Guide , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Οι εντυπωσιακές εικόνες από τη Βορόκληνη που έγιναν viral

Μοναδικές εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τα τελευταία 24ωρα

Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιανουαρίου 2023

Πανέμορφες και φανταστικές εικόνες προσφέρουν στο κοινό, που βρίσκεται στη λίμνη της Βορόκληνης, τα εκατοντάδες ψαρόνια ή λαζούρια, που φτάνουν στην περιοχή, ειδικά πριν το ηλιοβασίλεμα, κάνοντας διάφορους σχηματισμούς, που φαίνεται να γίνονται για αμυντικούς σκοπούς.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Έλενα Μαρκιτανή, υπεύθυνη Επικοινωνίας του Πτηνολογικού Συνδέσμου, «τα ψαρόνια όπως λέγονται στην ελληνική γλώσσα και λαζούρια στην κυπριακή διάλεκτο, είναι ένα μεταναστευτικό είδος πουλιού και φτάνει στην Κύπρο για να ξεχειμωνιάσει. Φέτος έφτασαν στη λίμνη Βορόκληνης σε μεγάλους αριθμούς και το σούρουπο προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα κάνοντας τους δικούς τους "χορούς"».

lazuria-voroklini-2023-4_city.width-1024.jpg

Πρόσθεσε ότι «το γεγονός πως τα πουλιά αυτά επέλεξαν την λίμνη Βορόκληνης για να κουρνιάζουν στους γύρω καλαμιώνες, αναδεικνύει και τη σημασία του συγκεκριμένου υγροβιότοπου».

«Αυτές ειδικά τις μέρες το παρατηρητήριο που υπάρχει στην όχθη της λίμνης, είναι γεμάτο από κόσμο αλλά και επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους που απαθανατίζουν τον "χορό" των εκατοντάδων λαζουριών, αλλά και φωτογραφίζουν τα άλλα πτηνά που ξεχειμωνιάζουν εκεί όπως διάφορα είδη πάπιας και φλαμίνγκο», είπε.

lazuria-voroklini-2023-6_city.width-1024.jpg

Όπως εξήγησε η κ. Μαρκιτανή, «αυτό το "murmuration" όπως λέγεται στα αγγλικά, των λαζουριών, συμβαίνει το απόγευμα μόλις δύσει ο ήλιος». Συγκεκριμένα, ανέφερε, «μόλις ξημερώσει τα πουλιά αφήνουν τους χώρους όπου κουρνιάζουν, μεταβαίνουν στη λίμνη, σε μικρά κοπάδια από διάφορες περιοχές για να τραφούν και λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, ωσάν να δίνουν ραντεβού σε μια καθορισμένη ώρα, τα κοπάδια αυτά σμίγουν και δημιουργούν ένα μεγάλο σμήνος».

lazuria-voroklini-2023-3_city.width-1024.jpg

Για μερικά λεπτά, συνέχισε «τα λαζούρια πραγματοποιούν τον "χορό" τους και στη συνέχεια διαλύονται για να πάνε στο χώρο όπου θα κουρνιάσουν, δηλαδή σε δέντρα ή στους καλαμιώνες που βρίσκονται στις όχθες των λιμνών». Επισημαίνει ότι «ο κόσμος που βρίσκεται στη λίμνη της Βορόκληνης δεν πρέπει να διαταράσσει αυτή τη συμπεριφορά των πουλιών, που φαίνεται να έχει κάποιο αμυντικό μηχανισμό, η οποία γίνεται προκειμένου να αμυνθούν σε περίπτωση που κάποιο αρπακτικό προσπαθήσει να επιτεθεί στο κοπάδι».

Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ

Πηγή: City

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close