Eating News , Εστιατόρια

Εσύ νηστεύεις;

Τι είναι η νηστεία και γιατί την κάνουμε; Τι στερούμε από τον οργανισμό και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός;

Δημοσιεύτηκε στις 03 Μαρτίου 2015

Η νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένες τροφές, με σκοπό τη σωματική αλλά και πνευματική άσκηση του ατόμου. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η σαρανταήμερη νηστεία πριν από το Πάσχα, δεν είναι αυτοσκοπός ούτε βεβαίως μέσο για να… χάσουμε κιλά, αλλά είναι ένας τρόπος για την κάθαρση του σώματος και της ψυχής και την ενδυνάμωση της θέλησης. Αν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυστηρά τη Σαρακοστή, θα πρέπει:

 

DONTS
Να πεις όχι στα: γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αβγό.

 

DOS
Να προτιμήσεις οστρακοειδή (κυδώνια, μύδια, γυαλιστερές), μαλάκια (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιές) οστροκόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακός).

Επιτρέπονται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ψωμί, το λάδι και οι ελιές.

 

Πού μπορώ να βρω πρωτεΐνες;
Εκτός από τα θαλασσινά, που περιέχουν όλα πρωτεΐνες, όσο περίεργο κι αν φαίνεται, αν βάλουμε στο ίδιο πιάτο όσπρια και ρύζι, ή δημητριακά και ξηρούς καρπούς, ή όσπρια και χαλβά, από διατροφική άποψη η πρωτεΐνη που παίρνουμε είναι το ίδιο πράγμα με μια μπριζόλα!

 

Πού μπορώ να βρω σίδηρο και βιταμίνη Β12;
Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, το ταχίνι, το σπανάκι, έχουν άφθονο σίδηρο. Η βιταμίνη Β12 δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού βρίσκεται σε αρκετή ποσότητα στα οστρακοειδή, στα οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες) και στα μαλάκια (κυδώνια, μύδια, χταπόδι, καλαμάρι κ.λπ.).

 

Πού μπορώ να βρω ασβέστιο;
Τρόφιμα με μεγάλη ποσότητα ασβεστίου είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, σέσκουλο κ.λπ.), αλλά και το πορτοκάλι.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close