Δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου 2024
“Από σήμερα η ζωγραφική είναι νεκρή”. Αυτά ήταν τα λόγια του Paul Delaroche, μόλις είδε την πρώτη φωτογραφία σχεδόν δύο αιώνες πίσω. Άραγε τι θα έλεγε αν ζούσε στο σήμερα; Αλήθεια, τι είναι η ζωγραφική στη σημερινή κοινωνία; Ή μάλλον τι είναι ο ζωγράφος στις μέρες της 5 ης βιομηχανικής επανάστασης; Η απάντηση είναι απλή: Τίποτα. Φρου φρου και αρώματα. Επίδειξη χωρίς κάτι να δείξει. Likes στο instagram. Για να μην μιλήσουμε για την Τέχνη εν γένει…
Ο Κωνσταντίνος Τζέπρας αναλογίζεται και στοχάζεται περισσότερο για την καταγωγή της ζωγραφικής και του ζωγράφου και φτιάχνει στο σήμερα ένα διαίτημα, αυτό που ο ίδιος ονομάζει “η ζωγραφική ως αναψυχή” λόγια δανεισμένα από ένα ζωγράφο, ένα αλλιώτικο ζωγράφο του 20ου αιώνα, τον Winston Churchill.
Ο Τζέπρας επιστρώνει και πλάθει πλαστικά ζωγραφικά έργα, σαν πήλινα αγγεία από μπογιά, σαν γλυπτά και αγάλματα, σαν επιτύμβιες στήλες, σαν μοντέρνους λήκυθους, ζωγραφικά έργα δηλαδή προορισμένα για τον τάφο.
Ο μοντέρνος κόσμος πεθαίνει, και ειδικότερα ο μοντέρνος κόσμος της Δύσης. Όλα δείχνουν ότι τα πράγματα οδεύουν σε ένα αναποδογύρισμα, το πάνω θα πάει στο κάτω, το δεξιά θα πάει αριστερά, και όπως αποφαίνεται ο άνθρωπος θα αλλάξει ριζικά…
Όλα τα έργα του ο Τζέπρας τα ζωγραφίζει για την προσωπική του αναψυχή, αφού η ζωγραφική σήμερα δεν έχει κάτι να δώσει πέραν από μια πολύ προσωπική ευχαρίστηση, περισσότερο ο ίδιος επικεντρώνεται στο μεγαλύτερο του έργο τέχνης, το βίωμα της ζωής.” Αυτό το κείμενο υπογράφει ο Μάνθος Βάθης.
“Η ζωγραφική ως αναψυχή” λοιπόν αποκαλεί ο Κωνσταντίνος Τζέπρας την ζωγραφική του δουλειά. Όπως και να τον κάνει να νιώθει αυτό το πόνημα που ασχολείται ο καλλιτέχνης στα μάτια τα δικά μας το έργο του φαντάζει εντυπωσιακό και ευρηματικό μέσα από την πρακτική που χρησιμοποιεί. Οι πολλές επιστρώσεις του λαδιού, αφήνουν καταρχήν το ερώτημα αν πρόκειται για γλυπτική ή για ζωγραφική. Ο καλλιτέχνης αναλογίζεται περισσότερο την καταγωγή της ζωγραφικής αλλά και του ίδιου του δημιουργού. Στηρίζει την θεματογραφία του πάνω στην Ελληνική αρχαιότητα και φτιάχνει σύγχρονα έργα. Σίγουρα είναι μια τεχνοτροπία που εκπλήττει αλλά ταυτόχρονα, τα έργα που παράγει χαρακτηρίζονται από μια ανεξήγητη γοητεία. Έργα μιας χαμένης αθωότητας, εξαιρετικά συναισθηματικά με μια θλίψη να τα συντροφεύει. Το έργο του Τζέπρα διαθέτει ποιοτικές αρετές μέσα από την απλοϊκή παρουσίαση, ταυτόχρονα και μέσα από την τεχνική που χρησιμοποιεί, το κάνει να διαφέρει από το σύνηθες. Οι πολλαπλές επιστρώσεις του λαδιού επί του πεδίου της δημιουργίας, αφήνουν την εντύπωση ότι ο καλλιτέχνης έχει χρησιμοποιήσει ένα στέρεο υλικό. Αυτό είναι οπτική παραπλάνηση, η γλυπτική διάσταση των έργων δημιουργείται μόνο από το υλικό που χρησιμοποιεί, το λάδι.
Ο Κωνσταντίνος Τζέπρας, έχει κάνει σοβαρές σπουδές στην τέχνη:- 2009-2010 Academy of Art, San Francisco, BFA Illustration, 2010-2013 School of Visual Arts, New York, BFA Fine Art, 2015-2017 Middlesex University, London, BA Fine Art, 2018-2019 Royal College of Art, London, MRes Fine Arts. Το 2020, Ο Κωνσταντίνος Τζέπρας έκανε την πρώτη ατομική του έκθεση στο Πολιτιστικό κέντρο Παλλουριώτισσας, Λευκωσία, Μάνθος Βάθης: Giorgione, μεταξύ Ανατολής και Δύσης κι έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στο Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λευκωσία.
“Η ζωγραφική ως αναψυχή” ο τίτλος που επιλέγει ο δημιουργός για τη δεύτερη ατομική του έκθεση στην Λευκωσία, την Πέμπτη, 21 του Μάρτη η ώρα 19:30, στην γκαλερύ Αποκάλυψη. Η έκθεση θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 6 Απρίλη 2024.
-
Αποκάλυψη
21 Μαρτίου - 06 Απριλίου 2024
Σχετικά
Πάμε για "Μια μέρα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας"
Μια εμβυθιστική ψηφιακή αναπαράσταση του Διεθνούς Αεροδρομίου Λευκωσίας όπως ήταν το 1968 παρουσιάζεται στην έκθεση «Κύπρος Νήσος»
Η Λευκωσία 2030 τιμά τη Δημοκρατία
Την έκθεση «Η Τέχνη στη Δημοκρατία» εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης
OTHONI: Σειρά δημοσίων εικαστικών παρεμβάσεων από το Λευκωσία 2030
Η σειρά αποτελεί σύλληψη και επιμέλεια του εικαστικού PASHIAS
«Κάνθος - Στο μεταίχμιο της ιστορίας»: Η νέα προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Τα έργα τέχνης που εκτίθενται διανύουν μια χρονική περίοδο από τη δεκαετία του 1940 μέχρι τις αρχές του 1990
Ρεσιτάλ πιάνου «Ίχνη Φωτός» στην 33η ετήσια εκδήλωση εις μνήμην Κωνσταντίνου Λεβέντη
Μια εκδήλωση γεμάτη μουσική και φως
Raw Materials: Ατομική έκθεση έργων του Έλληνα εικαστικού Νίκου Μόσχου
Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στη γκαλερί Stand in Line
"Ο ουρανός που μας εφύλαξες": 'Εκθεση με έργα του Λευτέρη Οικονόμου από τις δεκαετίες '50-'80 στην Αμμόχωστο
Διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λευτέρη Οικονόμου
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας προγράμματος «Face Forward… into my home»
Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας
”Conscious Mapping”: Η εικαστική εξερεύνηση ενός καινοτόμου πολεοδόμου και καλλιτέχνη
Η Gallery 45 παρουσιάζει την ατομική έκθεση «Conscious Mapping» του καλλιτέχνη Ιάκωβου Λοΐζου
Hasta: Η νέα ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού Κώστα Λάβδα
Με ιδιαίτερη χαρά η γκαλερί Stand in Line παρουσιάζει ατομική έκθεση έργων του Έλληνα σύγχρονου εικαστικού Κώστα Λάβδα, με τίτλο “Hasta”
Διάλεξη από τον κορυφαίο Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσο στην Κύπρο
«Τέχνη: Φύση, Αστικός Χώρος, Ιστορία» από τη Λευκωσία 2030
Παιχνίδια φαντασίας και ρεαλισμού στη νέα ατομική έκθεση του Γιώργου Αχιλλέως
Ο Γιώργος Αχιλλέως στην τέταρτη ατομική του έκθεση προσθέτει ακόμα ένα κεφάλαιο στο σωστικό του παραμύθι