Wine Guide , Εστιατόρια

10+1 κυπριακά ροζέ κρασιά για τα καλοκαιρινά τραπεζώματα

Προτείνουμε 11 ροζέ δροσερούς οίνους του τόπου μας για το φετινό καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουλίου 2024

Γράφει ο Γιώργος Κασσιανός - Οινογράφος

Καλοκαίρι σε ταβερνάκι και στο τραπέζι έρχονται αλοιφές, χωριάτικη, ελίτσες, κοκκινογούλια, ζεστή πίτα. Ακολουθούν το χαλούμι στη σχάρα, το μανιτάρι κ.ο.κ., ενώ προς το τέλος καταφθάνουν το κοτόπουλο ριγανάτο, το σουβλάκι και η σεφταλιά. Πιστός οινικός σύντροφος ένα δροσερό μπουκάλι ροζέ.

Πιθανότατα, τα ροζέ κρασιά ή οι ερυθρωποί οίνοι, αν προτιμάτε την επίσημη ονομασία τους, είναι ο πιο παρεξηγημένος τύπος κρασιών. Κάποιοι πιστεύουν πως προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση από το -κάποτε ασθενές φύλο, άλλοι ότι προέρχονται από την ανάμειξη λευκών και κόκκινων κρασιών, κάποιοι πως είναι πάντα ημίξηρα και άλλοι ότι δεν έπρεπε καθόλου να υπάρχουν. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, παρότι όλοι σχεδόν οι οινοπαραγωγοί διαθέτουν ένα τουλάχιστον ροζέ στη συλλογή τους, το μερίδιό τους στην αγορά κινείται γύρω στο 6% με μια ελαφριά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Κι όμως, και διαφορετική μέθοδο παραγωγής έχουν και εξαιρετική συντροφιά κάνουν σε πολλά πιάτα, ιδιαίτερα της καλοκαιρινής μεσογειακής κουζίνας (βλέπε πρόλογο) και βέβαια μπορούν να είναι ξηρά ή ημίξηρα ή ό,τι άλλο, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τα λευκά και τα κόκκινα. Όσο για την αντίληψη περί γυναικείων κρασιών, την προσπερνάμε ως αναχρονιστική, αν και, για να πούμε την αλήθεια, αρκετές νεαρές, κυρίως, κυρίες προτιμούν τις ημίξηρες εκδοχές των ροζέ, λόγω της ηπιότερης γεύσης τους. Με τον ίδιο τρόπο, πιστεύουμε, πώς θα προτιμούσαν τις αντίστοιχες των λευκών ή των κόκκινων, αν είχαν την ευκαιρία να τις δοκιμάσουν.

Οινοποιείο Κυπερούντα Ακτή, Λεμεσός, €15
Με την ονομασία Ακτή κυκλοφορεί εδώ και λίγα χρόνια στην κυπριακή αγορά το συγκεκριμένο ροζέ –συνδυασμός της τοπικής Λευκάδας (80%) και της γηγενούς ποικιλίας της Κύπρου (20%). Ελκυστική όψη σε απαλό σομόν χρώμα που συστήνει μία γοητευτική μύτη. Λεπτά αρώματα πυρηνόκαρπα και κόκκινα φρούτα, από γλυκό κυδώνι, πετροκέρασο και φράουλα. Εξαιρετικός συνδυασμός με γλυκό μπαχάρι. Το στόμα είναι νόστιμο και απόλυτα ισορροπημένο, καθώς η πλούσια και λιπαρή του υφή συνυπάρχει αρμονικά με τη δροσιστική οξύτητα.

Οινοποιείο Τσαγγαρίδη Angels Μαραθεύτικο – Ξυνιστέρι, Πάφος, €10
Χαρμάνι από τις γηγενείς ερυθρά Μαραθεύτικο (80%) και λευκή Ξυνιστέρι (20%), αποτέλεσμα της συνεργασίας του Άγγελου Τσαγγαρίδη και της Angela Muir MW που είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Κύπρου. Γνωρίζουμε ότι το Μαραθεύτικο μπορεί να δώσει αναζωογονητικά και πολύ ευχάριστα ροζέ κρασιά, πόσω μάλλον όταν έχει και ένα ποσοστό Ξυνιστέρι. Το χρώμα του είναι ανοιχτό σομόν με κάποιες πορτοκαλί ανταύγειες. Το άρωμά του κυριαρχείται από τα ανθικά στοιχεία, όπως το τριαντάφυλλο, αλλά και τα κόκκινα φρούτα που θυμίζουν φράουλα και κεράσι και ολοκληρώνεται από διακριτικές νύξεις κανέλας. Στο στόμα είναι προκλητικό και εκφραστικό, με τραγανό φρέσκο κόκκινο φρούτο, οξύτητα που ξεδιψάει, μέτριο σώμα και φρουτένια επίγευση.

Οινοποιείο Ζαμπάρτα, Λευκάδα-Cabernet Franc, Λεμεσός, €11.65
Δεν είναι εύκολο να υποδεχτείς το καλοκαίρι χωρίς το ροζέ του Μάρκου Ζαμπάρτα. “Cult” ροζέ χρώμα, ροδί, ζωηρό, με λίγες ιώδεις αποχρώσεις. Γοητευτικά και καλογραμμένα αρώματα από κασσίς, με ένταση που αφήνει περιθώριο στις επίσης ευδιάκριτες νότες πορτοκαλιού και μια αίσθηση φύλλου ντομάτας. Στόμα γεμάτο, με αισθητή γλυκύτητα και νεύρο. Τανίνες που κάνουν διακριτικά και ταυτόχρονα αισθητά τη παρουσία τους. Καλή επίγευση και διάρκεια. Ο χαρακτήρας του κρασιού τού επιτρέπει να συνδυάζεται με γεύσεις που χαρακτηρίζονται τόσο από αλμυρές όσο και γλυκές νότες.

Οινοποιείο Έζουσα, Έρως Μαραθεύτικο, €8
Περίτρανο παράδειγμα της ομορφιάς του ροζέ κρασιού από την προνομιούχα οινοπαραγωγική ζώνη της Πάφου, με το λατρευτό όνομα του έρωτα. Έντονο κερασί χρώμα με ιωδίζουσες ανταύγειες, το Μαραθεύτικο βγάζει όλη τη δροσιστική του οξύτητα, αλλά και τον πλούτο των αρωμάτων των άγριων φρούτων και της ντομάτας, για να δώσει ένα από τα πολύ αγαπημένα ελληνικά ροζέ. Μια υποψία τανινών το βοηθά να συνοδεύσει τα ελαφριά πιάτα με κρέας, καθώς και κοκκινιστά που ταιριάζουν με τα ροζέ κρασιά.

Οινοποιείο Άης Αμπέλης, Νύμφες, Λάρνακα/Λευκωσία, €16
Ακόμη ένα παράδειγμα πως το Μαραθεύτικο παράγει εξαιρετικά ροζέ. Ζωηρό ροζέ χρώμα, με μοβ ανταύγειες που υποδηλώ νουν νεότητα. Ιδιαιτέρως εκφραστική μύτη, με αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, όπως φράουλας και βύσσινο, σε συνδυασμό με ανθικές νύξεις. Σχεδόν ξηρό στο στόμα, με οξύτητα δροσιστική και καλή ισορροπία. Συνολικά πολύ εκφραστικό με ζωηρό, φρουτώδη χαρακτήρα και ένταση. Προορίζεται, όπως και τα περισσότερα στις προτάσεις, για κάποια παλαίωση -σίγουρα θα το πίνετε και τα επόμενα δύο χρόνου ευχάριστα.

Βασιλικό Οινοποιείο Κάθηκα, Ειναλία, Μαραθεύτικο-Shiraz, Πάφος, €7
Ένα κοσμοπολίτικο ροζέ που παίρνει το όνομά του από τη θεά Αφροδίτη, τη θαλασσινή, την Παφία, την Κύπρια. Έχει εξαιρετικό χρώμα κόκκων ροδιού. Πυκνό, όμορφο και σοβαρό άρωμα που θυμίζει κήπο… νεράιδας, γιατί διαθέτει και φρουτώδη και ανθώδη στοιχεία, που τονίζονται από νότες καραμέλας και πιπεριού. Γεύση πλούσια και απαλή, με διακριτική παρουσία τανινών και πιπεράτων γευστικών χαρακτηριστικών.

Οινοποιείο Γερόλεμο, Γιαννούδι, Λεμεσός, €14
Αισιόδοξα ανοιχτόχρωμο και ανοιξιάτικο, θυμίζει κόκκινο κεράσι. Συναρπαστικά πυκνό και έντονο άρωμα μαρμελάδας, φραμπουάζ και φρούτων του δάσους, που συνδυάζεται ωραιότατα με τη συντροφιά πιπεράτων τόνων. Στη γεύση σε γεμίζει με μια αίσθηση τραγανού φρούτου, σωστά καραμελωμένου, αλλά και με την παρουσία τανικότητας και δροσιστικής οξύτητας. Πολύ ωραία φρουτώδη επίγευση.

Οινοποιείο Φικάρδος Experiment Lot 11/23-1, Πάφος
Νέο από το οινοποιείο Φικάρδος και από τη γηγενή ποικιλία Γιαννούδι. Κρυστάλλινη όψη και ανοιχτό λαμπερό χρώμα φράουλας. Εμφανίζει διακριτική πολυπλοκότητα κόκκινων φρούτων όπως σμέουρο και φρέσκια φράουλα, με ιδιαίτερη φρεσκάδα. Νότες ανθών πορτοκαλιάς γλυκαίνουν το σύνολο και ένα στοιχείο βοτανικής δροσιάς σε απόδοση βασιλικού ή και δυόσμου ανεβάζει το επίπεδο. Υποψία κρεμώδους υφής και ζύμης, διακριτικές τανίνες, ενώ η οξύτητα είναι απολαυστικά χυμώδης.

Οινοποιείο Βουνί Παναγιάς, Πάμπελα, Πάφος, €8.50
Ένα εντυπωσιακό ροζέ κρασί χαρμάνι Μαύρο με Μαραθεύτικο, που κερδίζει με την όμορφη λουλουδάτη χρωματικότητά του στη μύτη, καθώς και τον πληθωρικό φρουτώδη χαρακτήρα του στο στόμα. Έχει τονισμένη, δροσιστική οξύτητα και μεγάλη διάρκεια. Χρώμα έντονο ροζέ μα ανταύγειες «salmon». Μύτη φρουτώδη με πλούσια αρωματική έκφραση, ιδιαίτερα ισορροπημένο στόμα, αρκετά γεμάτο λιπαρό με εκφραστική επίγευση.

Οινοποιείο Τσιάκκας Ρόδινος, Λεμεσός, €8.95
Χαρμάνι ερυθρών ποικιλιών Grenache, Shiraz, Vambakadha και της λευκής Ξυνιστέρι. Μύτη γεμάτη φρεσκάδα, καθαρή, με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα, γλυκών μπαχαρικών και σοκολάτας γάλακτος. Στο στόμα έχει μια ανεπαίσθητη νότα γλυκύτητας και φρεσκάδας λόγω τονισμένης οξύτητας. Έντονα και πυκνά αρώματα που ακολουθούν τον χαρακτήρα της μύτης και φτάνουν μέχρι την επίγευση.

Οινοποιείο Δαφέρμου, Παπαρούνες, Λάρνακα, €7.50
Χαρμάνι από Μαραθεύτικο και Shiraz, με μεσογειακό ταμπεραμέντο και ευχάριστα αρώματα και γεύσεις που σε ταξιδεύει όχι μόνο στον τόπο προέλευσής του αλλά σε όλη την Κύπρο. Είναι ένα value for money ροζέ που ταιριάζει με πολλά διαφορετικά εδέσματα. Το χρώμα του είναι λαμπερό τριανταφυλλί. Το άρωμά του είναι γεμάτο από φρέσκες φράουλες, κεράσια και ροδόνερο. Η γεύση του είναι ζωηρή και σχετικά πλούσια, με ισορροπημένη οξύτητα και ωραία καραμελένια επίγευση.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close