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2026
Πώς είναι η ζωή και η καθημερινότητα στις πιο βιώσιμες πόλεις του πλανήτη μας μέσα από τα μάτια και τα αυτιά των ίδιων τους των κατοίκων
Σταματούν και σήμερα το delivery και οι υπαίθριες εργασίες λόγω καύσωνα
Τι ώρες ισχύει η απαγόρευση
Καμίνι η Κύπρος με τον υδράργυρο στους 44°C -Σε ισχύ η πορτοκαλί προειδοποίηση
Σε ισχύ τίθεται σήμερα πορτοκαλί προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογία από τις 12:00μμ μέχρι τις 17:00μμ το απόγευμα.
Πού να ταξιδέψετε τον Αύγουστο – Οι 6 επιλογές του National Geographic
Έξι ταξιδιωτικές εμπειρίες για τον Αύγουστο για παραλίες, σέρφινγκ, σκι και μοναδικά υπαίθρια φεστιβάλ προτείνει το National Geographic
Μουσική, διαχρονικός σχεδιασμός και υψηλές επιδόσεις συναντήθηκαν στο Minthis Music Festival 2026
Ένα φεστιβάλ, πέντε ξεχωριστές βραδιές, δύο brands με κοινές αξίες, πολλές αξέχαστες εμπειρίες
Το ελληνικό νησί που εξυμνεί το Lonely Planet
«Φυσική ομορφιά και πολιτισμός, χωρίς υπερτουρισμό»
Σταματά το delivery λόγω καύσωνα – Ποιες ώρες και τι επιτρέπεται
Υποχρεωτική παύση του delivery με δίκυκλα, ποδήλατα και πατίνια ισχύει σήμερα από τις 12:00 έως τις 16:00 σε όλη την Κύπρο
Πέθανε η Μαίρη Λίντα σε ηλικία 91 ετών
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Μαίρη Λίντα έμενε στο Γηροκομείο Αθηνών και την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε ο Σπύρος Σίγουρος με μια ανάρτηση στο προφίλ του στο Instagram
Μάθαμε τι θα συμβεί στον υπέροχο Καλοπαναγιώτη τα φετινά Χριστούγεννα
Το Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Καλαοπαναγιώτη επιστρέφει και φέτος