Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουλίου 2021
27 Ιουλίου, ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο Παντελεήμονα που σήμερα γιορτάζει!
Μιας και το νησί μας έχει πολλές και πανέμορφες εκκλησίες, εμείς βρήκαμε 2 εξωκλήσια αφιερωμένα στον εορτάζονται Άγιο γεμάτα από ιστορικές αναμνήσεις, που με την πρώτη ευκαιρία αξίζει να τα επισκεφτείς!
Αρχαίος Ναός Αγίου Παντελεήμονα - Παλιά Χολέτρια
10 Σεπτεμβρίου 1953. Ολόκληρη η επαρχία Πάφου σείεται ανελέητα στους ρυθμούς του εγκέλαδου. Το μένος της αδάμαστης φύσης καταστροφικό! Στα Παλιά Χολέτρια της Πάφου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Τα σπίτια τους μισογκρεμισμένα και σχεδόν αδύνατον να επιδιορθωθούν. Το ίδιο και η εκκλησία της κοινότητας, κτισμένη κοντά στις όχθες του ποταμού και κάπως αποκομμένη από το υπόλοιπο χωριό. Μετά από επίπονες προσπάθειες και μελέτες για συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από τον σεισμό ανυπολόγιστες!
Με προτροπή του τότε Μητροπολίτη Πάφου Φώτιου οι κάτοικοι πήραν την απόφαση να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση νέου ναού σε τοποθεσία στο κέντρο του χωριού. Θα την αφιέρωναν στον Άγιο Παντελεήμονα, προστάτη άγιο των αναπήρων!
Κτισμένη με σύγχρονο τρόπο και εξ ολοκλήρου από μπετόν με αρχιτεκτονική 3 επιπέδων έγινε το σήμα κατατεθέν για την κοινότητα των Παλαιών Χολετριών.
Μονή Αγίου Παντελεήμονα στην κοιλάδα Αχεράς
Το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα βρίσκεται στην κοιλάδα Αχεράς, βορειοδυτικά της Επαρχίας Λευκωσίας στο χωριό Αγροκηπιά.
Το αρχικό παλιό μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από τον κυρίως ναό και τα κτήρια που στέκονται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα, ενώ το ισόγειο του βόρειου τμήματος του ναού χωρίστηκε σε αποθηκευτικούς χώρους, πλυσταριό, δωμάτια με φούρνους, καθώς και ένα δωμάτιο όπου παράγονταν γλυκά. Δεν υπάρχουν τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας, ή τα αρχικά κτήρια του Μοναστηριού.
Σύμφωνα με επιγραφή που βρίσκεται στη δυτική είσοδο του ναού, ανακαινίστηκε το 1770 και τρία χρόνια μετά ενθρονίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος. Το τέμπλο ήταν επιχρυσωμένο, ενώ εικόνες του Ιησού Χριστού, της Παναγίας, του Αγίου Παντελεήμονα και του Αγίου Νικολάου είχαν αγιογραφηθεί από τον Μιχάλη Θέταλλο ή τον Θεσσαλονικέα.
Το Μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωρτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959 και της τουρκικής εισβολής του 1974. Αποκαταστάθηκε λίγο μετά το 1960 και το 1989 ένα άλλο παράρτημα προστέθηκε στο νότιο τμήμα του κτηρίου. Σήμερα οι Μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.
Σχετικά

Αυτοί είναι οι δρόμοι που κλείνουν στη Λεμεσό το σαββατοκύριακο λόγω Μαραθωνίου
Οι διευθετήσεις από την Αστυνομία

Καλοκαίρι 2025: Ο προορισμός που όλοι θέλουν να κρατήσουν μυστικό
Αυτό το χωριό είναι η επιτομή του ελληνικού καλοκαιριού: απλότητα και η αίσθηση ότι ανακαλύπτεις έναν κρυμμένο προορισμό. Εσύ, θα προλάβεις να κλείσεις δωμάτιο φέτος;


Αυτό θα είναι το σκηνικό του καιρού το σαββατοκύριακο
Ψυχρός και σήμερα ο καιρός - Σταδιακή άνοδος θερμοκρασίας από αύριο

Netflix: Οι νέοι κύκλοι σειρών και ταινίες που θα δούμε τον Απρίλιο
Αγαπημένες σειρές επιστρέφουν τον ερχόμενο μήνα


Eurovision 2025: Αυτά είναι τα τραγούδια που θα διαγωνιστούν φέτος
Δες την επιλογή της κάθε χώρας που συμμετέχει στην διοργάνωση

Αυτή είναι η πόλη με το περισσότερο πράσινο και τα περισσότερα πάρκα παγκοσμίως
Όλη η λίστα, σοκ η κατάταξη της Αθήνας

Πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και πού οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο
Ποιας χώρας οι κάτοικοι είναι στην κορυφή της λίστας και πού κατατάσσεται η Kύπρος


Ποια είναι τα πιο απογοητευτικά τουριστικά αξιοθέατα του κόσμου
Οι κριτικές των ταξιδιωτών υποδεικνύουν ότι πολλά από τα αξιοθέατα της Ευρώπης που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα αξιοθέατα είναι απογοητευτικά και ασφυκτικά γεμάτα

Εαρινή Ισημερία 2025: Πότε είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης
Είναι η αφετηρία για τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα