Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2024
Πώς ψηφίζουν οι χώρες με βάση και τα γεωγραφικά κριτήρια στη Eurovision, δείχνει έρευνα υποψήφιας διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αλγορίθμων, στη γλώσσα προγραμματισμού R και με βάση τα δεδομένα των βαθμολογιών των χωρών σε όλους τους διαγωνισμούς από το 1975 μέχρι το 2023 και αποκαλύπτει τις γεωγραφικές συμπάθειες μεταξύ χωρών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που όλοι υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν.
Σύμφωνα με τη μαθηματικό, υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Καβάλας, Μαρία Κοτρώτσιου, από τις βαθμολογίες που έδινε κάθε χώρα στις υπόλοιπες προέκυψαν συνδέσεις μεταξύ των χωρών, ενώ «επιβεβαιώθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ότι οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία) αλληλοϋποστηρίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού από το 1975 μέχρι το 2023». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, μια συμμαχία στην οποία προστέθηκε και η Μάλτα κατά τα τελευταία χρόνια του διαγωνισμού, ενώ ισχυρή σύνδεση υπάρχει και μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.
Με αφορμή την παρουσίαση της εργασίας στο συνέδριο της 14ης Μαθηματικής Εβδομάδας, η κ. Κοτρώτσιου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις γεωγραφικές αυτές συμπάθειες «μπορούμε να καταλάβουμε ότι ίσως έχουμε και οικονομικά ή γεωγραφικά συμφέροντα από πίσω. Εκτός από το ότι το τραγούδι μπορεί να άρεσε ή όχι, σίγουρα οι χώρες επηρεάζονται και από τη γεωγραφική τους θέση». Παράλληλα ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα αποτελέσματά της δείχνουν να μην διαφοροποιούνται στον χρόνο, ενώ οι όποιες μικρές αλλαγές, αποδίδονται στη μη συμμετοχή όλων των χωρών στον τελικό του διαγωνισμού κάθε χρόνο. «Ξεκίνησα την έρευνα στο πλαίσιο της διπλωματικής που εκπόνησα στο μεταπτυχιακό μου. Εκείνη τη χρονιά δεν είχε γίνει ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision λόγω του covid και ήταν ένα θέμα που μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο ζήτημα που με απασχόλησε ήταν κατά πόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βασίζεται μόνο στο κομμάτι του τραγουδιού, ή αν από πίσω κρύβονται και άλλοι παράγοντες. Και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό», σημείωσε.
Παράλληλα σχολίασε ότι απαραίτητα εργαλεία για την έρευνα ήταν τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός ενώ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους υπολογισμοί εφαρμόζονται στην επιστήμη της βιολογίας και στις περιπτώσεις ασθενειών αλλά και σε κοινωνικά συστήματα, ακόμη και σε δίκτυα με πολέμους και συμμαχίες. Επόμενο βήμα για την κ. Κοτρώτσιου είναι η βελτίωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων μέσω της χρήσης εντροπικών μεθόδων ανίχνευσης κοινοτήτων, έρευνα που υλοποιείται σε συνεργασία με τους καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρο Σταυρινίδη και του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Αντωνίου.
Σχετικά

Προφεστιβαλική βραδιά του Windcraft Festival στη Λευκωσία
Ένα pre-festival mega jam με αγαπημένους καλλιτέχνες

Η Αγγελική Ηλιάδη, οι Droulias Brothers και ο Μιχάλης Χ''Μιχαήλ ετοιμάζονται για μία λαϊκή μουσική βραδιά
Με φαγητό, ποτό και διασκέδαση

«Αιγαίο μου και Κύπρος»: Μία παραδοσιακή μουσική βραδιά με αγαπημένους Κύπριους καλλιτέχνες
Δωρεάν είσοδος για όλους

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με 20 υπέροχες εκδηλώσεις
Αυτό το σαββατοκύριακο απολαμβάνουμε μουσικές βραδιές με αγαπημένους καλλιτέχνες

“Broadway”: Η Φιλαρμονική Δήμου Λάρνακας μας παρουσιάζει το γνωστό μιούζικαλ
Ένα είδος θεάτρου που περιλαμβάνει τραγούδια, διαλόγους και χορό

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Ακυρώνει εκτάκτως όλες τις καλοκαιρινές συναυλίες της
Η μακροσκελής ανάρτηση της ερμηνεύτριας

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου και οι ΟΝΕ μας περιμένουν για ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι στην πλατεία
Ένα μεγάλο πάρτι με αγαπημένες επιτυχίες

Το “Πολιτικό Αντάμωμα” επιστρέφει δυναμικά για 4η χρονιά
Μια αξέχαστη εμπειρία κάτω από τον έναστρο ουρανό

Μια εκρηκτική συναυλία από το Sistema Cyprus και την Cyprus Chamber Orchestra
Χορεύοντας στο ρυθμό της μουσικής!

Ξεκίνησε η προπώληση εισιτηρίων για την μοναδική εμφάνιση της Έλλης Κοκκίνου στην Κύπρο
Κάνε έγκαιρα την κράτησή σου

Ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά στέκια φιλοξενεί 7 μουσικά live
Η Πάφος αυτό το καλοκαίρι γιορτάζει την παράδοση της Κύπρου

Χωρίς την Ελευθερία Αρβανιτάκη ο Μάριος Φραγκούλης στις συναυλίες στην Κύπρο
Δείτε την σχετική ανακοίνωση