Guide , Η Κύπρος σε Εικόνες & Video

10 εντυπωσιακές εικόνες από την μπλε υπερπανσέληνο στον κυπριακό ουρανό

Η περίφημη μπλε υπερπανσέληνος φώτισε χθες το βράδυ τον κυπριακό ουρανό και θα κάνει το ίδιο και απόψε

Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 2023

Η περίφημη μπλε υπερπανσέληνος φώτισε χθες το βράδυ τον κυπριακό ουρανό και θα κάνει το ίδιο και απόψε. Πολλοί όμως απορούν από πού πήρε το όνομά της και τι σημαίνει η εμφάνισή της, γι’ αυτό ο Κυπριακός Οργανισμός Αστρονομίας έκανε μια ανάρτηση με κείμενο της Άννας Βαλιαντή, η οποία μάς λύνει όλες τις απορίες και μας δίνει και καινούργιες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Κρόνο.

Εμείς παραθέτουμε το κείμενο που δημοσίευσε ο Οργανισμός και το συνοδεύουμε με 10 πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες του σπάνιου φεγγαριού που τραβήχτηκαν χθες το βράδυ στον κυπριακό ουρανό.

31 Αυγούστου έχουμε το φαινόμενο που αποκαλούμε «Μπλε Υπερπανσέληνος», ένας σπάνιος συνδυασμός υπερσελήνου και μπλε φεγγαριού, που την κάνει τη δεύτερη πανσέληνο του μήνα και την τέταρτη πανσέληνο της σεζόν.

Ένα μπλε φεγγάρι, στην κοινή γλώσσα, αναφέρεται στη δεύτερη πανσέληνο σε έναν ημερολογιακό μήνα και η περίοδος από τη μια πανσέληνο στην άλλη είναι περίπου 29,5 ημέρες. Έτσι, όταν έχουμε δύο πανσελήνους τον ίδιο μήνα, η πρώτη είναι πάντα την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα του μήνα και η δεύτερη την 30η ή 31η ημέρα. Οι μήνες με 31 ημέρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φιλοξενήσουν ένα μπλε φεγγάρι.

Φωτογραφία: Χρήστος Παρέλλης
Φωτογραφία: Γιάννης Μακρυγιάννη
Φωτογραφία: Γεώργιος Παπαπέτρου

Από που προκύπτει ο όρος «Μπλε φεγγάρι»;

Ένα μπλε φεγγάρι δεν έχει μπλε χρώμα. Στην πραγματικότητα, ένα μπλε φεγγάρι δεν φαίνεται καθόλου διαφορετικό από μια κανονική, μηνιαία πανσέληνο.

Εκδοχή 1:

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανέφεραν ότι έβλεπαν παράξενα χρωματιστά ηλιοβασιλέματα και μια Σελήνη που φαινόταν μπλε. Αυτό συνέβαινε γιατί μέσα από μια ομίχλη σωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα, που προέκυψε μετά από την ηφαιστειακή έκρηξη, δινόταν η εντύπωση πως ένα χρώμα προστέθηκε στη Σελήνη.

Φωτογραφία: Συμεών Χαραλάμπους
Φωτογραφία: Philip Parker
Φωτογραφία: Κυριάκος Α. Τσιολα
Φωτογραφία: Στέλλα Χαραλάμπους

Εκδοχή 2:

Ο όρος μπλε φεγγάρι προήλθε από την έκφραση του 16ου αιώνα «μια φορά κάθε μπλε Σελήνη» (“Once in a blue Moon”), που σημαίνει κάτι που ήταν αδύνατο, καθότι ένα μπλε φεγγάρι είναι ξεχωριστό γιατί είναι η «επιπλέον» πανσέληνος σε μια εποχή με τέσσερις πανσελήνους.

Πηγή: City

Σχετικά

Ατζέντα
May 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close