Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαρτίου 2024
Ας εκμεταλλευτούμε τα δύο τριήμερα που έρχονται την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου που πέφτουν Δευτέρα φέτος και ας οργανώσουμε εκδρομές και εξορμήσεις στην ανθισμένη και καταπράσινη ορεινή Κύπρο. Εμείς σας προτείνουμε διάφορες επιλογές και χωριά για φαγητό, διαμονή, εκδρομή ή απλά μία ολοήμερη βόλτα.
ΒΑΣΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ
Η γραφική κοινότητα της καρδιάς των κρασοχωρίων με την μεγάλη παράδοση στην οινοποίηση και τα πανέμορφα αναπαλαιωμένα πετρόκτιστα σπίτια των περασμένων αιώνων αποτελεί ένα ξεχωριστό προορισμό για μίνι εξόρμηση.
Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «Βάσσα» που σημαίνει «δασώδης περιοχή». Όπως διατηρεί το αρχαίο ελληνικό του όνομα, έτσι το χωριό διατηρεί και την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική με σπίτια φτιαγμένα από ασβεστόλιθο, πλακόστρωτους δρόμους και αμπελουργικό εξοπλισμό. Ανακαλύψτε παλιά πατητήρια ή επισκεφθείτε το μουσείο Ζιβανίας για να μάθετε για την παραγωγή του τοπικού οινοπνεύματος και να δείτε τα αποστακτήρια.
Τι να κάνεις
Αν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει να κάνεις μια επίσκεψη στο Μουσείο Εκπαίδευσης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ανακαλύψτε την τέχνη και την ιστορία του χωριού στην τοπική εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία του Ευαγγελισμού ή τη Γέφυρα της Γεροβρύσης. Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπιτάκια του χωριού και μέσα στο χώρο του εκκλησιαστικού μουσείου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου, ενώ στα ανατολικά του χωριού και λίγο έξω από το χωριό, θα συναντήσεις το μικρό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Αν αγαπάς την πεζοπορία στη Βάσα Κοιλανίου υπάρχει ένα σχετικά νέο μονοπάτι της φύσης το οποίο μπορείς να περπατήσεις απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης. Το συγκεκριμένο μονοπάτι αρχίζει και καταλήγει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων και εκτείνεται σε μήκος 3.9 χιλιόμετρων. Περπατώντας εκεί θα δεις εκτάσεις άγριας βλάστησης, κατά μήκος του ποταμού και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
Δοκίμασε εξαίσιο τοπικό κρασί στα οινοποιεία Αργυρίδη (25945999) και Παπαϊωάννου (99 608247).
Πού να φας
Όσον αφορά στο φαγητό, σημείωσε ότι μπορείς να φας στην ταβέρνα «Ο Πύρκος» (99 491455) που σερβίρει μερακλίδικα πιάτα με θέα από ψηλά, στην ταβέρνα Αριάδνη (25944064) που σερβίρει κυπριακό μεζέ και σούβλές, στην οικογενειακή ταβέρνα Το Παλάτι (99 649139), στο μενού της οποίας ξεχωρίζουν το χωριάτικο κοτόπουλο, τα κρεατικά στη σχάρα, τα μεζεδάκια και οι σαλάτες με εποχιακά είδη.
Για διαμονή σημείωσε: Την Oikia Rotis (99971971), το Χωριό (99491455) και το Arkela Agrotouristic Houses (99441206).
ΦΟΙΝΙ
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ
Το Φοινί είναι ένα ορεινό χωριό της Λεμεσού, μέσα στο δάσος του Τροόδους, σε μέσο υψόμετρο 920 μέτρων. Είναι γνωστό ως χωριό των Πιθαράδων, με μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική, λόγω του κόκκινου χώματος που διαθέτει και είναι ιδανικό για πήλινα αγγεία.
Τι να κάνεις
Το Φοινί είναι ένα χωριό με πλούσια φυσική ομορφιά. Σίγουρα θα έχεις ακούσει για τον περίφημο καταρράκτη της Χαντάρας, τον οποίο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς. Αν είσαι τολμηρός, δοκίμασε να κολυμπήσεις στα παγωμένα νερά του. Ο καταρράκτης ξεπροβάλλει μέσα από ένα άγριο φυσικό τοπίο με σκλήδρους, πλατάνια, πεύκα, λατζιές, ρούδια και κουμαριές. Οι μυρωδιές του λάδανου, της φασκομηλιάς και της λεβάντας σε συνδυασμό τον ρόχθο του νερού καθώς πέφτει και το γλυκό κελαήδημα των πουλιών θα σε συνεπάρουν.
Επόμενος σταθμός η περιοχή ‘Ρέξιμο’ στις όχθες του ποταμού Διαρίζου, όπου θα εντυπωσιαστείς τόσο από τους σταλακτίτες και τις μικρές σπηλιές, που στα τοιχώματά τους δημιουργούνται κρύσταλλοι σε κόκκινο χρώμα, όσο κι από τα εξαιρετικά χρώματα της πυκνής βλάστησης, που σε συνδυασμό με το καθρέφτισμα του φωτός στις σταγόνες που πέφτουν προσφέρουν ένα μαγευτικό θέαμα. Η επίσκεψή σου στο Πηλαβάκειο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (25421508), που βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του χωριού, θα δώσει μια ιδιαίτερη πινελιά στην εκδρομή σου. Το Φοινί διαθέτει ένα μοναδικό στο είδος του αγροτικό μουσείο λαϊκής τέχνης με μια τεράστια συλλογή από αγγεία -κούζες, στάμνες, εντυπωσιακά πιθάρια- και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Μέσα από τα στενά δρομάκια με τα πλινθόκτιστα σπίτια ξεπροβάλλει το παμπάλαιο καμπαναριό της εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, που στέκει αγέρωχο εδώ και 155 χρόνια. Ρώτησε τους χωριανούς να σου πουν για τα άλλα τέσσερα ξωκλήσια γύρω από το χωριό.
Δεν γίνεται να φύγεις από το Φοινί, αν δεν περάσεις από την κυρία Ουρανία Πίσσουρου (99379989), για να πάρεις φοινιώτικα λουκούμια και να δεις τη διαδικασία παρασκευής τους στο εργαστήρι της. Με άρωμα περγαμόντο, σκέτα ή με αμύγδαλο και με γεύση τριαντάφυλλο.
Στάση όμως αξίζει και στο σημείο θέας του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την είσοδο στο χωριό, ο επισκέπτης μπορεί σαν από μπαλκόνι να απολαύσει πανοραμική θέα στην κοιλάδα του ποταμού Διαρίζου, από το Φοινί μέχρι την Πάφο. Κατηφορίζοντας στο δρόμο για το Φοινί συναντούμε τη βρύση της Πελλομαρούς. Κάποτε εκεί κοντά έμενε μία γυναίκα που θεωρούνταν τρελή κι έτσι πήρε το όνομα της και η βρύση.
Περιμετρικά του χωριού υπάρχουν 3 μεσαιωνικά γεφύρια (του Πισκόπου, της Ελιάς και της Εκκλησιάς), 2 από τα οποία στέκουν ακέραια και αποτελούν ιστορικά μνημεία για την περιοχή. Η παρουσία τους υποδηλώνει τα περάσματα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του νησιού μέχρι και τον 20ο αιώνα. Η ακριβής χρονολόγησή των γεφυριών είναι δύσκολη, όμως μάλλον έχουν κατασκευαστεί κατά τον 16ο αιώνα.
Στην κοίτη του ποταμού Διάριζου λειτουργεί εδώ και δεκαετίες ένα ιχθυοτροφείο πέστροφας, το οποίο τροφοδοτεί καθημερινά την περιοχή, αλλά και ολόκληρη την Κύπρο, με φρέσκα ψάρια. Όσοι βρεθούν στο Φοινί, μπορούν να τα δοκιμάσουν στις ταβέρνες του χωριού.
Πού να φας
Στο εστιατόριο Νεράιδα (25421680) θα φας φοινιώτικος, χοιρινός ταβάς, φτιαγμένο σε πήλινο σκεύος και φυσικά πέστροφα, που έρχεται ολόφρεσκια από το ιχθυοτροφείο του Φοινιού, ψήνεται στα κάρβουνα και συνοδεύεται από μια εξαίρετη, δικής τους παρασκευής, σoς λαδολέμονο και σκόρδο (με λάδι δικής τους επίσης παραγωγής), σπιτικούς κεφτέδες και λαδερά, νόστιμα κουπέπια, γεμιστά, σπιτικό παστίτσιο, σαλάτα με χόρτα και λαχανικά από το αγρόκτημά τους, όπως επίσης και καλοψημένα κρέατα στη σχάρα, σούβλες (κοτόπουλο και αρνί), είναι κάποια μόνο από τα αγαπημένα πιάτα των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών της ταβέρνας!
Κι αν η όρεξή σου προστάζει steak, κάνε μια στάση στην ταβέρνα Fini Tavern (25421828) που φημίζεται για αυτό.
ΛΟΦΟΥ
ΕΠ. ΛΕΜΕΣΟΥ
Πρόκειται για ένα χωριό που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό και την ίδια ώρα, ένα χωριό που αγαπάμε πολύ. Βρίσκεται μόλις 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λεμεσού, ενώ έχει γειτονικά χωριά, μεταξύ άλλων, τον Άγιο Γεώργιο Συλίκου, την Κουκά και το Όμοδος.
Η ονομασία της, φαίνεται να προήλθε από τους λόφους, που περιτριγυρίζουν την κοινότητα. Συγκεκριμένα, αν δεις το χωριό από ψηλά μπορείς να αντικρίζεις ότι είναι κτισμένο πάνω σε λόφο και γύρω-γύρω του υπάρχουν κι άλλοι λόφοι. Στα παλιά χρόνια, η σημερινή Λόφου αναγραφόταν χάρτες ως «Ο Λόφος». Αργότερα, με το πέρασμα του καιρού από «του λόφου» μετατράπηκε «της Λόφου».
Τι να κάνεις
Μην ξεχάσεις να επισκεφθείς την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το Δημοτικό Σχολείο, το Ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο –κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη Πέτρο Πέτρου στο τηλ. 99919326-, το Κοινοτικό Αγροτικό Μουσείο –Ελιόμυλος-, το Εργαστήρι Ξυλογλυπτικής Γιαννάκη Μανώλη –κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με τον ιδιοκτήτη Γιαννάκη Μανώλη στο τηλ. 99598206. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Μονοπάτι της Φύσης, το οποίο έχει έκταση ενός περίπου χιλιομέτρου και συντηρείται από το Κοινοτικό Συμβούλιο Λόφου. Το Μονοπάτι έχει ως αφετηρία την τοποθεσία «Τζιλλάκα» και καταλήγει στη Βρύση του χωριού. Ο περιπατητής του Μονοπατιού μπορεί να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές του χωριού, τις παραδοσιακές πέτρινες δομές των αμπελοκαλλιεργειών αλλά και να αγναντέψει την οροσειρά του Τροόδους.
Πού να φας
Μια καλή επιλογή είναι η ταβέρνα "Η Λόφου". Πετρόκτιστη ταβέρνα, σε ένα όμορφο, λιτό σκηνικό, με ζεστή ατμόσφαιρα με παραδοσιακή κουζίνα με νόστιμους μεζέδες και άρωμα χωριού (25470202) και η ταβέρνα "Καμάρες" (25470719) για καλό μεζέ.
ΚΑΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Ο Καλοπαναγιώτης βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Κοιλάδα της Μαραθάσας, η οποία διοικητικά υπάγεται στην Επαρχία Λευκωσίας. Το χωριό απέχει 70 χιλιόμετρα από τη Λευκωσία. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα χωριά διαθέτοντας ιαματικές πηγές, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πανοραμική θέα στην κοιλάδα. Είναι ιδανικό για αγροτουρισμό αφού βρίσκεται σε ένα γαλήνιο φυσικό τοπίο.
Τι θα δεις
Το Μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη του Λαμπαδιστή. Bρίσκεται στην ανατολική όχθη του Σέτραχου ποταμού απέναντι από την παλαιά γειτονιά του χωριού. Το 1985 η Ουνέσκο περιέλαβε το Μοναστήρι στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς μαζί με άλλα οκτώ ξωκλήσια που βρίσκονται όλα στην περιοχή του Τροόδους. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα στο χωριό, είναι ακόμα η Ενετική γέφυρα και ο νερόμυλος του Κύκκου. Το χωριό διαθέτει Ιαματικές Πηγές. Οι ιαματικές πηγές του Καλοπαναγιώτη βρίσκονται κοντά στις όχθες του Σέτραχου ποταμού δίπλα στο ενετικό γεφύρι. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των θειούχων νερών του Καλοπαναγιώτη ήταν γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια.
Πού να φας
Για φαγητό θα πας στην ταβέρνα Το παλιό Σινεμά (99130275 & 99191026, Μάρκου Δράκου 44Α, Καλοπαναγιώτης). Εδώ θα φας κυπριακό μεζέ και θα ξεχωρίσεις τα μακαρόνια του φούνρου της Άντζη. Πλούσια κρέμα, μαμαδίστικη γεύση, πλούσια σε υλικά, γενναιόδωρη μερίδα, σερβιρισμένη σε πήλινο σκεύος. Θα το λατρέψεις! Εναλλακτικά θα πας στα Τσιμπιματούθκια, ένα καθαρά κυπριακό delicatessen, όπου θα απολαύσεις ατελείωτα αυθεντικά μεζεδάκια της παρέας, όλα κυπριακά και όλα παρασκευασμένα με υλικά και προϊόντα από ντόπιες επιχειρήσεις! Για χαλαρό καφεδάκι και ποτό μπορείς να πας στο ρετρό μαγαζάκι ΚαφεΟίνος (99789331) Αν όμως, θες κάτι περισσότερο από μεζέ, θα πας σ' ένα από τα εστιατόρια του Casale Panayiotis, το Βυζαντινό, με εκπληκτική θέα και πιάτα δημιουργικής κουζίνας με ένα twist κυπριακής και διεθνούς γαστρονομίας.
ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ
ΕΠ. ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Λίγα χιλιόμετρα πριν την κορυφή του όρους Παπούτσα μέσα στην κοιλάδα που σχημάτισε παραπόταμος του Περιστερώνα, υπάρχουν δύο χωριά που φέρουν το ίδιο όνομα, Παλαιχώρι. Γεωγραφικά είναι ενωμένα αλλά διοικητικά αποτελούν δύο ξεχωριστές κοινοτικές οντότητες. Έτσι, αυτό που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού ονομάζεται «Παλαιχώρι Ορεινής» και αυτό που βρίσκεται στην δυτική, «Παλαιχώρι Μόρφου».
Τι να κάνεις
Στο Παλαιχώρι υπάρχουν 4 εκκλησίες και 1 ξωκλήσι. Οι εκκλησίες είναι: Αγίου Λουκά, Αγίου Γεωργίου, Παναγίας Χρυσοπαντάσσας, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το εξωκλήσι των Αγίων Ανάργυρων. Εκτός από την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά, οι άλλες αποτελούν πολύ παλαιά κτίσματα και πολύτιμα θρησκευτικά μνημεία. Στα οπωσδήποτε να βάλεις μία επίσκεψη στην εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Παλαιχώρι.
Αυτή η εκκλησία από το 2000 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θα δεις ακόμα το Μουσείο Βυζαντινής Κληρονομιάς, όπου οι θρησκευτικοί θησαυροί και άλλα ιστορικά τεκμήρια που εκτίθενται στο Μουσείο και προέρχονται τους ναούς του Παλαιχωρίου ξεδιπλώνουν στον επισκέπτη ανάγλυφα την ιστορική, θρησκευτική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της ορεινής αυτής κοινότητας. Πρόκειται για αξιόλογα έργα ζωγραφικής σε ξύλο, ύφασμα και δέρμα, ξυλόγλυπτο εκκλησιαστικό εξοπλισμό, ιερά σκεύη, πολύτιμα άμφια, χειρόγραφα, παλαιότυπα, χαρακτικά, κέρινα αφιερώματα και άλλα τεκμήρια. Η σημαντικότερη εικόνα του Μουσείου είναι η εικόνα της Άκρας Ταπείνωσης που φέρει την υπογραφή του ζωγράφου Φιλίππου. Εντόπισε όμως και το κρησφύγετο της ΕΟΚΑ 1955-1959. Ένα από τα σημαντικότερα κρησφύγετα που χρησιμοποίησε ο ήρωας Γρηγόρης Αυξεντίου τον καιρό του αγώνα της ΕΟΚΑ βρίσκεται στην καρδιά του χωριού στο υπόγειο του σπιτιού του Ανδρέα και της Μαρίτσας Καραολή.
Για διαμονή ψάξε το Isminis Petroktisto (99438681), ένα από τα πιο όμορφα αγροτόσπιτα του χωριού. To Εscape Hotel (22642300) είναι μια σχετικά καινούργια οικοδομή κτισμένη ακολουθώντας την κλίση του εδάφους και δίπλα στην όχθη του ποταμού Σετράχου, με μοναδική θέα. Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε μαγαζιά για ψώνια και αγορές, ενώ για φαγητό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφενεία για φαγητά της ώρας και νόστιμους μεζέδες στα κάρβουνα και να πιεις το καφεδάκι σου είτε σε παραδοσιακό καφενείο, ή στην πλατεία κάτω από τους πλάτανους άμα είναι καλή και ηλιόλουστη μέρα.
Για διαμονή στην ορεινή Λευκωσία περισσότερα εδώ
ΒAΒΑΤΣΙΝΙΑ
ΕΠ. ΛΑΡΝΑΚΑΣ
Γνωστό και ως αμφιθεατρικό χωριό, η Βαβατσινιά, κρύβει μια ιστορία πίσω της που μοιάζει με παραμύθι. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850 μέτρων και πρόκειται για ένα από τα ψηλότερα, πιο ορεινά και πιο δασώδη χωριά της Κύπρου. Τα πιο κοντινά της χωριά είναι η Ορά, τα Λεύκαρα και οι Αγίοι Βαβατσινιάς.
Το όνομά της, λέγεται ότι προήλθε από μια αιωνόβια συκαμιά με τέσσερις μεγάλους κορμούς, η οποία είναι ριζωμένη μέχρι σήμερα, πάνω σε ένα βράχο. Η συκαμιά, λέγεται και αλλιώς βαβατσινιά ή μουριά, ενώ πληροφορίες λένε ότι η συγκεκριμένη βαβατσινιά παλιότερα είχε καεί. Στα παλιά χρόνια, το συγκεκριμένο δέντρο το οποίο λέγεται πως χρονολογείται πέραν των 300 χρόνων, ήταν σημείο κατατεθέν, για πολλούς, αλλά και σημείο ξεκούρασης για τους ταξιδιώτες, για να ξεδιψάσουν από τη βρύση που είχε κάποτε στη ρίζα της.
Τι να δεις
Στη βαβατσινιά υπάρχουν 2 εκκλησίες και 3 ξωκκλήσια. Η μεγάλη εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο και κτίστηκε το 1912 από δωρεά . Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι βασιλικού ρυθμού. Γιορτάζει στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου. Στον χώρο όπου κτίστηκε η εκκλησία υπάρχει μια μεγάλη Τρεμιθιά και οι χωριανοί άναβαν καντήλι στον Άγιο Γεώργιο. Η δεύτερη εκκλησία είναι αφιερομένη στην Παναγία την Ελεούσα, η οποία ήταν και η πρώτη στη Βαβατσινιά. Βρίσκεται στα δυτικά του χωριού. Η εκκλησία της Παναγίας της Ελεούσας φημίζεται για τον μοναδικό της γυναικωνίτη και τελεί υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται το κοιμητήριο. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, οπότε γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Τα τρία ξωκκλήσια της Βαβατσινίας είναι το εξωκλήσι της Παναγία του Κουμνιού, το εξωκλήσι του Σωτήρα και το εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ και Νικολάου.
Για διαμονή στην ορεινή Λάρνακα περισσότερα ΕΔΩ
Διαδρομή σε Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Τόχνη και Ψεματισμένο
Από Λάρνακα για Λεμεσό τα πανέμορφα χωριά Λεύκαρα, Κάτω Δρυς, Τόχνη και Ψεματισμένος σφύζουν από ντόπια παράδοση και σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις περπατώντας στα πετρόκτιστα δρομάκια τους.
Tι να δεις
Περπάτησε μέχρι την κορυφή του λόφου Σωτήρα στα Λεύκαρα, για να απολαύσεις τη φανταστική θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Αν σε κερδίσει ο Κάτω Δρυς, που είναι σίγουρο ότι θα το κάνει, επισκέψου το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης (24342833) για να μάθεις την ιστορία του χωριού. Η εκκλησία της Αγία Μαρίνας στον Ψεματισμένο με τις αρχαίες ρίζες χρονολογείται από το 16ο αιώνα. Και μια και βρίσκεσαι στην περιοχή, πέρνα κι από το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρόνικου και της Αγίας Αθανασίας, ένα πραγματικά υπέροχο βυζαντινό αριστούργημα, 600 περίπου χρονών.
Πού να φας
> Elli's Jar, Κάτω Δρυς
Μάζεψε παρέα 6 ατόμων και άνω και αφού κρατήσεις τη θέση σου μία βδομάδα πριν, απόλαυσε πρόγευμα στο Elli's Jar που θα ανοίξει μόνο για σένα. Πιες καφέ, δοκίμασε σπιτικό ψωμί, τυριά, αβγά και άλλα πολλά και φυσικά τις φανταστικές μαρμελάδες που φτιάχνει η Έλλη με τη μητέρα της (€10/άτομο). Απλό, γοητευτικό και πριβέ. Φεύγοντας, αγόρασε μαρμελάδες και chutney (96476265).
> Novel, Λεύκαρα
Για φαγητό και όχι μόνο θα πας στο νέο, πανέμορφο ξενοδοχείο των Λευκάρων The Agora Hotel που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας. Ένα εξαιρετικό αναπαλαιώμενο κτήριο με ιδιαίτερη αισθητική. Εκεί θα απολαύσεις τον καφέ σου και θα φας στο Novel (24726000).
> Ταβέρνα Τόχνη, Τόχνη
Με θέα προς τη θάλασσα και την εκκλησία της Αγίας Ελένης, στη γραφική πλατεία του χωριού θα απολαύσεις παραδοσιακούς μεζέδες στα κάρβουνα (€19.50/άτομο). Σε αυτή την ξεχωριστή ταβέρνα μπορείς να διαμορφώσεις το μενού στα γούστα σου. (24332998).
Για διαμονή στην ορεινή Λάρνακα διάβασε περισσότερα ΕΔΩ
ΛΥΣΟΣ
ΕΠ. ΠΑΦΟΥ
Η πανέμορφη Λυσός, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα βορειανατολικά της Πάφου. Αν και σήμερα το χωριό μοιάζει μικρό και σχεδόν εγκαταλειμμένο εντούτοις τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν μία μεγάλη κοινότητα, με όμορφα πετρόκτιστα σπίτια, αρκετά διώροφα. Η Λυσός λοιπόν που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σταυρό της Ψώκας εδαφικά είναι το μεγαλύτερο χωριό της επαρχίας Πάφου.
Τι θα δεις
Η διαδρομή για να φτάσεις μέχρι εκεί είναι πανέμορφη και περνάς από Τσάδα, Στρουμπί, Κάθηκα, Μηλιού και φτάνεις μέχρι πάνω περνώντας από τα γειτονικά χωριά Μελάδια, Περιστερώνα και Στενή. Βορειοδυτικά συνδέεται με το χωριό Πελαθούσα και από εκεί με τη Πόλη Χρυσοχούς. Στα βορειοανατολικά συνδέεται με τον Σταυρό της Ψώκας, το Μοναστήρι του Κύκκου και από εκεί με τα ορεινά θέρετρα του Τροόδους. Το χωριό διαθέτει εκκλησίες και εξωκλήσια με κύριο ναό της κοινότητας την εκκλησία της Παναγίας Χρθσελεούσας. Κτίστηκε στα τέλη του 15ου ή στις αρχές του 16ου αιώνα.
Τι θα κάνεις
Στη Λυσό μάθε πως υπάρχει ένα ενδιαφέρον μονοπάτι της φύσης για να το περπατήσεις. Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις και το ποδήλατό σου διασχίζοντας το κυκλικό μονοπάτι. Οι διαδρομές είναι 2, μία με 6 χιλιόμετρα και η άλλη με 12.
Πού να φας
Το χωριό διαθέτει ένα μικρό καφενείο-εστιατόριο, την 'Ταβέρνα Λυσός' στο κέντρο του χωριού. Προσφέρει κυπριακούς μεζέδες. Μπορείς να φας νόστιμο σουβλάκι, σεφταλιά και είδη σχάρας. (99876916), Δ-Κ 07.00-23.00. Πολύ κοντά όμως στη Λυσό μπορείς να βρεις πολύ καλές ταβερνούλες για φαγητό που βρίσκονται στα γύρω χωριά σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων.
> Ταβέρνας Γιάννη, Κάθηκας (26633353)
> Ταβέρνα Πετραδάκι, Κάθηκας (26814191)
> Λετύμπου, χωριό Λετύμπου (26642614)
Για διαμονή στην ορεινή Πάφο διάβασε ΕΔΩ
Πάνω από 80 επιλογές για διαμονή στην ορεινή Κύπρο εδώ
Σχετικά
5 εκδρομές εντός Κύπρου για τον Νοέμβριο
Οι καλύτερες αφορμές για εξορμήσεις στα χωριά μας τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου
Τρεις φθινοπωρινές εκδρομές στην Κύπρο για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου
Το Check In Cyprus σου προτείνει εκδρομές σε 3 χωριά της Κύπρου
Εξερευνούμε την περιοχή Τηλλυρίας με δωρεάν εκδρομές
Μία πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λευκωσίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού
10+1 πολύ καλοί λόγοι για να πας το σαββατοκύριακο στο Όμοδος που γιορτάζει
Ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κύπρου έχει την τιμητική του τον Σεπτέμβριο και εμείς οργανώνουμε εκδρομή
4+1 εκδρομές εντός Κύπρου για τον Σεπτέμβριο
Οι καλύτερες αφορμές για εξορμήσεις στα χωριά τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου
Πότε θα γίνει το προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού ενόψει της μεγάλης γιορτής φέτος στο Όμοδος
Η γραφική κοινότητα της Λεμεσού γιορτάζει πανυγηρικά για άλλη μία φορά την 14η Σεπτεμβρίου
10 πολύ καλοί λόγοι για να πας κι αυτό τον Αύγουστο στον... εξωτικό Πωμό
Γιατί αυτό το μικρό χωριουδάκι στα βορειοδυτικά της Κύπρου είναι must καλοκαιρινός προορισμός
Αυτές είναι οι 50 καλύτερες παραλίες του κόσμου -Ποιες ελληνικές βρίσκονται στη λίστα
Υπάρχουν εκατομμύρια παραλίες διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο και εξίσου πολλές λίστες που ισχυρίζονται ότι παρουσιάζουν τις καλύτερες από αυτές
Πού να φωτογραφίσεις τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα του καλοκαιριού
12 στέκια με την ωραιότερη θέα και ηλιοβασίλεμα στα δυτικά της Κύπρου
Ας θυμηθούμε ξανά την γνωστή-άγνωστη ιστορία του ναυαγίου της Πέγειας
Ένα από τα πλέον instagrammable σημεία της Κύπρου κουβαλάει τη δική του ιστορία
Ανακαλύψαμε μία κινητή καντίνα που σου φτιάχνει λουκουμάδες "μέλιν" και μετατρέπεται σε μπαρ
Γεύσεις παραδοσιακές και νόστιμες από μία έξυπνη ιδέα μίας ομάδας φίλων
Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς: Η ψηφοφορία έχει ξεκινήσει
Τα βραβεία Madame Figaro Γυναίκες της Χρονιάς 2024, που παρουσιάζει η Estée Lauder