News , Guide

Αυτός είναι ίσως ο μόνος σωζόμενος πίνακας του Πολ Γεωργίου που απεικονίζει την Τουρκική ημισέληνο

Θα δημοπρατηθεί στην Εσπερινή Δημοπρασία της Cypria

Δημοσιεύτηκε στις 07 Δεκεμβρίου 2022

Στη Λευκωσία – Ο Quartier Reserve (1953) είναι πιθανότατα ο μοναδικός σωζόμενος πίνακας του Πολ Γεωργίου που απεικονίζει την τουρκική ημισέληνο. Θα δημοπρατηθεί στην Εσπερινή Δημοπρασία της Cypria η οποία θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου στην Γκαλερί Κ στη Λευκωσία, στις 7.00 μ.μ.

44.0 Pol Georghiou Famagusta.jpg
Λάδι σε ξύλο - 43 x 53 εκ - ΕΚΤ € 75 000 – 130 000

«Είναι ένας σπάνιος και εξαιρετικός πίνακας» λέει η Ρίτσα Κυριάκου, Σύμβουλος Τέχνης και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cypria Fine Art Auctions. «Μέχρι την εμφάνιση του Quartier Reserve πιστεύαμε ότι κανένας από τους πίνακες του Πολ Γεωργίου που απεικόνιζαν την τουρκική σημαία δεν είχε διασωθεί μετά το 1974. Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Quartier Reserve κατάφερε να διασωθεί.» Σε αντίθεση με μερικούς άλλους πίνακες τους Πολ Γεωργίου που μπορεί να έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου και άλλους επιβλαβείς παράγοντες, τα χρώματα του Quartier Reserve παραμένουν ζωντανά.

Ο πίνακας απεικονίζει μια σκηνή από την καθημερινότητα της περιτειχισμένης παλιάς πόλης της Αμμοχώστου. Στο καφενείο που βρίσκεται στο κέντρο του πίνακα, επάνω σε ένα κοντάρι τοποθετημένο σε μια από τις κολώνες της μπροστινής βεράντας, κυματίζει η τουρκική σημαία. Σε αντίθεση με τον τίτλο του έργου που υπονοεί ότι ο χώρος βρίσκεται εκτός ορίων, τα ζωηρά χρώματα του Quartier Reserve δημιουργούν μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Πιστεύεται ότι στο καφενείο σύχναζαν Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Αρμένιοι και ότι η γλώσσα που μιλούσαν ήταν τα ελληνικά. Μια προσεκτική ματιά στον ενδυματολογικό κώδικα των ατόμων που απεικονίζονται στο πίνακα αποκαλύπτει ότι ανάμεσα τους βρίσκονται Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Στο έργο, ο Πολ Γεωργίου απεικονίζει κτήρια και ανθρώπους με μια ηθελημένη αφέλεια που προσδίδει ανείπωτη χάρη στην όλη σύνθεση ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται ακροβολισμένες περιμετρικά, άδειες καρέκλες σε μια (συνομωτική) διάταξη λες και περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους να τις χρησιμοποιήσουν. «Με καλλιτεχνική ευφυία και χιουμοριστική διάθεση, ο Πολ Γεωργίου μας χαρίζει ένα έργο γοητευτικό που συναρπάζει το θεατή και συγχρόνως αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο γεμάτο συμβολισμούς προς αποδικωποίηση» αναφέρει η Ρίτσα Κυριάκου.

HIGHLIGHTS

35.0 Kyriakos Katzourakis.jpg

Στα highlights της Εσπερινής Δημοπρασίας της Cypria περιλαμβάνεται το έργο του σπουδαίου Ελλαδίτη ζωγράφου Κυριάκου Κατζουράκη (1944-2021) Επιδράσεις του Βελάσκεθ (Εκτίμηση: € 10 000 - 18 000). Στο έργο, ο Κατζουράκης διαλέγεται με τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο και μάλιστα πάνω σ’έναν από τους μεγαλύτερους πίνακες στην ιστορία της ζωγραφικής, τον Las Meninas (Οι Κυρίες των Τιμών).

37.0 Christoforos Savva.jpg

Ανάμεσα στους σπουδαίους Κύπριους καλλιτέχνες, ο Χριστόφορος Σάββα (1924 – 1968) εκπροσωπείται με τρία έργα μεταξύ των οποίων το Abstract Composition III (Εκτίμηση: € 7 000 - 12 000) και το Abstract Composition V (Εκτίμηση: € 15 000 - 25 000) ξεχωρίζουν για τους γοητευτικούς διαλόγους ανάμεσα σε σουπρεματιστικά και κυβιστικά στοιχεία και στα μοτίβα που παραπέμπουν στη κυπριακή λαική τέχνη.

Ο Σάββα έχει την ικανότητα να οργανώνει αφαιρετικά τη σύνθεση με μια αξιοθαύμαστη λιτότητα. Στο έργο Abstract Composition V δομεί το χώρο με μικρά και μεγάλα ακανόνιστα σχήματα και μια πλούσια γκάμα από γαιώδη, μπλε, λευκά και κόκκινα δημιουργώντας έτσι μια συνεχή κίνηση. Η ρευστότητα του πλούσιου χρώματος και η χειρονομιακή ένταση με την οποία έχει απλωθεί στο καμβά προσδίδουν στο έργο μια μυστηριακή αίσθηση.

48.0 Solomos Frangoulides.jpg

Τα Ενετικά Τείχη της Παλιάς Πόλης της Αμμοχώστου (Εκτίμηση: € 8 000 - 15 000) του Σολωμού Φραγκουλίδη (1902 – 1981) είναι μια επιβλητική σύνθεση. Με χρώμα πλούσιο και μεστό και μια δυναμική διάταξη όπου τα στιβαρά τείχη διαπερνούν δυναμικά το χώρο σαν ραχοκοκαλιά ενός προϊστορικού γιγάντιου ζώου ο Φραγκουλίδης καταφέρνει να μαγέψει και να συνεπάρει το θεατή.

Το Champ D’Avoine (Manner of Monet) (Estimate: € 10 000 - 20 000) αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση. H ποιότητα του έργου παραπέμπει σε πίνακες που έγιναν γύρω στο 1921 από ομάδα ζωγράφων που προσπάθησε να τους πλασάρει ως αυθεντικούς Μονέ. Το έργο φέρει την υπογραφή Claude Monet ’89. Αυτό, ωστόσο, δεν μειώνει την σημασία του συγκεκριμένου πίνακα ως ιστορικού έργου της «Σχολής Μονέ» από έναν άγνωστο καλλιτέχνη με βαθιά γνώση του έργου του σπουδαίου ιμπρεσσιονιστή. Στο Champ D’Avoine (Manner of Monet) το φως διαχέεται και ταυτόχρονα αιχμαλωτίζεται από την υγρή ατμόσφαιρα του έργου δημιουργώντας μια έκρηξη ζωντανού καθαρού χρώματος. Με παχύρευστες πινελιές ο ζωγράφος ξετυλίγει μια χρωματική πανδαισία όπου κυριαρχούν τα πράσινα φυλλώματα των δέντρων και αναμιγνύονται με τα πρασινογάλαζα χρώματα του ουρανού. Η πολιτεία στο βάθος μόλις που διακρίνεται περιλουσμένη στο ομιχλώδες φώς ενώ ταυτόχρονα φαντάζει περικυκλωμένη από αυτή την ακατάσχετη ροή του πράσινου που διανθίζεται έντονα από τις αποχρώσεις του κίτρινου και του γαλάζιου.

michaelkashialos.png
Άθθος, Μιχαήλ Κάσιαλος

Σημαντική θέση στην Εσπερινή Δημοπρασία της 14ης Δεκεμβρίου έχει επίσης το Άθθος (Εκτίμηση: € 8 000 – 12 000) του Μιχαήλ Κάσιαλου (1885 – 1974). Το πανέμορφο αυτό κεραμικό πιάτο, το τόσο περίτεχνα ζωγραφισμένο, είναι δείγμα του ταλέντου του μεγάλου αυτού λαϊκού καλλιτέχνη. Ο Κάσιαλος έχει αποτυπώσει το σχέδιο ενός χαριτωμένου μοτίβου με απαλά χρώματα και σχήματα που δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Το κεραμικό χωρίζεται σε τρία επίπεδα - στο γαλάζιο κυκλικό διάζωμα με τους μαύρους ρόμβους που καλύπτουν την επιφάνεια του, το καφετί ακανόνιστο πολυεπίπεδο με τους μικρούς σταυρούς και την ρόζ οπάλ μαργαρίτα στο κέντρο – τα οποία εναρμονίζονται μεταξύ τους δίνοντας την αίσθηση μιας αδιόρατης κίνησης, σχεδόν χορευτικής.

153.0 Pambos Michlis (1).jpg

Ανάμεσα στα κεραμικά της συλλογής, το Κεφάλι με τα ρόδια του Πάμπου Μίχλη (1947) σαγηνεύει με τα κόκκινα ρόδια, τα κλειστά μάτια με τις μεγάλες βλεφαρίδες και τα σαρκώδη χείλη ενώ η συλλογή κεραμικών της Νίνας Ιακώβου (1933) εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κεραμική της ανθρωπόμορφης κυπριακής στάμνας (Κουκκουμάρες) παραπέμπει σε αρχαία κυπριακά εδώλια.

Στα 166 αποκτήματα της Cypria που θα δημοπρατηθούν το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται έργα ζωγράφων του 19ου αιώνα καθώς και σύγχρονων όπως οι Ανδρέας Χαραλαμπίδης, Σπύρος Βασιλείου, Κωστής Γεωργίου, Δημήτρης Μυταράς, Ρένος Λοϊζου, Παύλος Σάμιος και πολλοί άλλοι. Επίσης, εκπροσωπούνται ζωγράφοι των οποίων τα έργα έχουν μικρότερη παρουσία σε δημοπρασίες. Ανάμεσα τους, ο Ανδρέας Χρυσαφή με το Dark Bazaar, 2022 (Εκτίμηση: € 900 - 1 500) και η Angie Vein με το Wondering Horizon, 2021 (Εκτίμηση: € 500 - 800).

Εκτός από πίνακες, η συλλογή περιλαμβάνει λιθογραφίες, μεταξοτυπίες, ξυλογραφίες, χαλκογραφίες, χάρτες και άλλα. Ολόκληρη η συλλογή παρουσιάζεται στην Γκαλερί Κ και το κοινό μπορεί να την επισκεφθεί μέχρι το μεσημέρι της 14ης Δεκεμβρίου. Η δημοπρασία θα μεταδοθεί ζωντανά σε όλο τον κόσμο μέσω της διεθνούς πλατφόρμας πώλησης έργων invaluable.com καθώς επίσης και της Drouot.com

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close