Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2015
Κόσμος: κατά τους αρχαίους Έλληνες το κόσμημα, το σύμπαν, η τάξη των πραγμάτων
Νους: η διάνοια, η σκέψη, η δυνατότητα κατά-νόησης του Κόσμου
Γλώσσα: ο επικοινωνιακός κώδικας στην ανθρώπινη επικοινωνία
Μέσα από αυτούς τους τρεις άξονες τη Δευτέρα 11 Μαΐου δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και διανοητές θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό, στο Πανεπιστήμιο Frederick. Η εκδήλωση, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Τάσσος Παπαδόπουλος».
Το γλωσσικό μας σύμπαν, που άξια κομίζει ο διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, θα μπει σε διάλογο με το αντίστοιχο σύμπαν της Φυσικής και της Θεωρίας του Παντός που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και δύο φορές υποψήφιος για Νόμπελ Καθηγητής Δημήτριος Νανόπουλος.
Στοχασμοί και αναστοχασμοί, πάνω σε θεμελιώδη οντολογικά ζητήματα, από δύο σημαίνουσες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής σκέψης.
Οι δύο επιστήμονες στοχαστές, έχοντας υπογράψει μαζί το βιβλίο «Από την Κοσμογονία στη Γλωσσογονία», μία γραπτή «συν-συζήτηση» όπως οι ίδιοι ονόμασαν αυτό το πόνημα, διερευνούν τα μονοπάτια της Ολιστικής Θεώρησης.
Ψηλαφούν τις περιοχές στις οποίες η φιλοσοφία , η σκέψη και η γλώσσα, ζευγαρώνουν με τον φυσικό κόσμο και τους νόμους του, τα «ελάχιστα συστατικά» όπως τα κβάντα και τα ποζιτρόνια και αναζητούν ακόμα και την ίδια την εξέλιξη του σύμπαντος. Ή ακόμα και των πολλαπλών συμπάντων όπως αναφέρει ο κος Νανόπουλος.
Με άλλα λόγια, ενώνουν κατά κάποιο τρόπο τα μεγάλα ζητήματα των φυσικών επιστημών και της κοσμολογίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη γλώσσα.
Αυτό που προκύπτει, είναι το συνεχές της γνώσης, ο τρόπος με τον οποίο φαινομενικά διαφορετικοί χώροι συμπληρώνονται και εναρμονίζονται.
Τη σημαντική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Μιχαήλ Φρειδερίκου, ενώ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής θα απευθύνει χαιρετισμό.
Θα συντονίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.
-
Πανεπιστήμιο Frederick
11 Μαΐου 2015
Σχετικά

Ο Δήμο Ιεροκηπίας γεμίζει το πρόγραμμά του με τέχνη και μουσική
Ένα φθινόπωρο γεμάτο θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μοναδικές εμπειρίες για όλη την οικογένεια

1ο Moto Expo Cyprus 2025: Η πρώτη και μεγαλύτερη έκθεση μοτοσυκλέτας έρχεται στη Λεμεσό!
Το Πάθος σε δύο τροχούς!

Σεπτέμβριος πολιτισμού και δημιουργίας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δερύνειας
Ένας μήνας γεμάτος μουσική, θέατρο, κινηματογράφο και τέχνη για όλους

Ετοιμαστείτε για ένα θρυλικό Tennis Showdown στην Ακαδημία Τένις Μάρκος Παγδατής
Ένα αθλητικό γεγονός που θα μείνει αξέχαστο


Ένα απόγευμα με (καλό) κρασί από τα οινοποιεία Χατζηχαραλάμπους, Αργυρίδης και Ευαγγέλου
Κοιλάνι, Βάσα και Άγιος Κωνσταντίνος "προσγειώνονται" στη Λευκωσία

20 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Η ατζέντα της εβδομάδας με μουσική, θέατρο, φεστιβάλ, σινεμά και εκπλήξεις

Γυρίζουμε την Πάφο πάνω σε ένα ποδήλατο
Εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Hoppy October Street Fest: Tο μεγαλύτερο σε ποικιλία φεστιβάλ μπίρας στο νησί, επιστρέφει
Ενα διήμερο γεμάτο μπίρες, φαγητό και μουσική

Λαϊκή μπυροβραδιά στο χωριό, με άφθονη μπίρα, street food και μουσική
Το Prastio Kellakiou beer festival επανέρχεται ως λαϊκή μπυροβραδιά

Γιορτή του Κρασιού 2025: Ανακοίνωθηκε το πρόγραμμα
Εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας» και αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δημοφιλείς παραστάσεις όπου δεκάδες καλλιτέχνες, συγκροτήματα και ομάδες από Κύπρο και Ελλάδα θα ψυχαγωγούν τον κόσμο κάθε βράδυ.

Έκλειψη Σελήνης 2025: Πού να δεις το «ματωμένο φεγγάρι»
6 events για να δεις το εντυπωσιακό θέαμα του Σεπέμβρη στον κυπριακό ουρανό