Cine News , Κινηματογράφος

Η πλατφόρμα streaming του Goethe-Institut είναι διαθέσιμη στην Κύπρο

Το Goethe on Demand παρουσιάζει στο κοινό διάφορα διαδικτυακά προγράμματα ταινιών, κινηματογραφικά φεστιβάλ και σειρές ταινιών που είναι διαθέσιμα για προβολή από το σπίτι

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023

Η πλατφόρμα streaming «Goethe on Demand» του Ινστιτούτου Γκαίτε είναι πλέον διαθέσιμη και στην Κύπρο. Το Goethe on Demand παρουσιάζει στο κοινό διάφορα διαδικτυακά προγράμματα ταινιών, κινηματογραφικά φεστιβάλ και σειρές ταινιών που είναι διαθέσιμα για προβολή από το σπίτι. Η σειρά ταινιών του 2023 «Κινηματογράφος Είδους από τη Γερμανία» περιλαμβάνει δώδεκα ταινίες από τέσσερα κινηματογραφικά είδη.

Ο κινηματογράφος κατέχει σημαντική θέση στα πολιτιστικά προγράμματα των Ινστιτούτων Γκαίτε σε όλο τον κόσμο. To Goethe-on-Demand είναι η πλατφόρμα streaming του Ινστιτούτου Γκαίτε, η οποία παρουσιάζει προγράμματα ταινιών που μπορούν να προβληθούν από το σπίτι και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κινηματογραφικών ειδών: από κλασικές ταινίες μέχρι τις τελευταίες γερμανικές arthouse ταινίες. Το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Κύπρο εγκαινιάζει αυτή τη δωρεάν υπηρεσία το 2023 με τη σειρά ταινιών «Κινηματογράφος είδους από τη Γερμανία», η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα www.goethe.de/kypros/genrekino. Η σειρά ταινιών θα συνοδεύεται από δώδεκα φωνές από την Κυπριακή κινηματογραφική σκηνή που θα μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με τον γερμανικό κινηματογράφο και ειδικότερα τον κινηματοαγράφο είδους και θα προτείνουν γερμανικές ταινίες.

Αν ανατρέξουμε στις τελευταίες δεκαετίες της γερμανικής ιστορίας του κινηματογράφου, ο γερμανικός κινηματογράφος του είδους τείνει να διατηρεί μια εξειδικευμένη παρουσία. Ωστόσο, η πρώιμη γερμανική κινηματογραφική ιστορία, και συγκεκριμένα η λεγόμενη Weimarer Phantastik, περιλαμβάνει ταινίες όπως το «Metropolis» (Fritz Lang), χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε τη ταινία επιστημονικής φαντασίας στη σημερινή μορφή της. Σημαντικά μοτίβα της ταινίας τρόμου, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε ταινίες του είδους, αναπτύχθηκαν επίσης από νωρίς σε ταινίες όπως ο «Nosferatu» (F. W. Murnau) ή «Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι» (Robert Wiene).

Αλλά τι ακριβώς ξεχωρίζει μια ταινία είδους; Ως ταινίες είδους χαρακτηρίζονται οι ταινίες που χρησιμοποιούν και εδραιώνουν τις αφηγηματικές τεχνικές που χαρακτηρίζουν ένα συγκεκριμένο είδος. Οι ευρύτερες ταξινομήσεις ταινιών, όπως το δράμα ή η κωμωδία, έρχονται σε αντίθεση με αφηγηματικά και τυπικά πιο συγκεκριμένα κινηματογραφικά είδη, όπως η επιστημονική φαντασία, η ταινία φαντασίας ή η ταινία τρόμου. Οι ταινίες λειτουργούν μέσω επαναλαμβανόμενων θεμάτων, μοτίβων, αφηγηματικών σχημάτων ή ακόμη και συμπλεγμάτων χαρακτήρων, καθώς και μέσω μιας συμβατικής κινηματογραφικής γλώσσας, για παράδειγμα όσον αφορά στον σχεδιασμό εικόνας και ήχου ή τη μουσική. Ένα είδος είναι επομένως και κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των κινηματογραφιστών και του κοινού, το οποίο πηγαίνει στον κινηματογράφο με συγκεκριμένες προσδοκίες.

Είτε πρόκειται για ταινίες δράσης, επιστημονικής φαντασίας, τρόμου, θρίλερ, φιλμ νουάρ ή μυστηρίου - ιστορικά εξαρτημένες και δομικά εδραιωμένες μέχρι σήμερα, οι γερμανικές ταινίες που αποφασίζουν ενάντια στα συμβατικά αφηγηματικά μοτίβα καθώς και στις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρηματοδότηση του κινηματογράφου και που δεν μπορούν να ενταχθούν εύκολα στα καθιερωμένα συστήματα αξιολόγησης συναντούν δυσκολίες. Παρά τις περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης, οι γερμανικές ταινίες είδους έχουν κερδίσει μεγαλύτερη απήχηση, ιδίως τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα διεθνώς.

Με τη σειρά «Κινηματογράφος είδους από τη Γερμανία», το Ινστιτούτο Γκαίτε επιδιώκει να ξυπνήσει το ενδιαφέρον για την παραγωγή ταινιών είδους στη Γερμανία. Εκτός από πρόσφατους τίτλους, θα προβληθούν επίσης επιλεγμένες πρωτοποριακές ταινίες υπό νέο πρίσμα. Η φετινή σειρά του Goethe on Demand παρουσιάζει δώδεκα ταινίες από τέσσερα διαφορετικά είδη, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να γνωρίσει ένα είδος ανά τρίμηνο: επιστημονική φαντασία, αστυνομική ταινία, road movie και ταινία τρόμου. Η κάθε ταινία είναι διαθέσιμη για ένα μήνα.

Οι τρεις πρώτες ταινίες που θα παρουσιαστούν ανήκουν στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας: Hyperland (Mario Sixtus, 2021 – διαθέσιμη τον Φεβρουάριο), World on a Wire (Welt am Draht) (R.W. Fassbinder, 1973 – διαθέσιμη τον Φεβρουάριο), Eolomea (Herrmann Zschoche, 1972 – διαθέσιμη τον Μάρτιο).

Οι ταινίες παρουσιάζονται στην πρωτότυπη γλώσσα με υπότιτλους. Είναι προσβάσιμες ηλεκτρονικά και δωρεάν μετά από εγγραφή στο www.goethe.de/kypros/goetheondemand. Οι ταινίες μπορούν να προβάλλονται ιδιωτικά στο σπίτι – δεν επιτρέπονται οι δημόσιες προβολές.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close