Δημοσιεύτηκε στις 05 Οκτωβρίου 2022
Η Ελλάδα θεωρείται η ωραιότερη χώρα ανα την υφήλιο και αυτό δικαίως. Εξάλλου, δεν είναι διόλου τυχαίο, το γεγονός ότι εκατομμύρια χιλιάδες άνθρωποι από το εξωτερικό προτιμούν τα νησιά και τα χωριά της Ελλάδος για να κάνουν διακοπές.
Εμείς πάντως ταξιδέψαμε -και προτείνουμε ανεπιφύλακτα- τρία μέρη που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί και να εντυπωσιαστεί: Πρέβεζα, Κόνιτσα και Φλώρινα!

Πρέβεζα
Η γραφική πόλη της Πρέβεζας, βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ηπείρου, παρά την είσοδο του Αμβρακικού κόλπου. Πρόκειται πραγματικά για μια μοναδική εμπειρία, καθώς ο επισκέπτης μπορεί να πάει βόλτα με καΐκια και πλοιάρια και να αγναντέψει το πέλαγος, παρέα με ρινοδέλφινα. Ο Αμβρακικός κόλπος, μοιάζει με μικρογραφία της Μεσογείου και αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα χειμερινά καταφύγια υδρόβιων.

Μιλώντας για βόλτες, εκείνος που θα επισκεφτεί την Πρέβεζα, πρέπει να περιπλανηθεί στα στενοσόκακα της πλατείας Ανδρούτσου, όπου εκεί θα βρει μαγαζάκια, εστιατόρια αλλά και το ποτοποιίο Ρούμπου για να γευτεί το μυρωδάτο ούζο που παράγουν εκεί, καθώς επίσης και το λικέρ κανέλας.
Τέλος, μπορεί να επισκεφτεί και το Σαϊτάν Παζάρ, δηλαδή το "Παζάρι του Διαβόλου", όπου εκεί βρίσκεται και η κατοικία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη, καθώς και η προτομή του, στην πλατεία Δαρδανελίων που είναι ακριβώς δίπλα.
Λίγα χιλιόμετρα έξω απο την Πρέβεζα, βρίσκεται η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Ελλάδος, η Νικόπολη. Στον αρχαιολογικό χώρο που υπάρχει εκεί, περιλαμβάνονται τα παλαιοχριστιανικά τείχη, το Ωδείο, το Νομισματοκοπείο και έξι βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά.

Κόνιτσα
Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη πόλη, είναι φημισμένη για το καγιάκ και προσφέρει τη δυνατότητα όλο το χρόνο να απολαύσει κάποιος το εν λόγω άθλημα, καθώς και το ράφτινγκ, την ορειβασία, την πεζοπορία καθώς και άλλες παραπλήσιες δραστηριότητες.
Στην Κόνιτσα, ο επισκέπτης, θα βαδίσει στο πέτρινο γεφύτι, το οποίο κρύβει μια μεγάλη ιστορία που σχετίζεται με τους Οθωμανούς. Το σίγουρο πάντως, είναι ότι ο πρωτομάστορας του γεφυριού της Κόνιτσας, Ζιώγας Φρόντζο ήταν αυτός που τρία χρόνια νωρίτερα είχε χτίσει το γεφύρι της Πλάκας.
Εν συνεχεία, μπορεί να επισκεφθεί το εστιατόριο "Μήλος" για να γευτεί τις μοναδικές γεύσεις της περιοχής αλλά και να νιώσει άνετα, λες και βρίσκεται στο σπίτι του.

Παρόλα αυτά, η Κόνιτσα αποτελείται κι από πλήθος θρησκευτικών μνημείων, εκ των οποίων πολλά χρονολογούνται από την Βυζαντινή περίοδο. Αυτό, όμως, που κεντρίζει το ενδιαφέρον και αξίζει να επισκεφτεί, είναι το σπίτι που έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Μόλις μπαίνεις στην περιποιημένη αυλή νιώθεις μια παράξενη γαλήνη. Γλάστρες με λουλούδια κοσμούν το πλακόστρωτο σε μια καταπράσινη γειτονιά. Και όταν ξεκινάει η ξενάγηση ξεκλειδώνεις μια πόρτα στο παρελθόν. Προχωρώντας παρακάτω, θα βρει κανείς την εκκλησία του Κοσμά του Αιτωλού αλλά και το ξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.

Φλώρινα
Η πόλη της Μακεδονίας, οφείλει την ονομασία της στον πρώτο μυθικό βασιλιά της, τον ήρωα και αργοναύτη Λυγκέα. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου, μέσα από μια περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελληνιστικής Πόλης της Φλώρινας και να περιηγηθεί στον ποταμό Σακουλέβα με τα παλιά αρχοντικά κτισμένα στις όχθες του. Σε μικρή απόσταση, οι επισκέπτες θα συναντήσουν τη Δημοτική Αγορά το λεγόμενο "παζάρι" των ντόπιων, όπου εκεί υπάρχουν εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα της Μακεδονίας, όπως τα γλυκά κουταλιού, οι ντόπιες μαρμελάδες και τα νόστιμα φασόλια.
Πραγματικά, και οι τρεις παραπάνω προορισμοί, αξίζουν τον κόπο. Η φιλοξενία, η παράδοση και η ιστορία θα σας "ταξιδέψουν" και θα σας μυήσουν σε ένα ασύλληπτο κόσμο που θα σας μείνει αξέχαστο!
*Θερμές ευχαριστίες, στο CK Strategies για την ξενάγηση και τη διοργάνωση αυτού του μοναδικού ταξιδιού!
Κείμενο/φωτογραφίες: Άννα Κριθαρίδου


Σχετικά
Εντυπωσιακές εικόνες από την είσοδο της «Βασίλισσας του Πάθους και της Τρέλας» στη Λεμεσό
Η συμπρωτεύουσα από χθες ζει σε ρυθμούς Καρναβαλιού
H Aegean επαναρχίζει τις πτήσεις προς έναν δημοφιλή ελληνικό προορισμό
Eπαναρχίζει το Πάφος-Αθήνα από την Aegean
Αν σκοπεύεις να κατεβείς στο κέντρο της Λεμεσού σήμερα, διάβασε αυτό
Όλες οι τροχαίες ρυθμίσεις που θα ισχύουν σήμερα Τσικνοπέμπτη στη Λεμεσό
Τσικνοπέμπτη στην Κύπρο: Από τις βακχικές γιορτές στο καρναβάλι της Λεμεσού
Μετά τη δεκαετία του 1950, η Τσικνοπέμπτη καθιερώθηκε πανκυπρίως ως ημέρα συλλογικής διασκέδασης
11 πολυτελείς σουίτες με θέα τη θάλασσα του Πρωταρά, σε περιμένουν να τις ανακαλύψεις!
Ο ολοκαίνουριος boutique παραθαλάσσιος προορισμός στον Πρωταρά, είναι άκρως εντυπωσιακός
Αυτή είναι η νέα αεροπορική που θα συνδέει την Κύπρο με έναν νέο προορισμό
H Kύπρος από τον ερχόμενο Ιούνιο συνδέεται με τη μεγαλύτερη οικονομία της Κεντρικής Ασίας
Κλείνουν δρόμοι (την Πέμπτη) στην Πάφο για το Καρναβάλι
Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης.
Το Μουντιάλ… παίζει ΣΙΓΜΑ
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου FIFA World Cup 2026 έρχεται ζωντανά και αποκλειστικά στην τηλεόραση SIGMA
Limassol Greens: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον lifestyle προορισμό της Λεμεσού
Σε πλήρη λειτουργία και νέα φάση επέκτασης το 2026
4 υπέροχα ξενοδοχεία για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας
Αυθεντικές εμπειρίες φιλοξενίας και μοναδικές γεύσεις σε Λεμεσό, Πάφο και Πόλη Χρυσοχούς.