Δημοσιεύτηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2023
Θλίψη σκόρπισε ανά το Παγκύπριο ο θάνατος της Κυριακούς Πελαγία, σε ηλικία 86 ετών.
Η φωνή της Κυπριακής Παράδοσης σίγησε γύρω στις 6:30 το πρωί του Σαββάτου.
Η Κυριακού Πελαγία συνέδεσε τη φωνή με την κυπριακή κουλτούρα μέσα από την παραδοσιακή μουσική.
Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η εγγονή της, Σόλια Πελαγία, μέσω ανάρτησής της στο Facebook. «Σίγησε το αηδόνι της Κύπρου. Έφυγες γιαγιά μου. Καλό Παράδεισο», έγραψε.

Η Κυριακού Πελαγία ήταν μιά γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπάιθρου, “η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς με στα περβόλια τζιαι τα ορμάνια”, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο ποιητής μας Μιχάλης Πασιαρδής.
Το ηχόχρωμα της φωνής της, είχε πόλλα βυζαντινά και Μικρασιατικά μουσικά στοιχεία. Ήταν εξαιρετική τόσο στο τραγούδι όσο και στο “τσιάτισμα”,τα ερωτικά δίστιχα και την ποιήση. Το 1987 εξέδωσε την ποιητική συλλογή “Κυπριακός Στίχος”.
Από τις αρχές του 1995 συνεργάστηκε δισκογραφικά με το μουσικό σχήμα “Μεσόγειος”. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι “ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΩΤΙΚΑ 1 & 2” που γνώρισαν εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.
Η Κυριακού Πελαγία, η Μαστόρισσα όπως χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους της,έχει δώσει με την ερμηνεία της άλλη διάσταση στο Κυπριακό Δημοτικό τραγούδι.
Από τη μία η αυθεντικότητα κι καθαρότητά της κι από την άλλη τα ακούσματα και οι εμπειρίες που κουβαλούσε από μιά άλλη εποχή, σε συνάρτηση με το ταλέντο και τον αυθορμητισμό της, την καθιέρωσαν στη συνείδηση του Κυπριακού λαού ως μία ξεχωριστή και μοναδική παραδοσιακή ερμηνεύτρια.
Θεματοφύλακας των ηθών και των εθίμων σμίγοντας την τέχνη της με το μουσικό σχήμα “Μεσόγειος” και πιασμένη χέρι-χέρι με το προσωπικό αρχείο του Μιχάλη Χατζημιχαήλ έγραψε νέο σημαντικό κεφάλαιο έγραψε νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της παραδοσιακής μουσικής απασχολώντας συχνά του μελετητές αυτής.
Το μεγαλύτερο όμως επίτευγμα της Κυριακούς Πελαγίας είναι ότι κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του Δημοτικού τραγουδιού.
ΠΗΓΗ: SigmaLive
Σχετικά

Dexter Ressurrection: Ανακοινώθηκε η πρεμιέρα της σειράς
Πότε θα κάνει πρεμιέρα στην Αμερική η νέα προσθήκη στο franchise της σειράς

Τέλος τα Made in China iPhones - Αλλάζει στέγη η Apple
Ο τεχνολογικός κολοσσός αναγκάζεται να στραφεί μακριά από την Κίνα

Κλείνει (την Παρασκευή) τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Λεμεσού
Από τη Σκαρίνου μέχρι την Ακτή του Κυβερνήτη

Καιρός: Βροχή και σκόνη σήμερα στην Κύπρο - Αναμένεται πτώση θερμοκρασίας
Αναλυτικά η πρόγνωση

Αρχίζουν οι κατασκευαστικές εργασίες στη δυτική λωρίδα της οδού Τσερίου
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Τσερίου

Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει το τριήμερο του Κατακλυσμού φέτος;
Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή, εορτάζεται πάντα ημέρα Δευτέρα, 7 εβδομάδες μετά το Πάσχα


Δωρεάν είσοδος για μία ολόκληρη μέρα στο Fasouri Watermania Waterpark
Στο διάσημο υδροπάρκο της Λεμεσού οι μαμάδες μπαίνουν δωρεάν!

Morea Coastal Villas: Ένα πολυτελές παραθαλάσσιο έργο σε μια από τις δημοφιλέστερες ακτές
Επιτάχυνση της ατασκευής καθώς οι πωλήσεις απογειώνονται


Ανοιξιάτικος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας, σκόνη αλλά και βροχές
«Αγγίζει» τους 27 βαθμούς ο υδράργυρος

Κυπριακή πόλη, η πιο ηλιόλουστη της Ευρώπης
Η Λευκωσία είναι η πιο ηλιόλουστη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ η Αθήνα βρίσκεται στην 4η θέση, σύμφωνα με την ταξιδιωτική πλατφόρμα Omio