Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2024
Πώς ψηφίζουν οι χώρες με βάση και τα γεωγραφικά κριτήρια στη Eurovision, δείχνει έρευνα υποψήφιας διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αλγορίθμων, στη γλώσσα προγραμματισμού R και με βάση τα δεδομένα των βαθμολογιών των χωρών σε όλους τους διαγωνισμούς από το 1975 μέχρι το 2023 και αποκαλύπτει τις γεωγραφικές συμπάθειες μεταξύ χωρών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που όλοι υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν.
Σύμφωνα με τη μαθηματικό, υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Καβάλας, Μαρία Κοτρώτσιου, από τις βαθμολογίες που έδινε κάθε χώρα στις υπόλοιπες προέκυψαν συνδέσεις μεταξύ των χωρών, ενώ «επιβεβαιώθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ότι οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία) αλληλοϋποστηρίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού από το 1975 μέχρι το 2023». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, μια συμμαχία στην οποία προστέθηκε και η Μάλτα κατά τα τελευταία χρόνια του διαγωνισμού, ενώ ισχυρή σύνδεση υπάρχει και μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.
Με αφορμή την παρουσίαση της εργασίας στο συνέδριο της 14ης Μαθηματικής Εβδομάδας, η κ. Κοτρώτσιου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις γεωγραφικές αυτές συμπάθειες «μπορούμε να καταλάβουμε ότι ίσως έχουμε και οικονομικά ή γεωγραφικά συμφέροντα από πίσω. Εκτός από το ότι το τραγούδι μπορεί να άρεσε ή όχι, σίγουρα οι χώρες επηρεάζονται και από τη γεωγραφική τους θέση». Παράλληλα ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα αποτελέσματά της δείχνουν να μην διαφοροποιούνται στον χρόνο, ενώ οι όποιες μικρές αλλαγές, αποδίδονται στη μη συμμετοχή όλων των χωρών στον τελικό του διαγωνισμού κάθε χρόνο. «Ξεκίνησα την έρευνα στο πλαίσιο της διπλωματικής που εκπόνησα στο μεταπτυχιακό μου. Εκείνη τη χρονιά δεν είχε γίνει ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision λόγω του covid και ήταν ένα θέμα που μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο ζήτημα που με απασχόλησε ήταν κατά πόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βασίζεται μόνο στο κομμάτι του τραγουδιού, ή αν από πίσω κρύβονται και άλλοι παράγοντες. Και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό», σημείωσε.
Παράλληλα σχολίασε ότι απαραίτητα εργαλεία για την έρευνα ήταν τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός ενώ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους υπολογισμοί εφαρμόζονται στην επιστήμη της βιολογίας και στις περιπτώσεις ασθενειών αλλά και σε κοινωνικά συστήματα, ακόμη και σε δίκτυα με πολέμους και συμμαχίες. Επόμενο βήμα για την κ. Κοτρώτσιου είναι η βελτίωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων μέσω της χρήσης εντροπικών μεθόδων ανίχνευσης κοινοτήτων, έρευνα που υλοποιείται σε συνεργασία με τους καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρο Σταυρινίδη και του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Αντωνίου.
Σχετικά
Μπουζούκια Στην Πίστα: Το πρόγραμμα φαινόμενο, επιστρέφει Κύπρο
... και δίνει ραντεβού στα Λύμπια
Eurovision 2026: Οι πρώτες λεπτομέρειες από την σκηνική εμφάνιση του Ακύλα στη σκηνή του διαγωνισμού
Ο Ακύλας και η ομάδα του θα μας ταξιδέψουν σε διαφορετικές εποχές και κόσμους επί σκηνής
Μουσικές του κόσμου στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη των Κουκλιών, στην Παλαίπαφο
The Piano Tour σε ένα ακόμα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς:
Ο Παύλος Παυλίδης επιστρέφει Κύπρο το καλοκαίρι για μία μοναδική βραδιά γεμάτη συναίσθημα και ηλεκτρισμό
Μία ατμοσφαιρική συναυλία σε έναν από τους πιο όμορφους συναυλιακούς χώρους
Mια ιδιαίτερη συναυλιακή εμπειρία σε ένα εμβληματικό, ιστορικό σημείο της Κύπρου
Μουσικές του κόσμου στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη των Κουκλιών, στην Παλαίπαφο
Echoes Across Lands με την Ελένη Χαραλάμπους και τη Μαριόλα Χαριτίδου
Διαφορετικές ευρωπαϊκές μουσικές παραδόσεις μέσα από τη φωνή και το πιάνο
Θρύλοι της Eurovision επιστρέφουν στη σκηνή της Βιέννης!
Η απόλυτη επανένωση των All-Stars της Eurovision
Η τραγουδίστρια που μας έκανε να ακούμε το ΜΙ-ΡΕ-ΛΑ στο ριπλέι, έρχεται Κύπρο
Η Μιρέλα Πάχου επιστρέφει στην Κύπρο για 3 εμφανίσεις, σε Λευκωσία και Πάφο
Eurovision 2026: Ξεκίνησαν οι πρόβες του Β’ Ημιτελικού – Πότε ανεβαίνει στη σκηνή η Κύπρος
Στο Wiener Stadthalle μπαίνουν δυναμικά οι συμμετοχές του δεύτερου ημιτελικού, με την Κύπρο να κάνει την πρώτη της εμφάνιση την Τρίτη
Αυτό είναι το νέο μουσικό σχήμα του Kanella bar
Δύο καλλιτέχνες σε ένα πρόγραμμα που θα συζητηθεί
Η εκρηκτική Πάολα έρχεται για μία μεγάλη συναυλία στο χωριό
Αντισυμβατική και εκκεντρική για την σκηνική της παρουσία. Και πάνω από όλα σπουδαία αυθεντική λαϊκή...
Αυτά είναι όλα όσα θα συμβούν στη Βάβλα τον Μάιο
Ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα, street food, παζαράκι με τοπικά προϊόντα, καθώς και cocktails, μπύρες και κρασί