Δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2022
Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για τις εκδόσεις 2021, επέδωσε ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022.
Συγκεκριμένα: Το Βραβείο στην κατηγορία Ποίηση έλαβε η Μαρία Καντωνίδου για το έργο της Stanza. Στην κατηγορία Μυθιστόρημα το Βραβείο απονεμήθηκε στον Κώστα Λυμπουρή για το έργο του Αθαλάσσα. Το Βραβείο στην κατηγορία Διήγημα/Νουβέλα έλαβε ο Αντώνης Μπαλασόπουλος για το έργο του Ο Kύβος και άλλες ιστορίες. Η Βασιλική Σελιώτη με το έργο της Λογοτεχνία και τραύμα - Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία έλαβε το Βραβείο στην κατηγορία Μελέτη (Μονογραφία)/Δοκίμιο για τη Λογοτεχνία. Το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη απονεμήθηκε στον Μιχάλη Μαυροθέρη για το έργο του Μαύρη θάλασσα, ενώ στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μικρά Παιδιά νικήτρια αναδείχθηκε η Χρυσόθεμις Παπακωνσταντίνου για το έργο της Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα. Το Βραβείο στην κατηγορία Λογοτεχνία για Μεγάλα Παιδιά και Εφήβους δόθηκε στην Άντρη Αντωνίου για το έργο της Φωτογραφίες σε μαύρο φόντο και το Βραβείο Εικονογράφησης Λογοτεχνικού Βιβλίου για Παιδιά και Εφήβους στη Χρύσω Χαραλάμπους για την εικονογράφηση του έργου Ίδια έχουμε μαμά: Ιστορίες από το Γατουχάν.

Συγχαίροντας τους νικητές, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής, ανέφερε ότι τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας αποτελούν εμβληματικό θεσμό, ο οποίος εκφράζει τη διαχρονική στήριξη της Πολιτείας στη λογοτεχνία του τόπου, αναδεικνύοντας ετησίως τα έργα που προκρίνονται ανάμεσα στο σύνολο της λογοτεχνικής μας παραγωγής.
Παράλληλα, σημείωσε ο κύριος Τουμαζής, τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας συμβάλλουν στην ανάδειξη της ποιοτικής λογοτεχνικής δημιουργίας και στην πρόσβαση του κοινού σε αυτήν, κρατώντας ζωντανό τον διάλογο, τον ευγενή ανταγωνισμό και εν τέλει την ανάπτυξη της γραφής και της φιλαναγνωσίας στη χώρα μας.
Την τελετή άνοιξε κλιμάκιο της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, ενώ το σκεπτικό των βραβεύσεων ανέγνωσαν οι Πρόεδροι των Κριτικών Επιτροπών Παντελής Βουτουρής, Αγγελική Γιαννικοπούλου και Κωνσταντίνος Γεωργίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θεσμός των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας λειτουργεί από το 1968. Από τότε, έχουν περάσει 54 χρόνια και συνεχίζει απρόσκοπτα την πορεία του, ενώ σκοπός του είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων λογοτεχνικών έργων ανά έτος, καθώς και η όσμωση ενός δημιουργικού διαλόγου.
Σχετικά
Επαναπιστοποίηση ISO 50001 για το σύνολο των εγκαταστάσεων της Lidl Κύπρου
Η εταιρεία ενδυναμώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με στόχο τη μέγιστη ενεργειακή απόδοση
Harry Potter: Το HBO ανανέωσε από τώρα τη δεύτερη σεζόν - Πότε ξεκινούν τα γυρίσματα
Η πρώτη σεζόν της σειράς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τα Χριστούγεννα του 2026
Καιρός: Έρχεται μίνι καλοκαίρι
Ανεβαίνει αισθητά από σήμερα η θερμοκρασία–Περαιτέρω άνοδος τις επόμενες μέρες
Άνοιξαν οι οι αιτήσεις για τα Χριστουγεννιάτικα Χωριά 2026
Τα χωριά της Κύπρου θα μετατραπούν και φέτος σε ζωντανούς γιορτινούς προορισμούς
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ στο Netflix
Το Netflix κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του KYLIE, της νέας σειράς ντοκιμαντέρ για την Κάιλι Μινόγκ, που έρχεται στις 20 Μαΐου με σπάνιο αρχειακό υλικό
Έρχεται αισθητή άνοδος θερμοκρασίας – Πού αναμένονται σήμερα βροχές
Αναλυτικά το δελτίο καιρού
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο, «η φωνή της φύσης», γίνεται 100
Τα γενέθλια του Ατένμπορο θα εορταστούν με μια εβδομάδα ειδικών εκπομπών στο BBC, μια ζωντανή συναυλία στο Royal Albert Hall, αλλά και εκδηλώσεις σε μουσεία
Μεγάλη επιτυχία για τον ιατρικό τουρισμό της Κύπρου
Ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης Μαλλιών υποδέχεται στην Κύπρο το Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο του World FUE Institute.
22η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: H Κύπρος με ισχυρή παρουσία και πάνω από 100 τίτλους
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, με πλούσιο πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων και διεθνών συμμετοχών
Emily in Paris: Αυτό θα είναι το πρόγραμμα των γυρισμάτων στη Μύκονο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τα γυρίσματα της σειράς στο νησί των Aνέμων θα διαρκέσουν 15 ημέρες
Η Ryanair ανακοίνωσε ταξίδια σε 7 προορισμούς, με τιμές από €14.99
Η προσφορά ισχύει για δύο μέρες