Δημοσιεύτηκε στις 08 Απριλίου 2022
Το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος σας καλεί στην ένατή του κατά σειρά διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 21 μέχρι τις 26 Ιουλίου στο γραφικό χωριό Κάτω Δρυς στην επαρχία Λάρνακας. Η διοργάνωση είναι πλέον ένας πολύ σημαντικός θεσμός στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης του νησιού, προσφέροντας μουσικά και θεατρικά εργαστήρια τα οποία φέρνουν κοντά επαγγελματίες καλλιτέχνες, καθώς και σπουδαστές αλλά και ερασιτέχνες, για να μοιραστούν γνώση, εμπειρίες, και να καλλιεργήσουν μελλοντικές συνεργασίες. Κτίζοντας πάνω στην επιτυχία των τελευταίων δύο χρόνων όπου σχεδόν όλα τα εργαστήρια είχαν τον μέγιστο αριθμό σπουδαστών, το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος συνεχίζει και φέτος να προσφέρει εναλλακτικές μεθόδους εκμάθησης και μοναδικές θεματικές, που διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς ορίζοντες των συμμετεχόντων.
Στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2022 θα διδάξουν επαγγελματίες του κλάδου με εξειδίκευση σε ποικίλους τομείς, όπως τύμπανα, ενορχήστρωση, τζαζ και λαϊκές μουσικές παραδόσεις, αλλά και θέατρο ανάμεσα σε άλλα. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται καθημερινά τις πρωινές και απογευματινές ώρες, γεμίζοντας το χωριό με μουσική και δημιουργικότητα. Κάθε βράδυ, συναυλίες, ελεύθερες για το κοινό θα ακολουθούνται από ανοιχτά τζαμ σέσσιον στο καφενείο του χωριού. Φέτος, το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος θα προηγηθεί της δέκατης επετείου του Φεστιβάλ Φέγγαρος, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 28 μέχρι τις 30 Ιουλίου, μια εορταστική έκδοση του φεστιβάλ την οποία οι διοργανωτές σχεδιάζουν για πάνω από δύο χρόνια. Ο Φέγγαρος είναι το πιο αναγνωρισμένο παγκοσμίως μουσικό φεστιβάλ της Κύπρου και είναι γνωστό ότι συνδυάζει υψηλής ποιότητας εμφανίσεις από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με την μοναδική κυπριακή ύπαιθρο.
Διαχρονικός στόχος του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος είναι να κτίσει μια κοινότητα καλλιτεχνών μέσα στην οποία να ευδοκιμούν ευκαιρίες και να καλλιεργούνται συνεργασίες και όπου οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα δίκτυο από ντόπιους συναδέλφους και διεθνείς καλλιτέχνες - είτε μέσα από το εργαστήρι τους, τους εισηγητές ή από συμπαίκτες στα βραδινά τζαμ σέσσιον.
Τα Εργαστήρια:
Αθηνά Κάσιου και Αντωνία Χαραλάμπους (Kύπρος) - Μέσα από το Κείμενο
Τρόποι ξεδιπλώματος ενός κειμένου σκηνοθετικά, υποκριτικά και όχι μόνο
Tο εργαστήρι αυτό εστιάζει - σε σχέση με τη σκηνοθεσία και την υποκριτική - στο πώς ξεκλειδώνει ένα κείμενο, με τρόπο πρακτικό. Από την δημιουργία της ομάδας, στην έρευνα, τη δραματουργική ανάλυση και πώς αυτό οδηγεί σε μια παράσταση. Στόχος της ομάδας, να προσεγγίσει με πρακτικές μεθόδους και εργαλεία όλο το ταξίδι με αφετηρία το κείμενο.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, θεατρικούς συγγραφείς, κινησιολόγους και γενικά σε άτομα που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με το θέατρο.
Βασίλης Φιλίππου (Κύπρος) - Κυπριακός Λόγος και Ήχος στη Σύγχρονη Τραγουδοποιία
Αναβίωση της κυπριακής μουσικής, ποίησης και διαλέκτου
Οι ήχοι και οι λέξεις που περιγράφουν το νησί, συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητας του Κύπριου καλλιτέχνη. Όντας σε ένα σταυροδρόμι συνάντησης πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου, η διάλεκτος και η μουσική της Κύπρου αποτελούν πλούσια και ειλικρινή εργαλεία έκφρασης.
Το εργαστήρι θα ασχοληθεί με την παράδοση της μουσικής και της ποίησης της Κύπρου, με βασικό γνώμονα την κατανόηση της στο σήμερα. Θα γίνει αναφορά στα Μακάμ (σαν σύστημα τροπικής ανάλυσης), στη μελοποίηση, σε ρυθμούς και σε αρμονία. Παράλληλα, θα αναλυθούν ποιήματα γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο εστιάζοντας στην ομοιοκαταληξία, το νόημα, το μέτρο, τον ρυθμό και την μουσικότητα των λέξεων. Μέρος της καθημερινής δραστηριότητας του εργαστηρίου θα είναι η γραφή ποιημάτων, η σύνθεση μουσικής και μέσα από τις συναντήσεις ο κάθε συμμετέχοντας θα δημιουργήσει πρωτότυπα κομμάτια, που στο τέλος θα εκτελεστούν από το σύνολο.
Το εργαστήρι, το οποίο διεξάγεται για δεύτερη φορά στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος, απευθύνεται σε άτομα που ενδιαφέρονται για τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου και την κυπριακή διάλεκτο και ποίηση. Θα ήταν βοηθητικό για τους σπουδαστές να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο ή να τραγουδούν.
Γιώργος Κοντραφούρης (Eλλάδα) - Jazz and Beyond Vol. 2
Ρόλοι των οργάνων, τεχνικές και αυτοσχεδιασμός εφαρμοσμένα στο μουσικό σύνολο
Ο Γιώργος Κοντραφούρης επιστρέφει για τρίτη χρονιά στο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος για ακόμα ένα ενδιαφέρον εργαστήρι σε σχέση με την τζαζ. Ο μοναδικός στο είδος του Ελλαδίτης οργανίστας και πιανίστας θα μοιραστεί για άλλη μια φορά τις πολύπλευρες του γνώσεις και εμπειρίες για τη τζαζ και τη μουσική γενικότερα. Θέματα που θα απασχολήσουν το εργαστήρι είναι ο αυτοσχεδιασμός, η ανάλυση κομματιών, οι στυλιστικές ιδιομορφίες, πάντοτε μέσα από την εφαρμογή στο παίξιμο. Μέσα από την αλληλεπίδραση οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν ιδέες, θα έρθουν σε επαφή με το ρόλο και τη συμβολή του κάθε μουσικού μέσα στο σύνολο, ενώ θα βελτιώσουν και την αντίληψη τους για τη συμπεριφορά και τις δυνατότητες των διαφόρων οργάνων. Το εργαστήρι στοχεύει να δώσει στους συμμετέχοντες εφόδια που θα μπορούν στη συνέχεια να εφαρμόσουν όχι μόνο στην τζαζ αλλά και σε άλλα είδη μουσικής.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που ενδιαφέρονται για τη τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό και το ομαδικό παίξιμο.
Ελένη Ηρακλέους και Στέλιος Χατζηκτωρής (Γερμανία) - Ελευθέρωσε τη Φωνή και Τραγούδα!
Εφαρμογή ενσωματωμένων πρακτικών στην φωνητική
Ποια είναι η φωνή μας; Πόσο ελεύθεροι είμαστε όταν τραγουδάμε; Το εργαστήρι στοχεύει στην απελευθέρωση της φωνής και στην έκφραση του εαυτού μέσω του τραγουδιού. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με την ανατομία της φωνής, τη χρήση της αναπνοής και το πώς η ανάλυση του μουσικού κειμένου βοηθά στο να τραγουδάμε χωρίς φραγμούς. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου θα περιλαμβάνει ζέσταμα, τεχνική τραγουδιού, εξερεύνηση των εσωτερικών ακουστικών χώρων για την παραγωγή ήχου, πρακτική εξάσκηση σε χορωδιακά έργα και τραγούδια από διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς και μουσικά παιχνίδια κίνησης και αυτοσχεδιασμού.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τη φωνή τους και να τραγουδήσουν μαζί με άλλες φωνές.
Ερμής Μιχαήλ (Κύπρος) - Οι Προοπτικές του Κιθαρίστα Vol. 2
Τεχνική, ήχος, αισθητική, ρυθμός και μέθοδοι εξάσκησης
Το εργαστήρι συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε πέρσι και ως στόχο έχει οι σπουδαστές να αποκτήσουν μεγαλύτερη τεχνική άνεση στο όργανο,να κατανοήσουν την ευθύνη του οργάνου τους σε διάφορους ρόλους και να εξελίξουν την ικανότητά τους να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά σε διαφορετικά σύνολα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν πάνω σε θέματα τεχνικής, ήχου, αισθητικής, ρυθμού, μεθόδους εξάσκησης, καθώς και να αναπτύξουν περαιτέρω τις δεξιότητες αυτοσχεδιασμού τους μέσω μιας πιο εμπεριστατωμένης κατανόησης των δυνατοτήτων του οργάνου τους. Οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν μέσα από παραδείγματα, πρακτική μάθηση και μια σειρά ασκήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την εξερεύνηση του δικού τους προσωπικού μουσικού λεξιλογίου. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ιδεών που θα εξελιχθούν ενδεχομένως σε πρωτότυπες συνθέσεις ή ενορχηστρώσεις. Στιλιστικά, το εργαστήρι θα καλύψει ένα μεγάλο φάσμα ιδιωμάτων.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε κιθαρίστες και μπασίστες με βασικές γνώσεις των οργάνων.
Μάρθα Μαυροειδή (Ελλάδα) - Μουσικοί Πυρήνες: Αυτοσχεδιασμός και Σύνθεση
Εξερευνώντας μουσικές παραλλαγές μέσα από ομαδικό αυτοσχεδιασμό και σύνθεση
Σε αυτό το εργαστήρι θα εξερευνηθούν τρόποι αυτοσχεδιασμού και σύνθεσης, έχοντας για σημείο εκκίνησης μικρούς μουσικούς πυρήνες. Μια μικρή μελωδική φράση ή ένα ρυθμικό μοτίβο μπορούν να γεννήσουν άπειρες παραλλαγές. Σχηματίζοντας μια μουσική ομάδα, οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν ιδέες και μουσικούς "σπόρους" και θα δουν πώς μπορούν να μετατρέψουν μια πρώτη έμπνευση σε μια ολοκληρωμένη σύνθεση ή σε έναν δυναμικό αυτοσχεδιασμό. Από έναν μουσικό πυρήνα σε μια πυρηνική σχάση, κι από ένα σπόρο σε ένα πολύκλαδο δέντρο!
Το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε μουσικούς όλων των οργάνων και σε τραγουδιστές.
Στέφανος Μελετίου (Κύπρος) - Grooves, Stickings, Subdivisions and their Musical Applications
Εφαρμογή μιας ισορροπημένης ρουτίνας μεταξύ της τεχνικής εξάσκησης και της εξέλιξης της μουσικότητας
Στόχος του εργαστηρίου είναι να οργανώσει, να αναλύσει και να εφαρμόσει τα grooves, τις ρυθμικές υποδιαιρέσεις και τις τεχνικές για τον σύγχρονο τυμπανιστή. Οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν αυτές τις έννοιες με οργανωμένο και ανοιχτόμυαλο, αλλά αναλυτικό τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές μουσικές ανάγκες. Μέσα από μια επιλογή συγκεκριμένων ρουτινών, οι συμμετέχοντες θα επεκτείνουν την τεχνική και αισθητική παλέτα τους και τις ευθύνες τους ως τυμπανιστές τόσο μέσω της ακρόασης όσο και κατά την εκτέλεση στο όργανο.
Διάφορες τεχνικές, ασκήσεις μουσικής ελευθερίας και ρυθμού θα διερευνηθούν για να αποκτηθεί μια βαθύτερη κατανόηση τόσο του πώς όσο και του γιατί προσεγγίζουμε τη δημιουργία, την αναπαραγωγή και την οργάνωση τυμπανιστικών μουσικών ιδεών και να διαμορφώσουμε την διαδρομή του συμμετέχοντα από την αίθουσα εξάσκησης μέχρι τη συναυλία.
Αυτό το εργαστήρι είναι ανοιχτό σε τυμπανιστές με αρκετά καλή γνώση του οργάνου.
Φώτης Σιώτας (Ελλάδα) - Τα ‘Εγχορδα στο Τραγούδι
Τεχνικές και ενορχήστρωση των εγχόρδων στη σύγχρονη τραγουδοποιία
Καλώντας παίχτες από όλα τα έγχορδα, καθώς και τραγουδοποιούς που τους ενδιαφέρει η γραφή και η ενορχήστρωση για τα έγχορδα, ο Φώτης Σιώτας θα εισηγηθεί ένα πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό εργαστήρι που αφορά τις δύο αυτές ομάδες μουσικών. Το εργαστήρι θα ασχοληθεί με την παρουσία των εγχόρδων στο τραγούδι – είτε ζωντανά, είτε στο στούντιο – και θα δουλέψει πάνω σε θέματα όπως τρόποι προσέγγισης, ηχόχρωμα, άρθρωση, εναρμόνιση και εναλλακτικές τεχνικές των εγχόρδων. Θα δοθεί έμφαση στον τρόπο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα έγχορδα μέσα σε ένα τραγούδι και στους διάφορους χειρισμούς ανάλογα με το υπόβαθρο και την αισθητική προσέγγιση. Ακόμα θα αναλυθούν κομμάτια τόσο από ενορχηστρώσεις του Σιώτα σε γνωστούς δίσκους, όσο και από εμβληματικά τραγούδια της ποπ μουσικής. Επίσης θα διερευνηθούν διάφορες αισθητικές και τεχνικές προσεγγίσεις ανάλογα με την γεωγραφική προέλευση προτεινόμενων κομματιών. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να φέρουν δικά τους κομμάτια για να ενορχηστρωθούν από την ομάδα και να χρησιμοποιηθούν σαν παραδείγματα.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς που παίζουν έγχορδα (βιολί, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο). Θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους παίχτες και μετά σε τραγουδοποιούς που τους ενδιαφέρει να μάθουν την προσέγγιση ενός συνόλου εγχόρδων στην τραγουδοποιία.
Χριστόδωρος Μνάσωνος (Κύπρος) - Makam Taksimleri ve Saz Eserleri
Αισθητική των μακάμ μέσα από οργανικές συνθέσεις και ταξίμια
Η αισθητική των μακάμ μέσα από οργανικές συνθέσεις και ταξίμια: Το εργαστήρι επικεντρώνεται στη μελέτη λόγιων και λαϊκών ιδιωμάτων της ανατολικής μουσικής παράδοσης των μακάμ. Έχοντας τη μορφή μουσικού συνόλου προσεγγίζει αντιπροσωπευτικό ρεπερτόριο των εν λόγω παραδόσεων τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο.
Αφορά μουσικούς που ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην ερμηνεία του τροπικού μελωδικού συστήματος των μακάμ, να εξοικειωθούν με την τροπική ανάλυση μελωδιών και την αυτοσχεδιαστική φόρμα ταξίμ παράλληλα με τα στοιχεία ρυθμολογίας, υφολογίας, ετεροφωνίας, ιδιωματισμών και αισθητικής που χαρακτηρίζουν τις εν λόγω παραδόσεις.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε μουσικούς με μη ισο-συγκερασμένα όργανα όπως ούτι, πολίτικο λαούτο, κανονάκι, σάζι, ταμπούρ, τοξωτό ταμπουρά, βιολί, λύρα, κλαρίνο, νέι, κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια, εγγραφή, διαμονή και πληρωμή στο www.fengaros.com/MusicVillage
Διάρκεια Εργαστηρίων: Πρωινές και απογευματινές συναντήσεις 30 περίπου ωρών.
Κόστος συμμετοχής:
€160 - Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήριο
€200 - Πλήρης συμμετοχή σε ένα εργαστήριο και 5 μεσημεριανά γεύματα
** Όλες οι εγγραφές που θα εξασφαλιστούν και θα καταβληθούν, θα περιλαμβάνουν προσωπική, μη μεταβιβάσιμη τριήμερη πρόσκληση για τη δέκατη επέτειο του Φεστιβάλ Φέγγαρος ως δώρο.
Ακύρωση εγγραφής με επιστροφή χρημάτων μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022.
Διαμονή: Δωρεάν Κατασκηνωτικός Χώρος (με ντους και τουαλέτες) / Αγροτουριστικά καταλύματα διαθέσιμα προς ενοικίαση (τα δωμάτια θα μοιράζονται μεταξύ δύο, τριών ή τεσσάρων σπουδαστών)
Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας
Υποστηρικτές: Κοινοτικό Συμβούλιο Κάτω Δρυ, Skoutaris Steel, Iagos Trading LTD, CT Smartec Services LTD
Σχετικά
Νούμερο ένα τραγούδι στο top50 viral του Spotify στην Ελλάδα το Crystal Waters
Ο catchy ήχος και στίχος του, έχει κάνει τους Έλληνες να το σιγοτραγουδούν παντού
Vic Flick: Πέθανε ο κιθαρίστας που έπαιξε το διάσημο μουσικό θέμα του James Bond
Το περίφημο riff ηχογραφήθηκε το 1962 για την πρώτη ταινία Μποντ «Dr No». Ο Vic Flick είχε συνεργαστεί με τους Beatles, τον Τομ Τζόουνς και τον Έρικ Κλάπτον.
Χριστουγεννιάτικες συναυλίες με τους Γιαγκίνηδες
Το γνωστό ρεμπετολαϊκό δίδυμο έρχεται στην Κύπρο
Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Σαρλ Ντιμόν, συνθέτης του «Non, je ne regrette rien» της Εντίθ Πιάφ
Το 1960, ο Ντιμόν έγραψε το κομμάτι που θα γινόταν το πιο εμβληματικό τραγούδι της Εντίθ Πιάφ
Κωνσταντίνος Αργυρός: Ξεκίνησε η προπώληση για την γιορτινή εμφάνιση του καλλιτέχνη
Ο Έλληνας καλλιτέχνης έρχεται για μία μοναδική μουσική βραδιά στην πρωτεύουσα
Eurovision 2025: Ορίστηκε η ημερομηνία για τον εθνικό τελικό για ανάδειξη της ελληνικής συμμετοχής
Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια η Ελλάδα θα επιλέξει την συμμετοχή της μέσα από έναν ανοιχτό εθνικό τελικό
«Jimmy & Freddie»: Η παράσταση σύγχρονου χορού με τις περιπέτειες δύο αγοριών
Ένα έργο που συνδυάζει στοιχεία από θέατρο, χορό και κινηματογράφο
Ο Νίκος Οικονομόπουλος φτάνει στο νησί μας για μια μεγάλη γιορτή
Όλες οι πληροφορίες για τις κρατήσεις
10+1 καλλιτέχνες που θα απολαύσουμε στο νησί μας μέχρι το τέλος του χρόνου
Μουσικές βραδιές με αγαπημένα ονόματα και τραγούδια
Πέθανε ο Αντώνης Δημητρίου των Ενδελέχεια
Υπήρξε επί σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός του Kosmos της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
O Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και οι ΟΝΕ σε ένα άκρως χριστουγεννιάτικο ρετρό πάρτι
Με αγαπημένα τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο τους