Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2023
Πανέμορφες και φανταστικές εικόνες προσφέρουν στο κοινό, που βρίσκεται στη λίμνη της Βορόκληνης, τα εκατοντάδες ψαρόνια ή λαζούρια, που φτάνουν στην περιοχή, ειδικά πριν το ηλιοβασίλεμα, κάνοντας διάφορους σχηματισμούς, που φαίνεται να γίνονται για αμυντικούς σκοπούς.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Έλενα Μαρκιτανή, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Πτηνολογικού Συνδέσμου, «τα ψαρόνια όπως λέγονται στην ελληνική γλώσσα και λαζούρια στην κυπριακή διάλεκτο, είναι ένα μεταναστευτικό είδος πουλιού και φτάνει στην Κύπρο για να ξεχειμωνιάσει. Φέτος έφτασαν στη λίμνη Βορόκληνης σε μεγάλους αριθμούς και το σούρουπο προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα κάνοντας τους δικούς τους "χορούς"».

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως τα πουλιά αυτά επέλεξαν την λίμνη Βορόκληνης για να κουρνιάζουν στους γύρω καλαμιώνες, αναδεικνύει και τη σημασία του συγκεκριμένου υγροβιότοπου».
«Αυτές ειδικά τις μέρες το παρατηρητήριο που υπάρχει στην όχθη της λίμνης, είναι γεμάτο από κόσμο αλλά και επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που απαθανατίζουν τον "χορό" των εκατοντάδων λαζουριών, αλλά και φωτογραφίζουν τα άλλα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν εκεί όπως διάφορα είδη πάπιας και φλαμίνγκο», είπε.

Όπως εξήγησε η κ. Μαρκιτανή, «αυτό το "murmuration" όπως λέγεται στα αγγλικά, των λαζουριών, συμβαίνει το απόγευμα μόλις δύσει ο ήλιος». Συγκεκριμένα, ανέφερε, «μόλις ξημερώσει τα πουλιά αφήνουν τους χώρους όπου κουρνιάζουν, μεταβαίνουν στη λίμνη, σε μικρά κοπάδια από διάφορες περιοχές για να τραφούν και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ωσάν να δίνουν ραντεβού σε μια καθορισμένη ώρα, τα κοπάδια αυτά σμίγουν και δημιουργούν ένα μεγάλο σμήνος».

Για μερικά λεπτά, συνέχισε «τα λαζούρια πραγματοποιούν τον "χορό" τους και στη συνέχεια διαλύονται για να πάνε στο χώρο όπου θα κουρνιάσουν, δηλαδή σε δέντρα ή στους καλαμιώνες που βρίσκονται στις όχθες των λιμνών». Επισημαίνει ότι «ο κόσμος που βρίσκεται στη λίμνη της Βορόκληνης δεν πρέπει να διαταράσσει αυτή τη συμπεριφορά των πουλιών, που φαίνεται να έχει κάποιο αμυντικό μηχανισμό, η οποία γίνεται προκειμένου να αμυνθούν σε περίπτωση που κάποιο αρπακτικό προσπαθήσει να επιτεθεί στο κοπάδι».
Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ
Πηγή: City
Σχετικά
Η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου σήμερα και η «πρεμιέρα» του καλοκαιριού
Το θερινό ηλιοστάσιο μάς προσφέρει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια φωτός μέρα για ολόκληρο το έτος, η οποία υπολογίζεται στις 15 ώρες
Με τη νέα εφαρμογή, θα ελέγχεις τον καιρό, τη θάλασσα και την κίνηση στις παραλίες πριν φύγεις από το σπίτι
Live εικόνα και καιρικές συνθήκες από τις παραλίες του Πρωταρά
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι στη Ριβιέρα του Πρωταρά
Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για να είσαι εδώ, κάθε μέρα.
AMARA: 7 Χρόνια Αριστείας και Διαχρονικής Φιλοξενίας
Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το AMARA καθιερώθηκε ως ένας ξεχωριστός προορισμός πολυτελούς φιλοξενίας
Η Coral Cyprus και τα πρατήρια Shell παρουσιάζουν τη νέα καμπάνια των Shell V-Power & Shell GO+ με μεγάλο έπαθλο 3 Jeep® Avenger
Η νέα καμπάνια συνδέει τα καύσιμα τελευταίας γενιάς Shell V-Power με την εφαρμογή Shell GO+ και ολοκληρώνεται με διαγωνιστικές δοκιμασίες δεξιότητας για την ανάδειξη τριών νικητών
Η Lidl Κύπρου θωρακίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με τη νέα εταιρική δέσμευση «Full εγγύηση Lidl»
Η εταιρεία εισάγει πολιτική επιστροφής χρημάτων στα φρέσκα προϊόντα, επιβεβαιώνοντας την υπεροχή της τοπικής εφοδιαστικής της αλυσίδας
Δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels στα Best of the Best της Ευρώπης
Μία σημαντική διάκριση πέτυχαν δύο ξενοδοχεία της Louis Hotels, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων, με βάση τα Travelers’ Choice Awards του Tripadvisor
Το Aphrodite Hills Resort παρουσιάζει το ανανεωμένο The Racket Club
Ένα νέο κεφάλαιο για το κορυφαίο θέρετρο της Κύπρου.
Στους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία με βροχές και καταιγίδες
Πώς θα είναι ο καιρός το σαββατοκύριακο
Η Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean εγκαινιάζει το NALU Latchi by Leonardo Limited Edition-Πρώτες εικόνες
Το θέρετρο προσφέρει άμεση πρόσβαση στην παραλία, κεντρική πισίνα και πλωτό υδάτινο πάρκο στη θάλασσα
Στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία – Έρχονται βροχές από την Παρασκευή
Εποχική χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ ασταθείς καιρικές συνθήκες αναμένονται από αύριο Παρασκευή.
Η Κύπρος έχει τις καθαρότερες θάλασσες για κολύμπι στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Πρωτιά για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά