Εκδρομές να πας , Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

7 αγαπημένοι προορισμοί για υπέροχες εκδρομές το τριήμερο

Οι εκδρομές είναι πάντα καλή ιδέα

Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιανουαρίου 2023

Οι εκδρομές τον χειμώνα είναι αλλιώς. Ξεκινούν σχεδόν πάντα με μια ιδέα, συνήθως μια ερώτηση όταν θέλεις να ξεφύγεις. Πάμε κάπου το σαββατοκύριακο; Αφορμή είναι μια φωτογραφία που μας κέντρισε το ενδιαφέρον, μια συζήτηση που μας έφερε στον νου αναμνήσεις από έναν συγκεκριμένο προορισμό, στιγμές χαλαρές με οικογένεια ή φίλους, κάπου που το μάτι γεμίζει πράσινο, κι αν αναπνεύσουμε καθαρό αέρα του βουνού ακόμα καλύτερα. Χωρίς πλάνο, αφού το πλάνο της μέρας εξελίσσεται απ’ εκεί και πέρα, αναλόγως της διάθεσης.

Η Κύπρος, άλλωστε, είναι γεμάτη «διαμάντια», απ’ αυτά που έχουμε μόνιμα στο πρόγραμμα για μια ετήσια επίσκεψη και από τα άλλα, που ανακαλύπτουμε στην πορεία. Μιλάμε για φυσικά αξιοθέατα ή τοποθεσίες μέσα στη φύση, που σε κάνουν να νιώθεις πως έφυγες για λίγο από τη ρουτίνα και άλλαξες για τα καλά παραστάσεις. Πάμε κάπου για περπάτημα; Πάμε κάπου να ξεχαστούμε; Να θαυμάσουμε; Πάμε κάπου το σαββατοκύριακο;

ΓΕΦΥΡΙ ΤΖΕΛΕΦΟΥ

Στο δάσος της Πάφου, το Γεφύρι του Τζελεφού είναι το μεγαλύτερο μεσαι ωνικό γεφύρι που χτίστηκε ποτέ στην Κύπρο. Βρίσκεται «κρυμμένο» ανάμεσα σε δέντρα, αφού ολόκληρη η περιοχή είναι γνωστή για το φανταστικό τοπίο, με γρασίδι και δέντρα όπου κοιτάξεις, και ένα μικρό παγκάκι ανάμεσα σε δύο κορμούς, όπου μπορείς να καθίσεις για να απολαύ σεις τους ήχους της φύσης. Ο ποταμός Διαρίζος κυλά ολόχρονα, αλλά η ποσότητα του νερού αλλάζει, αναλόγως της εποχής

ΝΕΡΟΜΥΛΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥΣ

Στο χωριό Γαλάτα, της επαρχίας Λευκωσίας, αν εντοπίσεις και ακολουθήσεις το κατηφορικό δρομάκι, θα καταλήξεις σε… έναν άλλον κόσμο. Ο νερόμυλος αποτε λείται από δύο αψίδες, με το ποτάμι να τρέχει από κάτω, και δίπλα υπάρχει ένα παγκάκι όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το τοπίο. Υπάρχει επίσης ένα μονοπάτι που, αν ακολουθήσεις, περπατάς πλάι στον ποταμό σε μια γρα φική διαδρομή μέχρι την εκκλησία της Παναγίας Ποδίθου.

ΤΑ ΤΕΙΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΔΑΡΗΣ

Η επαρχία Λεμεσού συναντά την επαρχία Λευκωσίας στα «Τεισιά της Μαδαρής». Παρόλο που η περιοχή ολόκληρη είναι γνω στή ως «Τεισιά της Μαδαρής», είναι επίσης το όνομα ενός από τα τρία μονοπάτια της φύσης που μπορείς να ακολουθήσεις, αν επιλέξεις ως αφετηρία τον χώρο στάθμευ σης στο πυροφυλάκιο. Ενώ τα μονοπάτια σε αρκετές περιπτώσεις είναι ανηφορικά, είτε επιλέξεις το «Δόξα Σοι ο Θεός», ή το «Τεισιά της Μαδαρής», θα συναντήσεις μια συναρ- παστική, πανοραμική θέα του Τροόδους, των χωριών Καννάβια, Αγία Ειρήνη, Λαγουδερά και Πολύστυπος, του φράγματος του Ξυλιάτου και της περιοχής της Πιτσιλιάς. Πιστεύεται πως το όνομά του προέρχεται από τη λέξη ‹›τείχος››, αφού οι σχηματισμοί κάποιων βράχων παραπέμπουν σε τείχη φρουρίου.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ - ΘΡΟΝΙ

Το Μοναστήρι του Κύκκου είναι ίσως το πιο γνωστό μοναστήρι της Κύπρου. Γνωστό επίσης ως Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου, ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Μεγάλο Κομνηνό. Καταστράφηκε πολλές φορές σε φωτιές, μέχρι που εξαφανίστηκε και το τελευταίο κομμάτι του πρωτότυπου κτηρίου. Σήμερα αποτελεί ένα πέτρινο «θαύμα», με πολλούς να το επισκέπτονται για να περιηγηθούν μέσα ή για προσκύνημα στην εκκλησία.

Για το Θρονί, πάμε πίσω στην Ενετοκρατία (1489-1571), όταν η Παναγία του Κύκκου αποκαλείτο Παναγία της Βροχής. Οι πατέρες από το Μοναστήρι του Κύκκου συνήθιζαν να χρησιμοποιούν το εικόνισμά της κατά τις περιόδους ξηρασίας, ανεβάζοντάς το στην κορυφή του βουνού για να το τοποθετήσουν σε έναν ξύλινο θρόνο και να παρακαλέσουν να τελειώσει η ξηρασία. Απ' αυτό προέρχεται το όνομα «Θρονί». Ο ξύλινος θρόνος σήμερα έχει αντικατασταθεί από την αρχιτεκτονική του Φίλιππου Λοΐζου. Στον δρόμο προς το Θρονί θα συναντήσεις και μια εκπληκτική κατασκευή με πέντε μεγάλες καμπάνες, αν θέλεις έναν ακόμα γρήγορο σταθμό.

ΦΙΛΑΝΙ

Ο οικισμός του Φιλανίου, στην επαρχία Λευκωσίας, ήταν κτισμένος στο κέντρο ενός επίπεδου κάμπου, με την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στα βόρεια, στο πιο ψηλό σημείο. Το μυστήριο του συγκεκριμένου χωριού είναι πως κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε κτίστηκε. Θεωρίες θέλουν να ιδρύθηκε από οικογένειες των γύρω χωριών (Λαζανιά, Φικάρδου, Πέρα Ορεινής), οι οποίες όμως το εγκατέλειψαν μετά από μια λοιμώδη ασθένεια. Βρίσκεσαι κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, σε έναν λόφο όπου μοιάζει να σταμάτησε ο χρόνος, με τα αυτοκίνητα που περνούν να είναι μετρημένα στα δάχτυλα ενός χεριού και με τους ήχους να περιορίζονται σ’ αυτούς της φύσης, όσο ακούγονται. Περπατώντας, όσο μπορείς, ανάμεσα στα σπίτια, έρχεται ξανά στο μυαλό η εικόνα ανθρώπων να ζουν τη δική τους καθημερινότητα εκεί που σήμερα εσύ βλέπεις χαλάσματα. Όπως συμβαίνει, άλλωστε, σε κάθε εγκαταλελειμμένο χωριό.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΗΣ ΚΑΚΚΑΡΙΣΤΡΑΣ

Ένα σημείο που διαφέρει από τα προηγούμενα, γιατί δεν βρίσκεται σε κάποιο χωριό ή σε απομακρυσμένη περιοχή, όμως μια επίσκεψη μπορεί να σε συνεπάρει. Το Φαράγγι της Κακκαρίστρας στα Λατσιά θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες αποδείξεις πως η Κύπρος αναδύθηκε από τη θάλασσα, αφού είναι γεμάτο με απολιθώματα οστράκων – που εννοείται παρατηρούμε χωρίς να αγγίζουμε.

Αν περπατήσεις στο μονοπάτι γύρω, θα δεις πως τα τοιχώματα είναι γεμάτα απ’ αυτά αλλά όλη η -σύντομη- διαδρομή σε γεμίζει με όμορφες εικόνες είτε βλέπεις κάτω, το φαράγγι, είτε γύρω σου, στον ανοιχτό χώρο που απλώνεται, στο πιο απρόσμενο σημείο - φυσικό αξιοθέατο έξω από την πόλη.

ΦΡΑΓΜΑ ΞΥΛΙΑΤΟΥ - ΟΚΤΙΠΕΤΡΑ

Μόλις μπεις στο χωριό Ξυλιάτου, επαρχίας Λευκωσίας, σήματα και τόξα σε καθοδηγούν προς τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις στον βράχο Οκτίπετρα, στο σημείο θέας και στο μονοπάτι της φύσης. Το σημείο θέας κατασκευάστηκε το 2010, ως μέρος των σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης, και μπορείς να το βρεις αν ακολουθήσεις τον δρόμο στη βουνοπλαγιά. Δεν θα συναντήσεις προβλήματα αν η μέρα δεν είναι βροχερή. Μόλις φτάσεις σ› αυτό, ένα σύντομο αλλά ανηφορικό μονοπάτι σε οδηγεί στο σημείο θέας και σ› αυτό τον εξωπραγματικό βράχο, γνωστό ως «Οκτίπετρα» και «Οκτόροτσος», με πάνω από 30 μέτρα ύψος, και περιτριγυρισμένο από ένα τοπίο που θα μπορούσε εύκολα να βρίσκεται σε μια ταινία «Lord of the Rings».

Όταν επιστρέψεις στον δρόμο απ’ όπου ξεκίνησες και συνεχίσεις τη διαδρομή, φτάνεις σε ένα από τα πιο όμορφα φράγματα της Κύπρου. Περιτριγυρίζεται από ένα μονοπάτι της φύσης, μια σύντομη αλλά εντυπωσιακή διαδρομή 4 χιλιομέτρων, για περπάτημα ή ορειβασία. Το Φράγμα Ξυλιάτου είναι μια πανέμορφη τοποθεσία, περιβαλλόμενη από δάσος, όπου μπορείς να συναντήσεις φυτά και ενδημικά πουλιά, αν επιλέξεις να εξερευνήσεις λίγο περισσότερο το μονοπάτι. Αν όχι, μπορείς απλώς να απολαύσεις τη θέα, ή να κατέβεις κάτω αν το επίπεδο του νερού είναι χαμηλό.

Κείμενο / Φωτογραφίες: Νάκης Αντωνίου

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close