Δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου 2023
Η Ελλάδα φημίζεται για τα ειδυλλιακά μέρη που προσφέρει σε όσους τον επιλέγουν για προορισμό των διακοπών τους. Μάλιστα, αρκετά είναι τα σημεία που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για μεγάλους σκηνοθέτες, οι οποίοι σε κάποια απόμερη ακρογιαλιά ή στα στενά σοκάκια ενός γραφικού νησιού, οραματίστηκαν μία σπουδαία κινηματογραφική σκηνή, που θα προκαλούσε στο κοινό δέος και συγκίνηση.
Ναι, δεν είναι λίγες οι φορές που μία «κουκίδα» στον ετερόκλιτο χάρτη της Ελλάδας κατάφερε να κερδίσει την προσοχή ενός γνωστού δημιουργού, να αποκτήσει μία παγκόσμια αναγνώριση και μαζί αναρίθμητους επισκέπτες από κάθε γωνία του κόσμου, οι οποίοι έσπευσαν να γνωρίσουν το συγκεκριμένο μέρος από κοντά.
Στο κείμενο που ακολουθεί, λοιπόν, έχουμε συγκεντρώσει μερικές γωνιές της Ελλάδας που προβλήθηκαν στη μεγάλη οθόνη και έγιναν η αφορμή για να μετατραπεί ένα ελληνικό νησί σε κοσμοπολίτικο προορισμό.
Το παιδί και το δελφίνι, «Boy on a Dolphin», 1957
Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε στη χώρα μας είχε για πρωταγωνίστρια τη γοητευτική σταρ Sophia Loren στο πλευρό του Alan Walbridge Ladd. Πρόκειται για την ταινία του Jean Negulesco, «Το παιδί και το δελφίνι», η οποία γυρίστηκε στην Ύδρα, τον Πόρο, τη Ρόδο, τη Μύκονο και τη Δήλο. Η ιστορία ξεκινάει από τη στιγμή που η Φαίδρα ανακαλύπτει στον βυθό ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα ενός αγοριού πάνω σε ένα δελφίνι (στην πραγματικότητα πρόκειται για γλυπτό του αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη) και αποφασίζει να το πουλήσει, θέλοντας να εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή, όμως, ο σύντροφός της μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά της.
Απέραντο γαλάζιο, «The Big Blue», 1988
Η διάσημη ταινία του Luc Besson αποτελεί μία κινηματογραφική «ωδή» στην ακατέργαστη ομορφιά της Αμοργού, ενός παρθένου νησιού όπου ο εμβληματικός σκηνοθέτης θέλησε να αφηγηθεί τη φιλία των δυτών Enzio Maiorca και Jaques Mayol, τους οποίους υποδύονται ο Jean Reno και ο Jean-Marc Barr αντίστοιχα. Τα μέρη που αξιοποίησε ο Besson ήταν η περιοχή της Αγίας Άννας, το ναυάγιο του πλοίου «Ολυμπία», καθώς και ο παραδεισένιος κόλπος της Καλοταρρίτισσας, ενώ υπάρχουν και κάποια cameo που πραγματοποιήθηκαν στο νησί της Ίου.
Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι (2001)
Τα γυρίσματα έγιναν στην Κεφαλονιά κάνοντας μεγάλη διαφήμιση στο πανέμορφο νησί του Ιονίου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι η Πενέλοπε Κρουζ, συμπρωταγωνίστρια του Νίκολας Κέιτζ, λάτρεψε τις ομορφιές της Κεφαλονιάς όπως και τους κατοίκους της. Τα γυρίσματα έγιναν στη Σάμη, στην Αντίσαμο, στην περίφημη παραλία του Μύρτου και αλλού, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί Έλληνες ηθοποιοί όπως οι: Ειρήνη Παππά, Κατερίνα Διδασκάλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, κ.ά.
Νύφες, «Brides», 2004
Στην ταινία «Νύφες» ο σπουδαίος Έλληνας σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, με εκτελεστικό παραγωγό τον Μάρτιν Σκορσέζε, σύστησαν για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κοινό την Άνδρο, δηλαδή τη μεγάλη αγάπη του σκηνοθέτη, ενώ ακολούθησε αρκετά χρόνια αργότερα η «Μικρά Αγγλία», μία διασκευή στο ομώνυμο μυθιστόρημα της συζύγου του, Ιωάννας Καρυστιάνη. Οι «Νύφες» αφηγούνται την ιστορία 700 γυναικών που επιβιβάστηκαν στο υπερωκεάνιο King Alexander με προορισμό την Αμερική, εκεί όπου θα συναντούσαν τους μελλοντικούς συζύγους τους, τους οποίους είχαν γνωρίσει μόνο μέσα από μία φωτογραφία που είχαν μαζί τους.
Mamma Mia!, 2008
Φυσικά, από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η μεγάλη εμπορική επιτυχία της Universal Studios, η οποία είχε για πρωταγωνίστρια την Οσκαρική Meryl Streep και για φόντο τη Σκόπελο και τη Σκιάθο. Τα γυρίσματα του μιούζικαλ Mamma Mia ολοκληρώθηκαν το 2007 και έναν χρόνο μετά οι Σποράδες έγιναν γνωστές σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών που επιθυμούσε να περιηγηθεί σε μερικά από τα σημεία που παρουσιάστηκαν στην ταινία. Μάλιστα, για αυτό πολλοί ντόπιοι βαρκάρηδες οργανώνουν σύντομες, μονοήμερες κρουαζιέρες στα πιο δημοφιλή μέρη που υπάρχουν στο έργο.
Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα μέρη της Ελλάδας που ερωτεύτηκε το κοινό, βλέποντάς τα στη μεγάλη οθόνη. Έτσι και αλλιώς, η ματιά ενός σκηνοθέτη έχει πάντα τον τρόπο να αναδεικνύει τις απλές ομορφιές ενός τόπου, είτε πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο, μία ακρογιαλιά, ένα στενό, ασβεστωμένο καλντερίμι.
Πηγή: Newsbomb
Σχετικά

Οι 5 κορυφαίοι γαστρονομικοί προορισμοί στον κόσμο για το 2025
Μία λίστα γεμάτη γεύση και κουλτούρα

Οι 10 δημοφιλέστερες σειρές αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τους χρήστες του IMDb
Οι τηλεοπτικές σειρές έχουν πάρει φωτιά και αυτήν τη στιγμή οι θεατές έχουν "κολλήσει" με δέκα shows που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε λίστες

10 πολυτελείς αποδράσεις στο βουνό: Cozy Χριστούγεννα με στυλ και ζεστασιά
Απολαύστε τις γιορτές σε ορεινά καταλύματα που συνδυάζουν πολυτέλεια, παράδοση και απόλυτη θαλπωρή, το ιδανικό σκηνικό για μαγικές χριστουγεννιάτικες στιγμές.

Δεκαεπτά υποτροφίες από το Enavsma Foundation για την ακαδημαϊκή χρονιά 2025-2026
Με τον φετινό κύκλο να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση έξι ετών πορείας, ο στόχος του ιδρύματος παραμένει ο ίδιος

8 στοιχειωμένα ξενοδοχεία σε όλο τον κόσμο στα οποία μπορείτε να μείνετε
Αυτά τα ξενοδοχεία κουβαλούν ιστορίες, μύθους και ψίθυρους από μια άλλη εποχή

10 οικονομικοί χριστουγεννιάτικοι προορισμοί στο εξωτερικό για μαγικές αποδράσεις χωρίς να «αδειάσει» το πορτοφόλι σας
Από γραφικά χωριά της Ευρώπης μέχρι φωταγωγημένες πρωτεύουσες, αυτοί οι 10 προορισμοί προσφέρουν γιορτινή ατμόσφαιρα, παραμυθένια σκηνικά και προσιτές τιμές.

Ενδεχόμενο βροχών σήμερα στην Κύπρο - Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Ταξίδι στην Ευρώπη: 5 οικονομικοί city break προορισμoί
Ανακαλύπτοντας 5 από τις πιο ενδιαφέρουσες πόλεις της Ευρώπης για μία ποιοτική και προσιτή ολιγοήμερη απόδραση

Μια μεγάλη ευρωπαϊκή βράβευση για τον Στίβεν Κινγκ
Ο Στίβεν Κινγκ τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: ο πρώτος συγγραφέας που τιμάται με το συγκεκριμένο βραβείο

Ακυρώσεις πτήσεων και χιλιάδες καθυστερήσεις σε αεροδρόμια όλης της Ευρώπης
Finnair, British Airways, Air France, Lufthansa και KLM, οι εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο
Στέφανος Φαρμακάς στις "24 ώρες μαζί": Από τον πάτο του αλκοολισμού στην κορυφή της ζωής
«24 ΩΡΕΣ ΜΑΖΙ» — Κυριακή 26 Οκτωβρίου, 18:50 στο Σίγμα

ΚΩΔΙΚΟΣ 56: Ντοκιμαντέρ ερευνητικής δημοσιογραφίας με τον Κυριάκο Πενηνταέξ
Κάθε εβδομάδα, ένα καυτό ζήτημα. Μια αθέατη πλευρά. Μια αλήθεια που διεκδικεί φως...