News , Guide

Τι ήταν τελικά το μετέωρο που φώτισε τον ουρανό της Κύπρου;

Δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου 2023

Απάντηση στο ερώτημα τι ήταν τελικά το μετέωρο που φώτισε χθες βράδυ τον ουρανό της Κύπρου έδωσε ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας.

Χθες το βράδυ όσοι ήταν τυχεροί παρατήρησαν μία βολίδα να φωτίζει τον κυπριακό ουρανό. Πρόκειται για ένα μετέωρο το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και λόγω της έλξης του από την βαρύτητά μας ανέπτυξε μεγάλες ταχύτητες και θερμοκρασία.

Λόγω του σχετικά μεγαλύτερου μεγέθους του από τα συνηθισμένα κατάφερε να διασχίσει μεγάλη απόσταση εντός της ατμόσφαιρας μας, φθάνοντας σχετικά σε κοντινότερη απόσταση στην επιφάνεια της Γης ώστε κάποιοι άκουσαν και το σφύριγμα και τον κρότο της εκρήξεως του την στιγμή που διαμελιζόταν σε μικρότερα κομμάτια.

Το συγκεκριμένο μετέωρο λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του κατάφερε να αναπτύξει πολύ μεγάλες ταχύτητες, να εισέλθει σε πυκνότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και λόγω της τεράστιας τριβής και αντίστασης από την ατμόσφαιρα, ακαριαία εκρήχθηκε και διαμελίστηκε σε μικρότερα κομμάτια τα οποία αργότερα εξαϋλώθηκαν πλήρως στον ουρανό.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η γήινη ατμόσφαιρα, είναι υπέρπυκνη και σκοπό έχει να μας προστατεύει από όλα τα ουράνια σώματα που εισέρχονται στον γήινο ουρανό.

Ένα μετέωρο όταν η λάμψη η οποία θα δημιουργήσει είναι πολύ έντονη ονομάζεται και βολίδα.

Πιθανότερο είναι ότι το εν λόγω μετέωρο να είναι υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle τα οποία ο εν λόγω κομήτης άφησε στο πέρασμά του και η Γη εως και τις 24 Αυγούστου συναντά στη τροχιά της.

Ένας κομήτης είναι εκ φύσεως καταδικασμένος να χάνει στα ταξίδια του το υλικό του. Αυτά τα εκατομμύρια ίχνη κόκκων σκόνης διαφόρων μεγεθών συναντά η Γη στην τροχιά της και λόγω της βαρύτητας που ασκεί αρχίζει να τα απορροφά εντός της ατμόσφαιρας της.

Τα μετέωρα αυτά, όπως ονομάζονται, αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να αρχίζουν να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την υπέροχη φωτεινή λάμψη όπου ο σοφός λαός ονομάζει πεφταστέρι. Κάποια εξ αυτών, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως.

Αυτά ονομάζονται μετεωρίτες ενώ αυτά τα σώματα που εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό ονομάζονται διάττοντες αστέρες ή μετέωρα.

Ανάλογο έντονο μετέωρο είχε παρατηρηθεί στην Κύπρο το 2016 αρχές Σεπτεμβρίου όπου την εν λόγω χρονιά σύμφωνα με την NASA θα ήταν έντονα παρατηρήσιμα τα υπολείμματα του κομήτη Swift-Tuttle.

Πηγή: SigmaLive

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close