16 September 2022
Μουσική , Συναυλίες & Events

Το Φεστιβάλ Πιάνου ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο

Eνάντια σε κάθε είδους διχασμό και μίσος και υπέρ της διαφύλαξης της ειρήνης και της αγάπης, η τέχνη ενώνει!

Δημοσιεύτηκε στις 18 Αυγούστου 2022

Η συναυλία, η οποία είχε επαναπρογραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου, αναβάλεται για τις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα Παρασκευή στον ίδιο χώρο και ώρα. Τα εισιτήριά σας ισχύουν κανονίκα. Εάν επιθυμείτε επιστροφή χρημάτων μπορείτε να αποταθείτε στην soldouttickets.

Το LMS παρουσιάζει το PIANOFEST2, το οποίο φιλοξενεί τέσσερις δεξιοτέχνες Κύπριους πιανίστες: τον Χρίστο Γιάλλουρο, τον Ανδρέα Ιωαννίδη, τον Γιώργο Μαννούρη και τον Νικόλα Κωσταντίνου.

Οι μουσικοί ερμηνευτές, υπό την ιδιότητά τους ως καθολικών, παραστατικών καλλιτεχνών, ανέκαθεν διατελούσαν πρεσβευτές της παγκόσμιας καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσω των ερμηνειών τους, επικοινωνούν στο κοινό ένα ατέρμονο και πολύπλευρο διεθνικό φάσμα νοημάτων και μηνυμάτων, το οποίο, στο σύνολό του, αποτελεί την πύλη για την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η μουσική, ως πράξη αλτρουισμού, θέτει τις προϋποθέσεις για την αμοιβαία κατανόηση, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και την αγάπη. Έργα τα οποία κάποτε συνιστούσαν απόρροιες της εγγενούς ανάγκης για προσωπική έκφραση και που λειτούργησαν ως καταλύτες πνευματικής ανάτασης, προσφέρουν σήμερα μια αχτίδα ελπίδας ως προς την πανανθρώπινη συνύπαρξη. Εν αντιθέσει, έργα τα οποία αρχικά αποσκοπούσαν στην αφύπνιση του εθνικού συναισθήματος, πλέον καθίστανται γέφυρες γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και λαών. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, πολλοί συνθέτες δέχθηκαν σκληρή κριτική, αν όχι διώξεις, για τα μηνύματα που επιχείρησαν να προωθήσουν, ακριβώς επειδή η δύναμη της μουσικής τους θεωρήθηκε απειλή για το καθεστώς.

Έχετε αναρωτηθεί, πώς θα ήταν οι Έξι Παρτίτες του Γερμανού J. S. Bach χωρίς την επίδραση των Γάλλων clavecinistes, ποιο νόημα θα είχαν τα έργα του Ούγγρου Franz Liszt χωρίς την επίδραση της ιταλικής τέχνης, ή, ακόμη, τι είδους διαλεκτική θα προσέδιδε στα έργα του ο Ρώσος Sergei Rachmaninoff χωρίς την επιρροή του Πολωνού Chopin· και τι ύφος θα είχαν τα πρελούδια του Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού χωρίς το παράδειγμα του Γάλλου Claude Debussy και την αφόρμηση από τα έργα τέχνης μεγάλων εικαστικών, όπως ο Ολλανδός Piet Mondrian, ο Άγγλος J. M. W. Turner, ο Ελβετός Alberto Giacometti και η Πορτογαλίδα Paula Rego;

Το LMS και οι τέσσερις διακεκριμένοι πιανίστες του PIANOFEST2 αντιστέκονται σθεναρά σε κάθε μορφή διαχωρισμού και αποξένωσης και επιμένουν στην προώθηση των διαχρονικών αυτών αξιών, αποβλέποντας σε μια καλύτερη, ειρηνικότερη πραγματικότητα, όπου οι άνθρωποι δύνανται να ευδοκιμούν αρμονικά.

Πρόγραμμα
Liszt: Πέντε Σπουδές: Ψίθυροι στο Δάσος, Ένας Αναστεναγμός, Σπουδές Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας, S. 139, αρ. 10–12
Chopin: Σονάτα για πιάνο αρ. 2 σε Σι ύφεση ελάσσονα, έργο 35
Rachmaninoff: Σονάτα για πιάνο αρ. 2 σε Σι ύφεση ελάσσονα, έργο 36

Συνέχεια έχει το ρεσιτάλ του Γιώργου Μαννούρη, ο οποίος, με την εμφάνισή του αυτή, επίσης δίνει το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε σόλο ρεσιτάλ στην Κύπρο. Έχοντας ήδη σπουδές στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής Βασιλίσσης Σοφίας στη Μαδρίτη, στο Κονσερβατουάρ της Νέας Αγγλίας και το Brandeis University στη Βοστόνη, ο Γιώργος έχει εμφανιστεί σε μερικές εκ των σημαντικότερων σκηνών της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Εκτός από πιανίστας, ο Γιώργος είναι επίσης βραβευμένος ποιητής και ιστορικός μουσικολόγος, έχοντας ήδη παρουσιάσει σειρά διαλέξεων στο κίνημα του Ρομαντισμού, τον Liszt, τον Wagner, την όπερα του δέκατου ένατου αιώνα, τη διάδραση μουσικής και φιλοσοφίας, και τη μουσική αισθητική.

Ο Γιώργος επέλεξε να αρχίσει το πρόγραμμά του με πέντε δεξιοτεχνικές σπουδές του Ούγγρου συνθέτη Franz Liszt. Οι τρεις εκ των πέντε πηγάζουν από μια σειρά δώδεκα συνθέσεων, την οποία ο Liszt τιτλοφόρησε ως Σπουδές Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας. Οι τελικές αυτές σπουδές εκδόθηκαν το 1852 ως αναθεώρηση μιας σειράς του 1837, η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε επεξεργασία μιας πρωτόλειας σειράς μικρότερων σπουδών που γράφτηκαν το 1826, όταν ο συνθέτης ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών. Οι τρεις σπουδές, αρ. 10 σε Φα ελάσσονα, αρ. 11 «Εσπερινές Αρμονίες» και αρ. 12 «Χιονοθύελλα» εναλλάσσονται με δύο άλλες σπουδές. Η πρώτη με τίτλο «Ψίθυροι στο Δάσος» προέρχεται από τη σειρά Δυο Σπουδών Κοντσέρτου, ενώ η δεύτερη «Ένας Αναστεναγμός» από τη σειρά Τριών Σπουδών Κοντσέρτου.

Συνέχεια έχει η Δεύτερη Σονάτα για Πιάνο του Πολωνού συνθέτη Fryderyk Chopin. Πρόκειται για μια από τις σπουδαιότερες σονάτες της πιανιστικής λογοτεχνίας. Η Σονάτα έχει ως κέντρο το διάσημο πένθιμο εμβατήριο, η σύνθεση του οποίου προηγείται αυτής των υπόλοιπων κινήσεων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη Δεύτερη Σονάτα για Πιάνο του Ρώσου Sergei Rachmaninoff, ένα έργο το οποίο ο συνθέτης εμπνεύστηκε από τη Δεύτερη Σονάτα του Chopin. Τα δύο έργα μοιράζονται και την ίδια τονικότητα της Σι ύφεση ελάσσονος.

286942522_5462327597164526_1927086248761814975_n (1).jpg

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close