Δημοσιεύτηκε στις 28 Αυγούστου 2023
Το Μοναστήρι της Παναγίας του Σίντη στην Πενταλιά, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία του τόπου, πλην όμως τα λιγότερο επισκέψιμα και προβεβλημένα λόγω της μεγάλης απόστασής του από τα αστικά κέντρα και της αντικειμενικά δύσκολης μετάβασης σε αυτό. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, με την ανάπτυξη κυρίως του εγχώριου περιηγητικού τουρισμού λόγω πανδημίας και την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων από οργανωμένα σύνολα, ολοένα και περισσότεροι Κύπριοι ανακαλύπτουν το μνημείο και τη σπουδαιότητά του σε ευρωπαικό επίπεδο.
Το μοναδικής αξίας και φυσικής καλλονής μνημείο και η γύρω περιοχή αναδείχθηκε ιδιαίτερα κατά τη λειτουργία της Πάφου ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2017, με σειρά ποιοτικών πολιτιστικών δρώμενων. Συνεπεία της ανάδειξης αυτής από τον Οργανισμό Πάφος 2017, τα τελευταία καλοκαίρια γίνονται και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες στην περιοχή, με τη στήριξη των κοινοτήτων Πενταλιά, Κελοκέδαρα, Σαλαμιού, Αμαργέτη, Στατός-Άγιος Φώτιος, Άγιος Ιωάννης, Γαλαταριά, Κοιλίνια, Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, Αξύλου, Ελεδιώ, Νατά, Χολέτρια, Τραχυπέδουλα.
Η εκκλησία έχει έναν οκταγωνικό τρούλο με τέσσερα παράθυρα και χρονολογείται στο πρώτο μισό του 16ου αιώνα. Το κεντρικό κλίτος της είναι σε καλή κατάσταση και θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της Ενετικής Περιόδου.

Η Μονή παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1927 και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Το 1994 η Μονή του Κύκκου ανέλαβε τη συντήρηση του Μοναστηριού, η οποία ολοκληρώθηκε το 1997, χρονιά κατά την οποία απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra για τη χρήση καλών τεχνικών αποκατάστασης και διατήρησης του αρχικού χαρακτήρα του Μοναστηριού.
Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, τόνισε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα του μνημείου και τις διεθνείς κινήσεις που έχουν γίνει για την συντήρηση και ανάδειξή του.
« Το μοναστήρι είναι αρχαίο μνημείο», επεσήμανε, «ενώ μετά τη συντήρηση του μνημείου από την Ιερά Μονή Κύκκου που άρχισε το 1993 και διήρκησε περίπου τέσσερα χρόνια, έτυχε μιας σημαντικής διάκρισης, όπως είναι το βραβείο Europa Νostra».
Πηγή: http://pafosnet.com/
Σχετικά

Δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες, σε μία ακόμα παραλία του Πρωταρά
Στη φιλική για σκύλους παραλία, έχουν τοποθετηθεί ξαπλώστρες και ομπρέλες τα οποία παραχωρούνται δωρεάν στους επισκέπτες καθώς και αποχωρητήρια

Wizz Air: Τροποποιήσεις στο πρόγραμμα πτήσεων στη Μέση Ανατολή
Ακυρώσεις πτήσεων προς/από ΗΑΕ έως και τις 30 Ιουνίου

Ηρώδειο: Κλείνει το αρχαίο θέατρο για τρία χρόνια
Αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης.

Τα ελληνικά νησιά που βρετανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν θησαυρούς της Ευρώπης
Τα ελληνικά νησιά που φιγουράρουν στο Top 10 της λίστας των βρετανικών ΜΜΕ με τους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης

Βιώνοντας το "θαύμα" στη σαγηνευτική Τήνο
Ανακαλύπτοντας ένα νησί αυθεντικό και ανεπιτήδευτο, όπου η ομορφιά, η γαλήνη και η παράδοση συνθέτουν μια εμπειρία που μένει

Οι υψηλότερες «κρυφές» χρεώσεις των αεροπορικών εταιρειών: Ποια είναι στην πραγματικότητα η πιο ακριβή;
Μια νέα μελέτη της Tradingpedia έρχεται να ρίξει φως σε ένα από τα πιο ενοχλητικά φαινόμενα για τους ταξιδιώτες αεροπορικών εταιρειών: τα λεγόμενα “κρυφά κόστη”



Πίσω από τα παρασκήνια: Τι συμβαίνει όταν η πτήση σας καθυστερεί;
Καθώς διανύουμε ήδη τη καλοκαιρινή περίοδο, ελέω διακοπών σημειώνονται οι περισσότερες πτήσεις της χρονιάς

Σεισμός 4.5 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο
Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο ανοιχτά της Λάρνακας.

Η Γαλάτεια Παμπορίδη μαγειρεύει στην κουζίνα του ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Σωτήρος Λάρνακας μαζί με την Πετρολίνα
Το Πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», παρέχει καθημερινά ολόφρεσκο υγιεινό φαγητό σε όλα τα παιδιά

Τα επτά θαύματα του κόσμου, σε κατάταξη ανάλογα τη δημοφιλία τους
Μια νέα έρευνα αποκάλυψε ποιο «θαύμα» είναι το πιο δημοφιλές από όλα.