Πάμε Ταξίδι , Guide

Oι Απόκριες στην Σκύρο είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία

Στο νησί των Σποράδων οι Απόκριες είναι το event της χρονιάς

Δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2023

Η Σκύρος είναι -για την ώρα- ένα χαμηλών τόνων ελληνικό νησί το οποίο προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές φυσιολάτρες και ταξιδιώτες που αναζητούν πεντακάθαρες και υπέροχες παραλίες, λιγότερη βαβούρα, σίγουρα όχι «φασαριόζικη» νυχτερινή ζωή. Ειδικά όμως τις Απόκριες όλη αυτή η «ήσυχη» εικόνα του νησιού πάει περίπατο.

Οι Απόκριες στη Σκύρο είναι από τις δημοφιλέστερες γιορτές στην Ελλάδα και σίγουρα ένας λόγος από μόνος του για να ταξιδέψετε στο νησί των Σποράδων. Oι ήχοι από τα κουδούνια, οι μουσικές, πάνω από όλα τα αυθόρμητα γλέντια δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα.

Τα «πρόσωπα» που κυριαρχούν στην Αποκριά του νησιού είναι ο «Γέρος», η «Κορέλα» και ο «Φράγκος». Εν συντομία, για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι:

skyros2.jpg

Το -τρόπον τινά- κορυφαίο πρόσωπο του καρναβαλιού είναι ο Γέρος. Η μεταμφίεσή του περιλαμβάνει μια μαύρη κάπα και μία άσπρη βράκα, δηλαδή τη χειμερινή παραδοσιακή φορεσιά των βοσκών του νησιού, το πρόσωπο του είναι καλυμμένο μα μία μάσκα από κατσικίσιο δέρμα.

Με την κουκούλα της κάπας σκεπάζει το κεφάλι του ενώ με τη βοήθεια από κουρέλια και υφάσματα σχηματίζει στην πλάτη του μία ψεύτικη καμπούρα. Αλλά το βασικό «εφέ» της μεταμφίεσης είναι τα κουδούνια που είναι περασμένα στη μέση του, τα οποία μπορεί να φτάσουν σε βάρος αρκετές δεκάδες κιλά. Περπατά με τέτοιο ρυθμό βηματισμού ώστε τα κουδούνια του να ηχούν μελωδικά και έντονα. Η άτυπη αυτή χορογραφία σίγουρα θέλει αντοχή και σωματική επιδεξιότητα. Σημειώνεται πως οι στολές του Γέρου είναι κορυφαίο οικογενειακό κειμήλιο και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Σημαντικό να ειπωθεί πως τα «κουδουνίσματα» που ακούγονται τα Σαββατοκύριακα της Αποκριάς σε όλους τους δρόμους της Χώρας του νησιού δεν είναι ένα έθιμο που οργανώνεται από κάποιον σύλλογο ή άλλο φορέα του νησιού αλλά μια αυθόρμητη και κυρίως μαζική πρωτοβουλία των Σκυριανών που θέλουν και έχουν καταφέρει να διατηρήσουν ζωντανό αυτό το έθιμο με την παγανιστική καταγωγή.

Τον Γέρο συνοδεύει η Κορέλα η οποία παλαιότερα ήταν συνήθως άνδρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα (πλέον είναι κυρίως γυναίκες) και έχει επίσης το πρόσωπο καλυμμένο ενώ την αμφίεση συμπληρώνει ως «αξεσουάρ» ένα μαντήλι το οποίο κουνά όταν χορεύει στον παραδοσιακό «κορελίτικο» σκοπό.

skyros4.jpg

Ο Φράγκος είναι το τρίτο πρόσωπο της σκυριανής Αποκριάς. Φορά ευρωπαϊκή «φράγκικη» ενδυμασία και έχει ένα κουδούνι κρεμασμένο στη μέση του. Η εμφάνιση έχει σκοπό να σατιρίσει τους Σκυριανούς που κάποτε απαρνήθηκαν τα παραδοσιακά τους ρούχα και αποφάσισαν πια να ντύνονται «ευρωπαϊκά». Πλέον, σύμφωνα με τους ντόπιους, ο «καλός Φράγκος» είναι αυτός που θα επιλέξει την όσο γίνεται πιο κωμική και αντισυμβατική εμφάνιση.

Όταν συναντηθούν δύο Γέροι στον δρόμο συνήθως ακολουθεί διαγωνισμός κουδουνισμάτων. Στο βίντεο μπορείτε να διαπιστώσετε τον εκκωφαντικό θόρυβο που δημιουργούν οι τεράστιες κουδούνες. Το έθιμο θέλει τους μεταμφιεσμένους να επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα για να κεραστούν ενώ συνήθως το όλο happening ολοκληρώνεται στο Κάστρο του Νησιού.

skyros5.jpg

Την Κυριακή της Αποκριάς το βάρος μεταφέρεται από τους κτηνοτρόφους στην άλλη παραδοσιακή συντεχνία του νησιού, τους ψαράδες. Στην κεντρική πλατεία της πόλης φτάνει η «τράτα» μια βάρκα η οποία μεταφέρεται σε ρόδες. Πάνω της, όπως και στους δρόμους της πόλης περιφέρονται άνθρωποι ντυμένοι με παραδοσιακή ενδυμασία ψαρά οι οποίοι λένε σατιρικούς στίχους εμπνευσμένους από την κοινωνική ζωή του νησιού αλλά και την επικαιρότητα.

Εννοείται πως σε όλους τους δρόμους της πόλης υπάρχει πλήθος κόσμου και μικρά αυτοσχέδια γλέντια. Το ίδιο συμβαίνει και την επόμενη μέρα της Καθαρά Δευτέρας όταν στήνεται το πανηγύρι που θυμίζει Κυκλάδες τον Δεκαπενταύγουστο. Σίγουρα οι Απόκριες είναι η καλύτερη ευκαιρία για να επισκεφτείτε αυτό το πανέμορφο νησί.

Πηγή: travel.gr
Φωτογραφίες: Δήμος Σκύρου

Σχετικά

Ατζέντα
July 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close