Cine News , Κινηματογράφος

Στην Κύπρο θα προβληθούν (δωρεάν) οι 100 καλύτερες ταινίες του κόσμου

Μια πρωτοποριακή πολιτιστική δραστηριότητα ξεκινά στην Πάφο.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου 2023

Μια πρωτοποριακή πολιτιστική δραστηριότητα ξεκινά στην Πάφο.

Είναι η λειτουργία μιας κινηματογραφικής λέσχης, με προβολές καλών ταινιών, εισηγήσεις και συζητήσεις. Φιλοδοξείται να παρουσιαστούν οι 100 καλύτερες ταινίες του κόσμου, μια επιλογή που έκαμε και θα παρουσιάζει ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου.

Τη δραστηριότητα αυτή αναλαμβάνουν ο Δήμος Πάφου και η Κυπριακή Ταινιοθήκη. Οι προβολές θα γίνονται κάθε Τρίτη στις 7:30 μμ στον κινηματογράφο Αττικόν και η είσοδος θα είναι δωρεάν. Όλες οι ταινίες θα είναι στην πρωτότυπη γλώσσα και θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 15 ΤΑΙΝΙΕΣ

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023
Ugetsu Monogatari, του Kenzi Mizogushi (Ιαπωνία)
Μια αριστουργηματική ταινία πάνω στον πόλεμο και τις επιπτώσεις του στον απλό άνθρωπο. Σ’ ένα χωριό της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, η οποία σπαράσσεται από εμφύλιους πολέμους, δύο αδέρφια νομίζουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία τους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Ο πρώτος, που είναι ένας φτωχός αγγειοπλάστης, ονειρεύεται καλλιτεχνική δόξα και πλούτη. Ο άλλος θέλει να γίνει ένδοξος σαμουράι. Βάζουν τη δική τους ζωή και τη ζωή των οικογενειών τους σε κίνδυνο για να καταλάβουν στο τέλος σε ποια τρελή και επώδυνη δίνη μπήκαν.

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023
Διαζύγιο αλά ιταλικά, του Pietro Germi (Ιταλία)
Μια από τις καλύτερες ιταλικές κωμωδίες, που άφησαν εποχή. Το «Διαζύγιο αλά ιταλικά» σατιρίζει τις συνήθειες και τη νοοτροπία του ιταλικού νότου. Ο Φέφε, ένας πλούσιος Σικελός (Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι) βαρέθηκε τη γυναίκα του και θέλει να την απαλλαγεί για να παντρευτεί τη νεαρή και όμορφη εξαδέλφη του (Στεφάνια Σαντρέλλι).Ο ιταλικός νόμος, δεν επιτρέπει το διαζύγιο, αλλά δικαιολογεί το φόνο όταν διαπράττεται για ζητήματα τιμής. Ο Φέφε λοιπόν προσπαθεί να βρει εραστή για τη σύζυγό του για να την πιάσει στα πράσα, ενώ τον απατά, και να τη σκοτώσει. Ο Πιέτρο Τζέρμι ασκεί με την κωμωδία του μια σκληρή κριτική στο ιταλικό κράτος, που δεν επιτρέπει το διαζύγιο, αλλά και στην  καθολική εκκλησία, η οποία αρνείται να αποδεχτεί τις πραγματικότητες της σύγχρονης ζωής.

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
Η έβδομη σφραγίδα, του Ingmar Bergman (Σουηδία)
Η μαυροφορεμένη φιγούρα του Θανάτου, που παίζει σκάκι με τον ιππότη-σταυροφόρο σε μια παραλία γράφτηκε στην ιστορία του κινηματογράφου. Γράφτηκαν αναρίθμητες κριτικές, δοκίμια, διατριβές, αναλύσεις και βιβλία γι αυτό το τόσο προσωπικό όσο και παγκόσμιο έργο του  Ίγκμαρ Μπέρκμαν. Ένας Σουηδός ιππότης επιστρέφει από μια σταυροφορία πίσω στην πατρίδα του μαζί με τον βοηθό του, ενώ ο μαύρος «θάνατος», η πανώλη, εξολοθρεύει τον κόσμο. Βρίσκει μπροστά του το Θάνατο, που ήρθε να τον πάρει και τον προκαλεί να παίξουν πρώτα μια παρτίδα σκάκι. Θέλει να κερδίσει λίγο χρόνο μήπως και βρει κάποιες απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που τον βασανίζουν σχετικά με την ύπαρξη του θεού και την αγάπη.

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023
Πολίτης Κέιν, του Orson Welles (ΗΠΑ)
Υπάρχει παγκόσμια η ευρύτερη γνώμη ανάμεσα στους κινηματογραφικούς κριτικούς και τους σκηνοθέτες ότι ο «Πολίτης Κέιν» είναι η καλύτερη ταινία που έγινε ποτέ. Ο μεγαλοεκδότης Τσαρλς Φόστερ Κέιν (Όρσον Γουέλς), ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ κι ίσως και της υφηλίου, πεθαίνει. Η τελευταία λέξη που βγαίνει από τα χείλη του πριν ξεψυχήσει είναι η λέξη rosebud (μπουμπούκι τριανταφύλλου). Η είδηση του θανάτου του μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο κι ένας δημοσιογράφος προσπαθεί να ανακαλύψει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του Κέιν και προπάντων τη σημασία της τελευταίας του λέξης.

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023
Κλέφτες ποδηλάτων, του Vittorio De Sica (Ιταλία)
Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η ανεργία μαστίζει την Ιταλία. Ένας άνεργος βιοπαλαιστής αναγκάζεται να βάλει σε υποθήκη ακόμα και τα σεντόνια του σπιτιού του, αφού η δουλειά που του προτείνουν (αφισιοκολλητής), απαιτεί την ύπαρξη ενός ποδηλάτου. Για κακή του τύχη του κλέβουν το ποδήλατο την πρώτη κιόλας μέρα της δουλειάς του. Μαζί με το μικρό του γιο ξεκινούν την αναζήτηση του κλέφτη, που έκλεψε μαζί με το ποδήλατο και τις ελπίδες τους. Μια απλή ταινία με ερασιτέχνες ηθοποιούς, από εκείνες που έφτιαξαν τον αποκαλούμενο ιταλικό νεορεαλισμό. Κατατάσσεται στις 10 καλύτερες ταινίες του κόσμου.

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024
Μίμης ο μεταλλουργός, πληγωμένος στην τιμή του, της Lina Wertmuller (Ιταλία)
Άλλη μια υποδειγματική ιταλική κωμωδία, αδυσώπητη στη σάτιρα των αντιφάσεων της ιταλικής κοινωνίας. Ο Μίμι, ένας αριστερός εργάτης ορυχείου στη Σικελία αναγκάζεται να φύγει για τον βορρά γιατί αψηφά τη μαφία και ψηφίζει «λάθος» κόμμα. Στο βορρά βολεύεται ως μεταλλουργός, τα φτιάχνει με μιαν επαναστάτρια και κάμνει μαζί της και ένα παιδί. Η μαφία τον θέλει πίσω στην Σικελία κι ο αριστερός Μίμι πρέπει να βρει μια λύση στα δύσκολα: να συμβιώσει με την ντροπαλή γυναίκα του που άφησε πίσω του και την επαναστάτρια φιλενάδα του, που φέρνει μαζί του. Όταν όμως πληροφορείται ότι η ντροπαλή του Ροζαλία ενέδωσε στην ερωτική πολιορκία ενός ενωμοτάρχη κατά τη διάρκεια της απουσίας του και μάλιστα έμεινε έγκυος, θα τρελαθεί από τη ζήλια του και θα επιχειρήσει αυτό που επιβάλλει ο νόμος του νότου: Να κερατώσει με τη σειρά του τον ενωμοτάρχη. Που έχει όμως μια πανάσχημη και ολοστρόγγυλη γυναίκα.

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024
Αντρέι Ρουμπλιώφ, του Andrej Tarkovski (Σοβιετική Ένωση)
Η ταινία ακολουθεί το Ρώσσο αγιογράφο Αντρέι Ρουμπλιώφ σε έξι επεισόδια της ζωής του, που δείχνουν μέσα από ποιες οδυνηρές εμπειρίες, μέσα από πόση φτώχια, φθόνο, πολεμικές φρικαλεότητες και εξευτελισμούς διαμόρφωσε την τέχνη του αρνούμενος να ζωγραφίζει εικόνες της κόλασης, που σκοπό έχουν να φοβίζουν τους πιστούς, και ζωγραφίζοντας ανθρώπινες φιγούρες, που βγαίνουν από σκληρή πραγματικότητα της ζωής. Η ταινία, που καταπιάνεται με τη θρησκεία, την καλλιτεχνική ελευθερία και τον αυταρχισμό της εξουσίας γυρίστηκε μέσα σε ένα καθεστώς και με χρήματα ενός καθεστώτος, που δεν αποδεχόταν

παρεκκλίσεις. Επετράπη η προβολή της εκτός Σοβιετικής Ένωσης, έγινε όμως μόνο μια προβολή της στη Μόσχα και κρατήθηκε κλειστή στα κουτιά της για πολλά χρόνια.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024
Ο Ρόκκο και τ’ αδέλφια του, του Luccino Visconti (Ιταλία)
Αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, η Ροζάρια και οι 4 γιοι της μετακομίζουν στο Μιλάνο όπου ήδη ζει και εργάζεται ο μεγαλύτερος αδελφός τους. Τα παιδιά βρίσκουν δουλειές και η ζωή δείχνει να τους χαμογελά, έως ότου ο Σιμόν και αργότερα ο Ρόκκο θα κάνουν σχέση με την ίδια κοπέλα. Η πίκρα και η ζήλια θα ανάψει τις φλόγες της ανάμεσα στα δύο αδέλφια και θα διαλύσει το όνειρο της Ροζαλίας να κρατήσει ενωμένη την οικογένεια. Παίζουν οι Κατίνα Παξινού, Alain Delon, Renato Salvatori, Annie Girardot, Claudia Cardinale, Σπύρος Φωκάς.

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024
Βιριδιάνα, του Luis Bunuel (Ισπανία)
Η Βιριδιάνα, μια νεαρή δόκιμη καλόγρια, ενθαρρύνεται από την ηγουμένη της να αποδεχτεί την πρόσκληση του θείου της Δον Χάιμε και αποφασίζει να τον επισκεφτεί στο κτήμα του, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της. Όταν ο Δον Χάιμε βλέπει τη Βιριδιάνα εκπλήσσεται από την ομοιότητα που έχει με τη νεκρή σύζυγό του. Το βράδυ πριν φύγει, της ζητά να φορέσει το νυφικό της συζύγου του και της ζητά να τον παντρευτεί. Μετά την άρνηση της εκείνος αυτοκτονεί κι η Βιριδιάνα, με το βάρος ενός θανάτου, που προκάλεσε έστω και άθελά της, αποφασίζει να μείνει στην έπαυλη του θείου της και να εξαγνιστεί μέσα από τις αγαθοεργίες. Μαζεύει κουτσούς, στραβούς κι ανήμπορους και προσπαθεί να τους βάλει στο δρόμο του Θεού. Μάταια. Ο Μπουνιουέλ μας προσφέρει ένα αριστούργημα, που κριτικάρει βλάσφημα τις αντιφάσεις της χριστιανικής θρησκείας. Γυρίστηκε στην Ισπανία του Φράνκο, η λογοκρισία του οποίου δε μυρίστηκε την ανατρεπτικότητα της ταινίας. Σε μια συμβολική πράξη το καθεστώς έκαψε την ταινία δημόσια. Αντίγραφο της όμως είχε βγει και εκτός Ισπανίας. Στις Κάννες πήρε το πρώτο βραβείο.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024
Σιωπηλός μάρτυρας (Rear Window), του Alfred Hitchcock (ΗΠΑ)
Ενας ριψοκίνδυνος φωτορεπόρτερ (Τζέιμς Στιούαρτ) βρίσκεται καθηλωμένος σε μια πολυθρόνα, με το πόδι στο γύψο, και σκοτώνει την ώρα του παρακολουθώντας από το παράθυρό του με τα κιάλια τις ζωές και τις συνήθειες των γειτόνων του στην πίσω αυλή του σπιτιού του. Σύντομα υποψιάζεται ότι ένας από τους γειτόνους του, ένας άνδρας που μένει στην απέναντι ακριβώς πολυκατοικία, σκότωσε τη γυναίκα του. Δεν έχει όμως αποδείξεις και κανείς δεν τον πιστεύει. Όντας όμως πεισματάρης προσπαθεί να εξιχνιάσει το έγκλημα με τη βοήθεια της αγαπημένης του (Γκρέις Κάλλι).Μια από τις καλύτερες χιτσκοκικές ταινίες, που πέραν από την «αγωνία» της πλοκής υποβάλλει επιπρόσθετες αναγνώσεις.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024
Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο, του Wim Wenders (Γερμανία)
Έμπνευση της ταινίας είναι άγγελοι που ζωγραφίστηκαν στο τείχος του Βερολίνου. Δυο τέτοιοι αόρατοι άγγελοι, που ακούν τις επιθυμίες των ανθρώπων, ο Damiel και ο Cassiel, αναρωτιούνται και βασανίζονται: Πώς είναι άραγε να είσαι εφήμερος σε αυτόν τον πλανήτη; Πώς είναι να βιώνεις τραγωδίες και θριάμβους σε μια σύντομη ζωή, πώς κυλά άραγε ο χρόνος, όταν στο βάθος του δρόμου υπάρχει μόνο το σκοτάδι; Τι κάνει χαρούμενες αυτές τις περίεργες υπάρξεις, πότε νιώθουν δυστυχείς; Τρίβουν και φυσάνε τα χέρια τους όταν κάνει κρύο και μοιάζουν ικανοποιημένοι. Μια γουλιά καφέ και μια τζούρα τσιγάρο τούς γεμίζουν ευτυχία. Μυστήρια και γοητευτικά πλάσματα αυτοί οι άνθρωποι, τελικά. Ο ένας τους ερωτεύεται μία όμορφη χορεύτρια, και εξαιτίας της γίνεται θνητός για να μπορέσει να την κατακτήσει. Η ταινία γυρίστηκε στο διχοτομημένο Βερολίνο δυο χρόνια πριν πέσει το τείχος.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024
La Strada, του Federico Fellini (Ιταλία)
Η Τζελσομίνα ζει σε μια έρημη, άγονη παραλία με τη χήρα μητέρα της και τα 6 μικρότερα αδέλφια της. Η μάνα της την πουλά σ’ ένα άξεστο γυρολόγο, τον Ζαμπανό, που η ατραξιόν του είναι να σπάει αλυσίδες με το δυνατό του στήθος. Η μητέρα της τον προειδοποιεί: Η Τζελσομίνα είναι λίγο «πειραγμένη στο μυαλό» - αφελής, αλαφροΐσκιωτη, βλέπει τον κόσμο με άλλα μάτια. Αυτόν δεν τον πειράζει. Μπορεί να μάθει κόλπα ακόμα και σ' έναν σκύλο. Κάπως έτσι, το αταίριαστο ζευγάρι ξεκινά μια οδύσσεια επιβίωσης και αυτογνωσίας στην φτωχική, εξαθλιωμένη, μεταπολεμική Ιταλία. Αυτή η απλή ιστορία της φτωχής, αγαθόπιστης κοπέλας και του βάναυσου, κυνικού άντρα, που περιπλανούνται στη στράτα της ζωής, ο ένας με αυτοσκοπό την τυχοδιωκτική, ηδονιστική επιβίωση και η άλλη με ανάγκη την συμπόνοια και την αγάπη, έγινε μια επιτυχία και άνοιξε το δρόμο στον Φελλίνι στην αναγνώριση του ως μεγάλου σκηνοθέτη. Στο ρόλο του Ζαμπανό ο Άντονι Κουήν.

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024
Το δεκαήμερο, του Pier Paolo Pazolini (Ιταλία)
Το «Δεκαήμερον» είναι μια σειρά από πιπεράτες ιστορίες βασισμένες στο ομώνυμο βιβλίο του Βοκκάκιου, που το έγραψε στην αναγεννησιακή Φλωρεντία. Για τον Βοκκάκιο όλες οι απολαύσεις, οι τέρψεις και οι σεξουαλικοί στροβιλισμοί πρέπει να πραγματώνονται επί της γης. Δεν υπάρχει επέκεινα, όπου ο άνθρωπος θα δεχτεί την πλήρωσή του. Όλα εδώ βιώνονται. Το Δεκαήμερον είναι λάγνο, ρηξικέλευθο, καυστικό, κωμικό και συνάμα ένα ανάγνωσμα των αισθήσεων. Ο Παζολίνι απέδωσε κινηματογραφικά τις 9 από τις 100 τόσες ιστορίες του Βοκκάκιου φτιάχνοντας ένα ύμνο στη ζωή με «πονηρές» ιστορίες παπάδων, καλόγριων και απατημένων ζευγαριών.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024
Οι 7 σαμουράι, του Akira Kurosawa (Ιαπωνία)
Μοιάζει με γιαπωνέζικο γουέστερν, είναι όμως πολύ πιο ανθρώπινο και απολαυστικό από τα συνηθισμένα γουέστερν. Η ταινία επικεντρώνεται στην Ιαπωνία του 16ου αιώνα, όταν ένα χωριό ρημάζεται από τις λεηλασίες ληστών. Οι αγρότες αποφασίζουν να αναζητήσουν σαμουράι για να τους προστατεύσουν από μια επικείμενη επίθεση. Μια αποστολή τους πάει στην πόλη, ώστε να βρει τους σαμουράι. Τελικά, μετά από κόπο βρίσκουν επτά σαμουράι. Δεν τους ήταν εύκολο, γιατί δεν έχουν λεφτά να τους πληρώσουν, παρά μόνο τρεις φορές τη μέρα ένα πιάτο φαγητό. Αρκετοί σαμουράι που είναι εξαθλιωμένοι, δέχονται αυτήν την προσφορά. Κι αρχίζουν να ετοιμάζονται για τη μεγάλη μάχη: να καταστρώνουν σχέδιο, να οχυρώνουν το μέρος και να προετοιμάζουν και τους χωρικούς να λάβουν μέρος στην άμυνα. Μια από τις πιο δημοφιλείς ιαπωνικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ, συναρπαστική και γεμάτη από ένα απολαυστικό κι αυτοσαρκαστικό χιούμορ.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024
Αλοζανφάν, των αδελφών Taviani (Ιταλία)
Η ταινία μιλά για τους ανθρώπους, που έχουν ένα ευγενή στόχο, μιαν ουτοπία και προδώνονται από τον ηγέτη τους, που έχει κουραστεί και δεν τραβά άλλο. Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη. Όταν ο αριστοκρατικής καταγωγής Φλούβιο αφήνεται ελεύθερος από την φυλακή, ξανασυνδέεται με τους παλιούς, επαναστάτες συντρόφους του, που επιχειρούν να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. Στην πορεία θα τους προδώσει, αφού αποφάσισε ν’ αλλάξει τρόπο ζωής και να ζήσει ήσυχα. Πρωταγωνιστεί ο Μαρτζέλλο Μαστρογιάννι. Σε ένα ρόλο και ο Σταύρος Τορνές. Η επιβλητική μουσική είναι του Έννιο Μορρικόνε.

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close