Δημοσιεύτηκε στις 06 Οκτωβρίου 2023
H KEAN παρουσίασε τα ευρήματα της μεγάλης της έρευνας για τη χρήση των social media από τους νέους της Κύπρου!
Γνωρίζατε, ότι 1 στους 5 νεαρούς Κύπριους, περνάει στα social media πάνω από 5 ώρες την ημέρα; Και ότι περίπου 2 στους 5, ομολογούν ότι η χρήση φίλτρων έχει από αρνητικό έως πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή τους; Ή ότι ένα 10% αυτών έχει περάσει άγχος ή κατάθλιψη λόγω σύγκρισης με άλλους χρήστες των social;

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας «Let’s Get Real with KEAN: the research», η οποία πραγματοποιήθηκε από την KEAN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 Κύπριοι και Κύπριες ηλικίας 18-35 ετών, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα social media, τις συνήθειές τους σε αυτά, αλλά και τα συναισθήματα που σχετίζονται με τη χρήση τους.
Και καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, η έρευνα παρουσιάστηκε στο σύνολό της σε ένα ξεχωριστό συνέδριο, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, στο St Raphael Resort στη Λεμεσό. Με συντονιστή τον τηλεοπτικό παρουσιαστή, ραδιοφωνικό παραγωγό και stand-up comedian Λούη Πατσαλίδη, η αλήθεια πίσω από τη χρήση των social media αποκαλύφθηκε σε ένα κοινό που αποτελούνταν από εκπροσώπους των ΜΜΕ και της πολιτικής, καθώς και προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο.
Ακολούθησε πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν οι Μαρία Κολά (Πρόεδρος Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου), Ήβη Λάμπρου (Ακαδημαϊκός), Παναγιώτης Προεστός (Ψυχολόγος), Μαρία Βουτσά (Ακαδημαϊκός) και Πόλης Ξιναρής (Σύμβουλος Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης). Καθώς τα ευρήματα προκαλούν τροφή για σκέψη και συζήτηση, το πάνελ διαδέχθηκε Q&A, με το κοινό να συμμετέχει με ενθουσιασμό και έντονο ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί μία εταιρεία αναψυκτικών πήρε την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας και την παρουσίασή της στο κοινό, την απάντηση έχει η Μαρία Οδυσσέως, Deputy Marketing Manager στη ΚΕΑΝ Ltd:
«Η KEAN προσπαθεί να είναι σταθερά δίπλα στους νέους, να πιάνει τον παλμό τους και να καταλαβαίνει τις ανησυχίες τους. Το να προβεί σε μία έρευνα που διερευνά τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους νέους ήταν μία φυσική εξέλιξη της σχέσης που έχει ήδη χτίσει η KEAN μαζί τους. Άλλωστε, μέσα από αυτή τη σχέση διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί η πολιτεία.»
Έτσι, μπορεί μεν το συνέδριο «Let’s Get Real with KEAN» να ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, όμως αυτή είναι μόνο η αρχή για να επανεξετάσουμε όλοι τη σχέση μας με τα social media και να φροντίσουμε ώστε αυτά να γίνουν ένα πιο ασφαλές μέρος για όλους. Κάντε κι εσείς το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, κατεβάζοντας την έρευνα εδώ.
Σχετικά
Αισθητή πτώση επτά βαθμών Κελσίου την επόμενη εβδομάδα στην Κύπρο
Αναλυτικό δελτίο καιρού σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία
Οι πιο ακριβοί εμπορικοί δρόμοι στον κόσμο
Η έκδοση του 2025 αποκαλύπτει σημαντικές αλλαγές και αναδεικνύει πού “αγγίζει” το luxury retail την απόλυτη κορυφή
Ανεβαίνει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο-Πότε αναμένεται ξανά πτώση
Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας
Νέος προορισμός για ταξίδια από το αεροδρόμιο Πάφου
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις πτήσεις που αρχίζουν
Η πιο μαγική και οικονομική πόλη της Ευρώπης για τα Χριστούγεννα
«Κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται»
Πού να πάτε διακοπές αυτόν τον Δεκέμβρη – 8 ιδανικοί προορισμοί
Ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους καλύτερους μήνες του χρόνου για ταξίδια
Η Πετρολίνα ενισχύει διαχρονικά το έργο του Cans for Kids
Η Πετρολίνα, πιστή στις αξίες και τις αρχές της, λειτουργεί με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και στηρίζει δράσεις που ενισχύουν την υγεία και συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος
Ελληνική πόλη ο κορυφαίος φθινοπωρινός προορισμός της Ευρώπης σύμφωνα με τους Financial Times
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η πόλη
Το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών έχει μειωθεί σημαντικά – Τι δείχνει νέα μελέτη
Μια σημαντική έκθεση της IdeaWorksCompany, δείχνει ότι το συνολικό κόστος ενός αεροπορικού ταξιδιού έχει μειωθεί σημαντικά
H ελληνική πόλη που βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς στην Ευρώπη για φθινοπωρινή απόδραση
Η αρθρογράφος αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη ως Πόλη Γαστρονομίας της UNESCO, προβάλλοντας τα τοπικά εδέσματα, τη σύγχρονη κουζίνα, τις αγορές και τη ζωντανή πολιτιστική ζωή
Αυτή είναι η λέξη του 2025 σύμφωνα με το Cambridge Dictionary
Αποτυπώνει ένα «ανθυγιεινό» σύγχρονο φαινόμενο