14 March 2015
Things to Do , Εκδηλώσεις

Grown-Up Kids University: From inhabitANTS to cityZENs

Το πρώτο πανεπιστήμιο για μεγάλα παιδιά, έρχεται στο ARTos.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2015

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, το Παιδικό Πανεπιστήμιο που διοργανώνει το Ίδρυμα ARTos είναι ένα εργαστήρι για χαρισματικά παιδιά με μια δόση περιέργειας, το οποίο λαμβάνει χώρα από το 2005 με μεγάλη επιτυχία. Εκπαιδευτές και επαγγελματίες από το χώρο των τεχνών και των επιστημών, δημιουργούν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το δημιουργικό και το λογικό μέρος του εγκεφάλου τους, ώστε να είναι σε θέση να οραματίζονται και να υλοποιούν τα όνειρά τους μέσα από τη δημιουργική έκφραση, την επιστημονική γνώση, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και την καινοτόμα σκέψη.

 

Αυτή τη φορά ωστόσο έρχεται κάτι διαφορετικό. Μετά από δύο χρόνια μελέτης και προβληματισμού σχεδιάστηκε το 1ο Grown-Up Kids University. Στόχος των διοργανωτών είναι αφενός να ξυπνήσουν το παιδί μέσα μας ως ενήλικες, και αφετέρου να εντάξουν ουσιαστική γνώση και εμπειρία στην καθημερινότητά μας μέσα από ένα ιδιαίτερα φιλικό περιβάλλον που ενεργοποιεί τη δημιουργία και τη λογική με ίσους όρους, σαν ένα «Κυνήγι Θησαυρού». Τα κυρίαρχα στοιχεία είναι η γνώση, η εμπειρία, το παιχνίδι, η διασκέδαση και η σχέση που θα αναπτυχτεί μεταξύ των συμμετεχόντων. Γιατί στην τελική ο πιο αποδοτικός τρόπος μάθησης είναι αυτός που προσφέρει η χαρά, η απόλαυση και η ανακάλυψη.

 

Τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν & οι εκπαιδευτές τους είναι οι εξής:

Υπερβατικό Θέατρο, με την Ελένη Κοσμά
Το θέατρο παρέχει τη μαγική δυνατότητα του να επιτρέπει στα παιδιά να αισθάνονται σαν ενήλικες, και στους ενήλικες να αισθάνονται σαν παιδιά. Μέσα από τους φανταστικούς κόσμους που δημιουργούμε, μπορούμε στιγμιαία να μπούμε στη θέση οπουδήποτε θέλουμε! Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μια σύντομη επιλογή ενεργητικών θεατρικών παιχνιδιών σχεδιασμένα ούτως ώστε να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τα «τείχη μας» και να αισθανθούμε ελεύθεροι και άνετοι.

Η Ελένη σπούδασε θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, και έχει διοργανώσει εργαστήρια για ενήλικες με μαθησιακές δυσκολίες, νεαρούς αιτούντες ασύλου, ηλικιωμένους, παιδιά, εφήβους και ενήλικες σε Αγγλία και Κύπρο. Στην παρούσα φάση εργάζεται σε πλήρη απασχόληση ως θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και διοργανώτρια εργαστηρίων στο «Theatro Transcendental», και διδάσκει, σε μερική απασχόληση, GCSE και A-level ΘΕΑΤΡΟΥ στο The Senior School, Λευκωσία. Το 2014, οργάνωσε το 1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ σε συνεργασία με το Ίδρυμα ARTos. Το Θεατρικό έργο «Ποιό σώμα;», ομο-γραμμένο από την ίδια και τη Κορίνα Κονταξάκη, ανέβηκε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο 2014 από το ΘΟΚ.

 

Τα Βότανα στην καθημερινότητά μας, με τον Κωνσταντίνο Γεωργίου (Ουτοπία Κολεκτίβα)
Ζούμε σε ένα νησί με άγρια φύση και μεγάλη ποικιλία βοτάνων στο φυσικό περιβάλλον. Ο δυνατός ήλιος και η πολυμορφία του εδάφους συμβάλλουν στην πολύ καλή ποιότητα των βοτάνων με πολύ ψηλή περιεκτικότητα φυσικών στοιχείων. Στο σεμινάριο θα μάθουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο. Πώς μπορεί να αναπτυχθεί η προσωπική μας επαφή με τα βότανα και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, φυτεύοντας τα οι ίδιοι στον κήπο μας αλλά και με περιπάτους στη φύση. Επίσης θα μιλήσουμε για τον ρόλο των βοτάνων στο οικοσύστημα.

Ο Κωνσταντίνος Γεωργίου σπούδασε αρχιτεκτονική τοπίου στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ασχολείται επαγγελματικά με τον σχεδιασμό και συντήρηση κήπων και με τις βιοκαλλιέργειες στο χωριό του, την Φλάσου, όπου παράγονται λαχανικά, βότανα και προϊόντα βοτάνων όπως αιθέρια έλαια. Τέλος, είναι μέλος της συλλογικότητας Ουτοπία Κολεκτίβα. Η Ουτοπία Κολεκτίβα έχει σαν βάση της το κατάστημα Ουτοπία στην εντός των τειχών Λευκωσία, εκεί όπου συναντώνται όλες οι κουλτούρες. «Έχοντας την ευημερία σαν κεντρικό άξονα της ζωής μας, ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον και τη σχέση μας με την κοινότητα. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ένα υγιή, συλλογικό και αειφόρο τρόπο ζωής,» αναφέρεται στον ιστότοπο της Κολεκτίβας.

 

Βιώνοντας το τώρα, με τη Χριστίνα Γεωργίου
Το πολύ σύντομο αυτό εργαστήρι είναι μια επιλογή πρακτικών ασκήσεων από το εργαστήρι Performance art με τίτλο “SenseSelfEssence” της Χριστίνας Γεωργίου, και χρησιμοποιεί τις αισθήσεις μέσα από βιωματικές διαδικασίες που αφορούν τον εαυτό και την ύπαρξή του στο “εδώ καιτώρα”.

Η Χριστίνα Γεωργίου είναι εικαστικός και performance artist, επιμελητής, εκπαιδευτικός, και ερευνητής. Από το 2008, διεξάγει μαθήματα, εργαστήρια, διαλέξεις και σεμινάρια μέσα σε διαφορετικά πλαίσια, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα, σχολές τέχνης και άλλους δημιουργικούς οργανισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό. Η Χριστίνα Γεωργίου είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του Cyprus International Performance Art Society (CIPAS) και ιδρύτρια, διευθύντρια, παραγωγός και επιμελήτρια του Cyprus International Performance Art Festival (CIPAF).

 

Γειτονικές Αλληλεπιδράσεις: Κτίζοντας μια κοινότητα, με τη Σχεδία (Μαρίνα και Δέσποινα Χατζηλουκά)
Η Σχεδία οργανώνει ένα καινοτόμο εργαστήρι στα πλαίσια του “Grown-up Kids University”, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να εφεύρουν πρωτότυπους τρόπους επικοινωνίας με τους γείτονες τους με σκοπό τη μεταξύ τους γνωριμία, αλληλοβοήθεια, καθώς και την ανταλλαγή γνώσεων και επιδεξιοτήτων. Στόχος του εργαστηρίου είναι η προώθηση του διαλόγου για τη συν-δημιουργία και το σχηματισμό ισχυρών κοινοτήτων.

Η Σχεδία είναι μια μικρή κολεκτίβα σχεδιασμού η οποία επικεντρώνετε στη διάδοση του ανθρωποκεντρικού και κοινωνικού σχεδιασμού στη Κύπρο. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το πώς ο σχεδιασμός, ο οποίος εμπλέκεται με τις τοπικές κοινότητες σε κοινωνικό επίπεδο και λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες, τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και τις καθημερινές προκλήσεις τους, μπορεί να βελτιώσει τη χρήση των δημόσιων χώρων, τη διαδικασία της αστικής ανάπλασης και κάποιες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σχετιζόμενες με το αστικό τοπίο. Σχεδιάζει, οργανώνει και ενθαρρύνει το διάλογο, συμμετοχικά εργαστήρια και διεπιστημονικά έργα.

 

Αόρατα Ηλεκτρομαγνητικά Πεδία στο σπίτι, με τον Αχιλλέα Κεντώνη
Ένα crush course που βοηθά στο να εντοπίσεις τα «αόρατα» ηλεκτρομαγνητικά πεδία στο σπίτι και η επίδραση τους στην ανθρώπινη υγεία και ιδιαιτέρα στα παιδιά.

Ο Αχιλλέας Κεντώνης εργάστηκε για δύο χρόνια στην έρευνα «electromagnetic» στην NASA, ΗΠΑ και εκπαιδεύτηκε στο MIT στην Βοστόνη, ΗΠΑ, στην καινοτόμα σκέψη και τις εφαρμογές της. Είναι ιδρυτής του Παρατηρητηρίου Σύγχρονου Πολιτισμού Μέσης Ανατολής, του ερευνητικού κέντρου «Multum in Parvo» που διερευνά τις ήλεκτρο-μαγνητικές και γεωμαγνητικές ακτινοβολίες σε σχέση με ανθρώπινο σώμα, του «Innovation Gym» το οποίο επικεντρώνετε στην καθοδήγηση και εκπαίδευση για την παραγωγή καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών και συνιδρυτής του Πολιτιστικού και Ερευνητικού Ιδρύματος ARTos.

 

«Vikexploratorium», με τον VikenTavitian
Το «Vikexploratorium» είναι ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό θέαμα επιστήμης και τεχνολογίας το οποίο δημιουργήθηκε και αναπτύχτηκε από τον VikenTavitian. Αποτελείται από μια πρακτική προσέγγιση σε περίπλοκα επιστημονικά φαινόμενα, τα οποία αποκαλύπτει με ένα διασκεδαστικό τρόπο μέσα από απλά πειράματα.

Ο VikenTavitian έχει πραγματοποιήσει σπουδές φυσικού λέιζερ και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Urbana-Champaign. Έχει υπάρξει ερευνητής, εφευρέτης, κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας, συγγραφέας, δάσκαλος και διευθυντής έργων σε πολλούς διεπιστημονικούς τομείς. Τα τελευταία 4 χρόνια δημιούργησε και ανέπτυξε τις παραστάσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας «Vikexploratorium» καθώς και τις παραστάσεις Επιστήμης και Κωμωδίας «VikomedyShows».

*Κλείσιμο με ποτό και τσιμπήματα στην αυλή του Ιδρύματος από την «Ουτοπία Κολεκτίβα».

Ώρα: 16.00-19.30. Κόστος Συμμετοχής: 30 ευρώ (50 ευρώ για ζευγάρια). Για περισσότερες πληροφορίες, τηλέφωνα 99611159 ή 22445455.

Σχετικά

Ατζέντα
November 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close