Δημοσιεύτηκε στις 29 Ιανουαρίου 2021
Είναι δεδομένο πως φέτος όλοι "εξερευνούμε" την Κύπρο και για λόγους ασφαλείας αλλά και λόγω του lockdown που ''περιορίζει" τις ελευθερίες διακίνησής μας.
Κι όμως η Κύπρος ''κρύβει'' άπειρα σημεία γεμάτα ιστορία ή φυσική ομορφιά. Σημεία που είτε γνωρίζεις είτε θέλεις να μάθεις, σε ένα χειμώνα που όλα δείχνουν ότι δεν θα μοιάζει με κανέναν προηγούμενο.
Το εγκαταλελλειμένο αεροπλάνο
Στο Τσέρι, στη Λευκωσία, πίσω από τη φάρμα Λαπάτσα και ανάμεσα σε ατέλειωτες ξηρές εκτάσεις, θα βρεις ένα εγκαταλελειμμένο αεροπλάνο, ό,τι πρέπει για φωτογραφίες.
Το μικρό επιβατικό αεροσκάφος “Piper” τύπου PA-23-250 Aztec, κατασκευής του 1971, άνηκε κάποτε στην αεροπορική βάση της Λακατάμιας, όπου και παρέμεινε όταν εκκενώθηκε και εγκαταλείφθηκε η βάση. Έπειτα, το μετέφεραν στη σημερινή του τοποθεσία.
Tivoli
"Tivoli” το πρώτο παγκύπριο γνωστό Λούνα Πάρκ στη Λευκωσία, που τώρα όμως τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές, το τρενάκι δεν είναι εκεί να κάνει βόλτες, οι διάσημές κούνιες “Αφροδίτη” δεν ζωντανεύουν το χώρο με τις φωνές των παιδιών, παρά μόνο από τον ήχο της βροχής…
Από το 1967, οπότε και άνοιξε τις πόρτες του, μικροί και μεγάλοι ψυχαγωγούνταν στο πρώτο και πολύ πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής λούνα παρκ, που είχε δημιουργήσει ο Περικλής Χριστοφίδης από την Πάφο. Η ιδέα γεννήθηκε το 1959, όταν σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη παρακολούθησε το στήσιμο ενός Λούνα Παρκ. Η δουλειά του φάνηκε δύσκολη, όταν όμως την επόμενη ημέρα το είδε να σφύζει από ζωή, γέλια και κόσμο γοητεύτηκε. Το πρώτο Λούνα Παρκ, δημιουργήθηκε το 1965 στην περιοχή όπου βρισκόταν η πρώτη Παλιά Έκθεση, εκεί όπου σήμερα είναι οι κήποι του Μετοχίου της Μονής Κύκκου. Στη συνέχεια λειτούργησε δίπλα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και μετά την εισβολή το Τίβολι παρέμεινε στην κατεχόμενη περιοχή. Το 1978 το λούνα παρκ λειτούργησε ξανά δίπλα από την Κρατική Έκθεση Κύπρου μέχρι και το 2012 που έκλεισε οριστικά μετά από μεγάλη δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε το 2007.
Άγιος Σωζόμενος
To εγκαταλελειμμένο και ερημωμένο χωριό του Άγιου Σωζόμενου, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στο χωριό Ποταμιά και το Γέρι.... αποτελεί σήμερα ένα σημείο εξερεύνησης για μικρούς και μεγάλους! Παρόλο που σήμερα το χωριό είναι αφημένο στο χρόνο, εντούτοις δημιουργεί ένα far west σκηνικό.
Μάθε ότι...
Ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε ένα μεικτό χωριό όπου στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα, το 1964 το περιοδικό Time αναφέρθηκε στον Άγιο Σωζόμενο σε άρθρο του σχετικά με ένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο έγινε αφορμή της εγκατάλειψης από τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή μεγάλο μέρος του χωριού πέρασε στη νεκρή ζώνη γι' αυτό και εγκαταλείφθηκε και από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του.
Σήμερα, εκεί το τοπίο σου προκαλεί ανατριχίλα και το μόνο κτήριο που στέκει όρθιο είναι η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου ενώ παραδίπλα βρίσκονται τα απομεινάρια της γοτθικής εκκλησίας του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα.
Σ' αυτό το μέρος λοιπόν σήμερα συναντάται ένας σημαντικός αριθμός από αξιόλογα μνημεία που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο της ιστορίας του νησιού. Ένα από αυτά τα μνημεία αποτελεί και η εκκλησία του Αγίου Μάμα, η οποία ανάγεται στον 15ο με 16ο αιώνα.
Κτισμένη σε φραγκοβυζαντινό ρυθμό σήμερα στέκει ερειπωμένη και καταστρεμμένη. Από αυτήν διασώζονται μόνο ο δυτικός και ο νότιος τοίχος, όπως επίσης και η αψίδα του νότιου κλίτους. Είναι κτισμένη με τετραγωνισμένους πωρόλιθους και χωρίζεται σε τρία κλίτη. Το μεσαίο κλίτος πιθανότατα να καλυπτόταν με καμάρα στο μέσο της οποίας υπήρχε τρούλος. Εσωτερικά του νότιου τοίχους υπάρχουν δυο κτιστά οξυκόρυφα τόξα προορισμένα πιθανόν για ταφικά μνημεία. Τα στοιχεία της γοτθικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζονται στα οξυκόρυφα τόξα, στους διακοσμημένους πεσσούς και τα κιονόκρανα και στον ανάγλυφο λατινικό σταυρό στην κορυφή του δυτικού τοίχου.
Η εκκλησία του Αγίου Μάμα βρίσκεται δίπλα από αυτήν του Αγίου Σωζόμενου, που αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα του χωριού που παρέμεινε αλώβητο μετά την τουρκική εισβολή του ’74.
*Θα προτείναμε μάλιστα, την επόμενη φορά που θα τα επισκεφθείς, να συμβάλεις κι εσύ σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, κυρίως διατηρώντας τη φύση καθαρή...
Σχετικά

Πρώτες εικόνες από το ανανεωμένο Pendeli Resort στις Πλάτρες
Η αναγέννηση ενός ιστορικού ξενοδοχείου-Η Property Gallery ανακοινώνει το νέο Pendeli Resort στις Πλάτρες

Squid Game: America-Έρχεται το αμερικανικό spin-off με σκηνοθέτη τον David Fincher!
Το φαινόμενο Squid Game ταξιδεύει στο Λος Άντζελες με νέα ιστορία και βαριά ονόματα στο τιμόνι

30 χρόνια Partners: Η διαφημιστική που άλλαξε την επικοινωνία στην Κύπρο
Μια πορεία εξέλιξης, δημιουργικότητας και έργων με ουσία

Νέο μεγάλο ρεκόρ για το Squid Game στο Netflix
Η τρίτη σεζόν κατέλαβε την 1η θέση στα εβδομαδιαία Top 10 της πλατφόρμας σε 93 χώρες. Πρώτη φορά μια σειρά πετυχαίνει κάτι ανάλογο την πρώτη εβδομάδα προβολής της.

Olympo: Η νέα σειρά του Netflix που έχει προκαλέσει φρενίτιδα
Το “Olympo” είναι ήδη στη λίστα των δημοφιλέστερων σειρών του ελληνικού Netflix και σπάει ταμεία σε κάθε χώρα που προβάλλεται


Η Wizz Air (μόλις) ανακοίνωσε πτήσεις από τη Λάρνακα σε έναν νέο προορισμό
Νέο δρομολόγιο Wizz Air από Λάρνακα προς Tίρανα

Το “Maritime Cyprus 2025” επιστρέφει στο Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa
Ένα κορυφαίο γεγονός του διεθνούς ναυτιλιακού χώρου σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο

Καλοκαιρινές εξορμήσεις στο βουνό: 40+3 ορεινά χωριά για να ανακαλύψεις
Τι κι αν οι παραλίες ξεχειλίζουν από λουόμενους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, για πολλούς το καλοκαίρι στο βουνό έχει άλλη χάρη!

Καιρός: Ανεβαίνει στους 38 βαθμούς η θερμοκρασία με... βροχές στα ορεινά
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Κατεδαφίστηκε ιστορικό κέντρο δεξιώσεων στη Λευκωσία (vids)
Ήταν για δεκαετίες το σημείο αναφοράς της κοσμικής ζωής της Λευκωσίας

Οι top σεξουαλικές πόλεις του κόσμου – Η πιο «καυτή» πόλη της Ελλάδας τα σπάει και όχι μόνο τουριστικά
Τι κάνει μια πόλη… ακαταμάχητη;