Δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2021
Τα δυο κυρίαρχα ερωτήματα των τελευταίων ημερών: γιατί δεν πάμε σε lockdown και γιατί δεν επιταχύνουμε το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Ανησυχία και ανασφάλεια κυριαρχεί σε μεγάλη μερίδα του κόσμου που ανησυχεί κάθε μέρα και περισσότερο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων που οδηγούν σε ασφυξία τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Οι φήμες για lockdown τις μέρες του Πάσχα άρχισαν και πάλι να διαδίδονται με αποτέλεσμα να προκαλείται περαιτέρω ανησυχία στην κοινωνία.
Τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής αλλά και η Κυβέρνηση ξεκαθάρισαν τις τελευταίες μέρες με δημόσιες δηλώσεις ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει πρόθεση ούτε για αυστηροποίηση των μέτρων αλλά ούτε και για χαλάρωση. Αυτό που προκρίνεται είναι η παράταση των υφιστάμενων διαταγμάτων μέχρι τις 15 του Μάη. Όλα αυτά θα οριστικοποιηθούν αύριο Πέμπτη 22 Απριλίου κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Υπουργός Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης 21 Απριλίου φιλοξενήθηκε στο Omega όπου ξεκαθάρισε ότι είναι μεν στο τραπέζι ένα lockdown αλλά παραμένει όπως και σε προηγούμενες φάσεις ως ύστατη λύση.
Γιατί δεν πάμε σε Lockdown
Αυτό που εξηγούν και οι επιστήμονες – μέλη της ΣΕΕ αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός είναι ότι η εφαρμογή ενός lockdown αυτή τη στιγμή δεν θα επιφέρει τους επιθυμητούς στόχους.
Οι επιθυμητοί στόχοι αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των κρουσμάτων και άρα η ανάσα στα νοσηλευτήρια που δέχονται ισχυρές πιέσεις. Ο λόγος που δεν θα πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα με την εφαρμογή ενός lockdown είναι ότι μεγάλη μερίδα του κόσμου δύσκολα θα πειθαρχήσει και άρα το lockdown δεν θα τηρείται.
Επιπρόσθετα η Κυβέρνηση θέτει στο κάδρο και το σενάριο «ακορντεόν» της οικονομίας το οποίο όπως υποστηρίζει θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν δεχθεί σοβαρά πλήγματα τον τελευταίο χρόνο. Μια άλλη σχολή σκέψης κάνει λόγο για λήψη στοχευμένων μέτρων.
Αυτό που εξηγεί το Υπουργείο και η ΣΕΕ είναι ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να παρθούν στοχευμένα μέτρα, να κλείσουν δηλαδή συγκεκριμένοι τομείς της οικονομίας.Τυχόν κλείσιμο συγκεκριμένων τομέων θα μετατοπίσει τον κόσμο σε άλλους τομείς που θα παραμείνουν ανοικτοί και έτσι ο κίνδυνος της αυξημένης διασποράς δεν θα εκλείψει.
Γιατί δεν αλλάζει η στρατηγική των μαζικών εμβολιασμών
Η δυσπιστία προς το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και τα προβλήματα της Πύλης Εμβολιασμού δημιούργησαν μοιραία ένα τοξικό κοκτέιλ αποστροφής.Παρόλο που η δημόσια συζήτηση στην Κύπρο και όχι μόνο για τους εμβολιασμούς γενικά δεν είναι φαινόμενο των ημερών, τα προβλήματα τόσο στο συγκεκριμένο εμβόλιο όσο και στη διαδικασία για να κλείσει κανείς ραντεβού έφεραν επιπλέον προβλήματα στην υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Το Υπουργείο Υγείας έλαβε απόφαση, προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα ο μαζικός εμβολιασμός, να κατεβάζει καθημερινά τις ομάδες που έχουν δικαίωμα για εμβολιασμό.
Αυτό γίνεται όπως εξήγησε ο Υπουργός στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από μια ηλιακή ομάδα. Προκειμένου λοιπόν να μην καθυστερεί η επόμενη ηλικιακή ομάδα, το δικαίωμα για εμβολιασμό θα μετατοπίζεται στους επόμενους και η Πύλη θα ανοίγει σε κατοπινό στάδιο για να διευθετούνται παράλληλα ραντεβού τα οποία δεν διευθετήθηκαν όταν υπήρχε το δικαίωμα.
Οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν μένουν αδιάθετα εμβόλια με την έννοια του να μένουν σε ψυγεία. Εξηγούν ότι τα εμβόλια δίδονται παράλληλα είτε σε άλλες ομάδες πολιτών όπως οι ουσιώδεις υπηρεσίες είτε σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Η πολιτική του εμβολιασμού δεν αλλάζει ρότα αφού στόχος όπως ξεκαθαρίζουν είναι να τηρηθεί το αξιοκρατικό της διαδικασίας που τηρήθηκε μέχρι σήμερα.
Τα επόμενα βήματα
Η ατάκα των «κρίσιμων επόμενων ημερών» τείνει να γίνει γραφική και δεν έχει κυπριακό «copyright». Το φετινό Πάσχα σε πολλούς θυμίζει το περσινό αφού και φέτος οι διακινήσεις μας γίνονται κάτω από την ομπρέλα διαταγμάτων και περιορισμών. Η σταθεροποίηση των κρουσμάτων θα είναι το κλειδί για την ομαλή έξοδο από το κύμα που δοκιμάζει τόσο την Κύπρο όσο και τον πλανήτη. Αυτό που όλοι αναμένουν ωστόσο είναι μια σταθεροποίηση σε υψηλά νούμερα αφού γίνεται αντιληπτό ότι η διασπορά είναι ευρεία και σε υψηλό βαθμό.
Το σενάριο «κερδίζουμε χρόνο» που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο προϋποθέτει δυο βασικά στοιχεία: αυστηρή τήρηση μέτρων σε προσωπικό επίπεδο και εμβολιασμό.
Η όδευση στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 χωρίς μέτρα και περιορισμούς ξεκινά από τον Μάρτη του 2020: μάσκες, αποστάσεις, περιορισμός επαφών.
Σχετικά

Ημερήσια εξόρμηση στον καταρράκτη του Μιλλομέρη και σε οινογνωσία στις Πλάτρες
Μονοήμερη εκδρομή στα βουνά

Η ιδανική επιλογή για ένα γάμο γεμάτο ρομαντισμό, πολυτέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια
Ένας από τους πιο πολυτελείς και εμβληματικούς προορισμούς στην Κύπρο, που προσφέρει ένα μαγευτικό περιβάλλον για αξέχαστες εκδηλώσεις.

Οι παραλίες της Λάρνακας γέμισαν φοινικόδεντρα (εικόνες)
Πράσινες παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας


Αυτός είναι ο πρώτος προορισμός της Wizz Air από την Πάφο
Η Wizz Air επεκτείνει το δίκτυό της στην Κύπρο με τη νέα σύνδεση Πάφος–Γερεβάν, που ξεκινά τον Οκτώβριο με ναύλους από 29,99 ευρώ.

Το μαγευτικό χωριό που έγινε πηγή έμπνευσης για τα διάσημα «Νούφαρα» του Μονέ
Η ήρεμη γωνιά της Γαλλίας που έγινε καμβάς

Τα ινσταγκραμικά νησιά αυτού του καλοκαιριού και οι κρυφοί θησαυροί
Τα πιο πολυσύχναστα και τα πιο ήσυχα νησιά της Ευρώπης


Τρεις πόλεις που αξίζει να επισκεφθείς στην Ευρώπη
Δες ποιες είναι και γιατί αξίζει να ταξιδέψεις σε αυτές

Οι πιο μαγευτικές πόλεις για τις τελευταίες ανοιξιάτικες αποδράσεις
Κορυφαίες επιλογές για ταξίδι την πιο όμορφη εποχή του χρόνου

Τι αλλάζει σε 4 ξενοδοχεία της Αγίας Νάπας
4 τουριστικά καταλύματα μας περιμένουν για χαλάρωση και διακοπές

Στους 35 βαθμούς και με σκόνη σήμερα η Κύπρος–Πότε αναμένεται πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας