Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2023
Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος VitiSaroma σχεδιασμένο στη γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι και τα αποτελέσματα που είχε στις διάφορες εφαρμογές σε διαφορετικές καλλιεργητικές πρακτικές, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό.
Το πρόγραμμα VitiSaroma υλοποιήθηκε από το Οινοποιείο Κυπερούντας και το ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Βασικό αντικείμενο του ερευνητικού έργου, ήταν η αξιοποίηση και βελτιστοποίηση της γηγενούς ποικιλίας «Ξυνιστέρι» υπό μεταβλητές συνθήκες αμπελώνα, με έμφαση στον αρωματικό χαρακτήρα του παραγόμενου κρασιού. Η ολοκλήρωση του προγράμματος έρχεται να υποστηρίξει έναν από τους κύριους στόχους του Οινοποιείου Κυπερούντας που είναι η δέσμευση του στην ανάπτυξη και προώθηση της ποικιλίας Ξυνιστέρι που πλέον κάνει γνωστή την Κύπρο στα πέρατα του κόσμου.

Η εκδήλωση άρχισε στις 10 πμ με το καλωσόρισμα των παρευρισκόμενων από τον επικεφαλής οινολόγο του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνά Μηνά ενώ στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας & Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γιώργος Μαγγανάρης ανέλυσε τα βασικά ερωτήματα που τέθηκα για τον σχεδιασμό του προγράμματος , επίσης ανέλυσε τις προοπτικές των αποτελεσμάτων στην εφαρμογή στους Κυπριακούς αμπελώνες. Ακολούθησε ο καθηγητής του Τμήματος Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Πίζας κ. Claudio D'Onofrio ο οποίος μίλησε για τη διαχείριση αρωμάτων σταφυλιού και του παραγόμενου οίνου στον αμπελώνα ενώ τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Tuscia κ. Andrea Bellincontro με αντικείμενο τις μη καταστροφικές τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ποιότητας των σταφυλιών στο πεδίο κατά την μετασυλλεκτική περίοδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και καταληκτικά σχόλια από τους παρευρισκόμενους.

Οι παρευρισκόμενοι, το βράδυ της Πέμπτης 18 Μαΐου, είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν κρασιά του Οινοποιείου Κυπερούντας από την γηγενή ποικιλία Ξυνιστέρι, τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής οινολόγος του Οινοποιείου Κυπερούντας κ. Μηνάς Μηνά σε δείπνο που παραχωρήθηκε στο εστιατόριο M Fusion του ξενοδοχείου Four Seasons στην Λεμεσό.

Σχετικά

10 low budget ελληνικά νησιά για οικονομικές καλοκαιρινές διακοπές το 2025
Αναζητάτε νησιά με φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια και φθηνά ξενοδοχεία; Δείτε τη λίστα με τα πιο οικονομικά νησιά για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Οι 10 φθηνότερες πτήσεις για την αργία της Πρωτομαγιάς
Δες σε ποιες πόλεις μπορείς να ταξιδέψεις με κάτω από €202

Σέντρα στην επιτυχία: Χιλιάδες συμμετείχαν στο 23ο McDonald’s Ayia Napa Youth Soccer Festival
Το τουρνουά πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Απριλίου στο Αθλητικό Κέντρο Αγίας Νάπας

Νέο ρεκόρ Guinness στον χορό των ποτηριών από τον Ντίνο Κκαντή (Βίντεο)
Το ρεκόρ επιτεύχθηκε στο πλαίσιο πασχαλινής εκδήλωσης του Δήμου Αραδίππου


Casa Batlló: Το αρχιτεκτονικό «διαμάντι» του Gaudí και ο θρύλος του Αγίου Γεωργίου
Η ιστορία πίσω από το εμβληματικό και ιδιαίτερο κτίριο στη Βαρκελώνη που δεν γνωρίζουν πολλοί

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης – Πτώση θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες
Αναλυτικά η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

2 ελληνικά νησιά στα φθηνότερα του κόσμου για διακοπές
Όσο οι ξένοι τουρίστες θεωρούν καλές τις τιμές που συναντά κανείς στα 2 αυτά νησιά, τόσο θα διατηρούν την ακρίβειά τους και θα γίνονται απλησίαστα

Επιστρέφει το εισιτήριο των 5 ευρώ για επίσκεψη στη Βενετία
Η μόνη διαφορά φέτος είναι πως όσοι επισκέπτες αγοράσουν τα εισιτήριό τους τελευταία στιγμή —72 ώρες πριν επισκεφτούν τη Βενετία— θα πληρώσουν διπλάσια τιμή.

Gdańsk & Sopot: Η απρόσμενη ομορφιά της Βόρειας Πολωνίας
Ανακάλυψε τις κρυφές γοητείες, την ιστορία και τη θαλασσινή αύρα δύο μαγευτικών πόλεων της Βαλτικής

Οι καλύτερες σειρές του Netflix για το 2025 μέχρι τώρα
Τι καλό είδαμε μέχρι στιγμής στη δημοφιλή ψηφιακή πλατφόρμα

LIVE: Το Σάββατο πιθανότατα η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Έφυγε τη Δευτέρα του Πάσχα από τη ζωή, λίγες ώρες αφότου απευθύνθηκε για τελευταία φορά στους χιλιάδες πιστούς Καθολικούς