Δημοσιεύτηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2020
Για την κάλυψη των αναγκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φέτος κατασκευάστηκαν 52 δις. μάσκες εκ των οποίων ένα 3% θα καταλήξει στους ωκεανούς.
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, πληροφορίες της οποίας έχουν αναρτηθεί στο «New York Post» αναφέρουν ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια μάσκες μίας χρήσης θα καταλήξουν στους ωκεανούς φέτος, μολύνοντας το νερό με τόνους πλαστικού και θέτοντας σε κίνδυνο τη θαλάσσια ζωή.
Η περιβαλλοντική οργάνωση OceansAsia, με έδρα το Χονγκ Χονγκ, επικαλείται μια παγκόσμια έρευνα, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι μάσκες μίας χρήσης φτιάχνονται από διάφορα στρώματα πλαστικού και είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της σύνθεσής τους αλλά και του κινδύνου μόλυνσης και μετάδοσης».
«Αυτές οι μάσκες φτάνουν στους ωκεανούς μας όταν δεν πετιούνται σωστά, όταν τα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων είναι ανεπαρκή ή ανύπαρκτα, ή όταν τέτοια συστήματα υπερφορτώνονται λόγω του αυξημένου όγκου απορριμμάτων», προστίθεται. «Με κάθε μάσκα να ζυγίζει 3-5 γραμμάρια, η κατάσταση θα μπορούσε να οδηγηθεί σε 6.800 επιπλέον τόνους πλαστικής μόλυνσης που «θα χρειαστούν περίπου 450 χρόνια μέχρι να αποσυντεθούν».
Εκτός από τις επιβλαβείς επιπτώσεις των κομματιών από μικροπλαστικό και νανοπλαστικό, τα ελαστικά κορδόνια για τα αυτιά στις μάσκες μίας χρήσεις συνιστούν ταυτόχρονα πιθανό κίνδυνο να μπλεχτούν με αυτά διάφορα είδη άγριας ζωής.
Η έρευνα παραθέτει διάφορα παραδείγματα θαλάσσιων ζώων που βρήκαν φρικτό θάνατο από μάσκες, ανάμεσά τους ένα ψάρι που βρέθηκε νεκρό από εθελοντές τον περασμένο Αύγουστο, σε παραλία του Μαϊάμι, επειδή είχε παγιδευτεί στα ελαστικά κορδόνια. Επίσης, νεκροψία σ’ έναν υποσιτισμένο πιγκουίνο που βρέθηκε νεκρός σε παραλία της Βραζιλίας τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε μια μπλε μάσκα μίας χρήσης να έχει καταλήξει μέσα στο στομάχι του.
Η έρευνα καταλήγει προτείνει συμβουλές όπως να φοράμε μάσκες επαναχρησιμοποιούμενες, από υφάσματα που πλένονται «όταν αυτό είναι εφικτό», ενώ συστήνει να κόβουμε τα κορδόνια για τα αυτιά από τις μάσκες μίας χρήσης πριν τις πετάξουμε στα σκουπίδια.
Πηγές: nypost.com & lifo.gr
Διαβάστε και δείτε περισσότερα εδώ.
Σχετικά
Πάνω από 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξίδεψαν διεθνώς το 2024 – Οι δημοφιλέστερες χώρες
Ο τουρισμός έχει επανακάμψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία του κορονοϊού - Ποιες ήταν οι χώρες και οι πόλεις που δέχθηκαν τις περισσότερες επισκέψεις
Η Lidl ενισχύει τη διεθνή δέσμευσή της για τη συνειδητή διατροφή μαζί με το WWF
Η Lidl ενισχύει τη δέσμευσή της για συνειδητή διατροφή εναρμονίζοντας περαιτέρω τη γκάμα των προϊόντων της με την Δίαιτα Πλανητικής Υγείας Planetary Health Diet (PHD)1 έως το 2050
17 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Με θέατρο και άλλες εκπλήξεις
Πάντα υπάρχουν καλοί λόγοι για να βρεθείς στην Κακοπετριά το σαββατοκύριακο
Χαλάρωση στη φύση και περπάτημα στα σοκάκια του χωριού
Telegraph: Μία ελληνική στις πιο άσχημες πόλεις στην Ευρώπη
Πρόκειται για δημοφιλείς, ευρωπαϊκούς, τουριστικούς προορισμούς.
Η Ryanair ανακοίνωσε νέα προσφορά για ταξίδια, με τιμές από €14.99 (για δύο μέρες)
Kλείσε θέση κι έφυγες
Ένα μοναδικό resort στην καρδιά της Ελληνικής Ριβιέρας, ιδανικό για οικογένειες!
Το Nikki Beach Resort & Spa Πόρτο Χέλι υποδέχεται το 2025 με ειδική προσφορά
Τα έργα (και η ταλαιπωρία) στο highway Λευκωσίας-Λεμεσού, συνεχίζονται
Το Σάββατο στην κυκλοφορία το τμήμα γέφυρας Καλαβασού από Λευκωσία προς Λεμεσό
Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως, το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Tο μοναδικό κυπριακό πανεπιστήμιο το οποίο κατατάσσεται σε ψηλές θέσεις
Ιστορικό ξενοδοχείο των Πλατρών επιστρέφει πλήρως ανανεωμένο!
Το θρυλικό New Helvetia επιστρέφει μετά από ριζική ανακαίνιση, την 5η στην ιστορία του