Δημοσιεύτηκε στις 22 Απριλίου 2024
Πώς ψηφίζουν οι χώρες με βάση και τα γεωγραφικά κριτήρια στη Eurovision, δείχνει έρευνα υποψήφιας διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καβάλας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση αλγορίθμων, στη γλώσσα προγραμματισμού R και με βάση τα δεδομένα των βαθμολογιών των χωρών σε όλους τους διαγωνισμούς από το 1975 μέχρι το 2023 και αποκαλύπτει τις γεωγραφικές συμπάθειες μεταξύ χωρών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, που όλοι υποψιαζόμαστε πως υπάρχουν.
Σύμφωνα με τη μαθηματικό, υποψήφια διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Καβάλας, Μαρία Κοτρώτσιου, από τις βαθμολογίες που έδινε κάθε χώρα στις υπόλοιπες προέκυψαν συνδέσεις μεταξύ των χωρών, ενώ «επιβεβαιώθηκαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ότι οι σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία, Σουηδία) αλληλοϋποστηρίζονται καθ' όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού από το 1975 μέχρι το 2023». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη σύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, μια συμμαχία στην οποία προστέθηκε και η Μάλτα κατά τα τελευταία χρόνια του διαγωνισμού, ενώ ισχυρή σύνδεση υπάρχει και μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας.
Με αφορμή την παρουσίαση της εργασίας στο συνέδριο της 14ης Μαθηματικής Εβδομάδας, η κ. Κοτρώτσιου επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι από τις γεωγραφικές αυτές συμπάθειες «μπορούμε να καταλάβουμε ότι ίσως έχουμε και οικονομικά ή γεωγραφικά συμφέροντα από πίσω. Εκτός από το ότι το τραγούδι μπορεί να άρεσε ή όχι, σίγουρα οι χώρες επηρεάζονται και από τη γεωγραφική τους θέση». Παράλληλα ανέφερε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα αποτελέσματά της δείχνουν να μην διαφοροποιούνται στον χρόνο, ενώ οι όποιες μικρές αλλαγές, αποδίδονται στη μη συμμετοχή όλων των χωρών στον τελικό του διαγωνισμού κάθε χρόνο. «Ξεκίνησα την έρευνα στο πλαίσιο της διπλωματικής που εκπόνησα στο μεταπτυχιακό μου. Εκείνη τη χρονιά δεν είχε γίνει ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision λόγω του covid και ήταν ένα θέμα που μου είχε τραβήξει το ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο ζήτημα που με απασχόλησε ήταν κατά πόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βασίζεται μόνο στο κομμάτι του τραγουδιού, ή αν από πίσω κρύβονται και άλλοι παράγοντες. Και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό», σημείωσε.
Παράλληλα σχολίασε ότι απαραίτητα εργαλεία για την έρευνα ήταν τα μαθηματικά και ο προγραμματισμός ενώ υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους υπολογισμοί εφαρμόζονται στην επιστήμη της βιολογίας και στις περιπτώσεις ασθενειών αλλά και σε κοινωνικά συστήματα, ακόμη και σε δίκτυα με πολέμους και συμμαχίες. Επόμενο βήμα για την κ. Κοτρώτσιου είναι η βελτίωση της ακρίβειας των αποτελεσμάτων μέσω της χρήσης εντροπικών μεθόδων ανίχνευσης κοινοτήτων, έρευνα που υλοποιείται σε συνεργασία με τους καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σταύρο Σταυρινίδη και του Τμήματος Μαθηματικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννη Αντωνίου.
Σχετικά

Minthis Music Festival 2025: 5 αξέχαστες νύχτες μουσικής, σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό
Μια Συμφωνία Κομψότητας και Πολιτισμού

Οι Μέλιsses έρχονται Κύπρο, για το πιο hot πάρτι!
Το κορυφαίο beach bar της Λάρνακας γιορτάζει με το κορυφαίο ελληνικό συγκρότημα

Αντώνης Ρέμος και Δέσποινα Βανδή ετοιμάζουν το απόλυτο πάρτι στην Κύπρο
Θα είναι αυτή η συναυλία της χρονιάς;

Οι Πυξ Λαξ σε καλοκαιρινή περιοδεία: Δύο στάσεις στην Κύπρο
Δύο αξέχαστες συναυλίες και να εκφράζουν όλα όσα θέλουμε να πούμε για παλιές και νέες αγάπες.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου ταξιδεύει στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στην Μικρή Άρκτο
Αυτή τη φορά με το solo project το οποίο κατά καιρούς παρουσιάζεΙ
Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου
Φτάνοντας κοντά στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, η Ακαδημία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, μαζεύει τις επιτυχίες της χρονιάς

Eurovision 2025: Το The Model ένα προηγμένο σύστημα προβλέψεων προβλέπει τον φετινό νικητή
Οριακά στον τελικό η Ελλάδα, λίγο καλύτερα η Κύπρος

Μάθαμε ποιος καλλιτέχνης θα τραγουδήσει στο Φεστιβάλ Γάλακτος
Ένα μεγάλο όνομα θα ανέβει και φέτος στη σκηνή


Συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα και το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας
Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι

PSY: Η ζωή του μετά το παγκόσμιο φαινόμενο Gangnam Style
Ήταν 2012 όταν ο άγνωστος στον περισσότερο κόσμο PSY έκανε όλο τον πλανήτη να χορεύει Gangnam Style. Πού είναι και τι κάνει σήμερα;

Στον Μόλο Λεμεσού στήνεται το πιο καυτό πάρτι με Afro και Latin ρυθμούς
Ένα sunset session γεμάτο καλοκαιρινή διάθεση και ατέλειωτη διασκέδαση