Δημοσιεύτηκε στις 06 Μαΐου 2015
Κόσμος: κατά τους αρχαίους Έλληνες το κόσμημα, το σύμπαν, η τάξη των πραγμάτων
Νους: η διάνοια, η σκέψη, η δυνατότητα κατά-νόησης του Κόσμου
Γλώσσα: ο επικοινωνιακός κώδικας στην ανθρώπινη επικοινωνία
Μέσα από αυτούς τους τρεις άξονες τη Δευτέρα 11 Μαΐου δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες και διανοητές θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό, στο Πανεπιστήμιο Frederick. Η εκδήλωση, θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων «Τάσσος Παπαδόπουλος».
Το γλωσσικό μας σύμπαν, που άξια κομίζει ο διακεκριμένος Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, θα μπει σε διάλογο με το αντίστοιχο σύμπαν της Φυσικής και της Θεωρίας του Παντός που εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και δύο φορές υποψήφιος για Νόμπελ Καθηγητής Δημήτριος Νανόπουλος.
Στοχασμοί και αναστοχασμοί, πάνω σε θεμελιώδη οντολογικά ζητήματα, από δύο σημαίνουσες προσωπικότητες της σύγχρονης Ελληνικής σκέψης.
Οι δύο επιστήμονες στοχαστές, έχοντας υπογράψει μαζί το βιβλίο «Από την Κοσμογονία στη Γλωσσογονία», μία γραπτή «συν-συζήτηση» όπως οι ίδιοι ονόμασαν αυτό το πόνημα, διερευνούν τα μονοπάτια της Ολιστικής Θεώρησης.
Ψηλαφούν τις περιοχές στις οποίες η φιλοσοφία , η σκέψη και η γλώσσα, ζευγαρώνουν με τον φυσικό κόσμο και τους νόμους του, τα «ελάχιστα συστατικά» όπως τα κβάντα και τα ποζιτρόνια και αναζητούν ακόμα και την ίδια την εξέλιξη του σύμπαντος. Ή ακόμα και των πολλαπλών συμπάντων όπως αναφέρει ο κος Νανόπουλος.
Με άλλα λόγια, ενώνουν κατά κάποιο τρόπο τα μεγάλα ζητήματα των φυσικών επιστημών και της κοσμολογίας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τη γλώσσα.
Αυτό που προκύπτει, είναι το συνεχές της γνώσης, ο τρόπος με τον οποίο φαινομενικά διαφορετικοί χώροι συμπληρώνονται και εναρμονίζονται.
Τη σημαντική εκδήλωση του Πανεπιστημίου Frederick θα ανοίξει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου κ. Μιχαήλ Φρειδερίκου, ενώ, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Κώστας Καδής θα απευθύνει χαιρετισμό.
Θα συντονίσει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους.
-
Πανεπιστήμιο Frederick
11 Μαΐου 2015
Σχετικά

“Ride and Watch”: Ποδηλασία και θερινό σινεμά στην καρδιά της Λευκωσίας
Στον Άγιο Δομέτιο θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία για όλη την οικογένεια

Ακόμη δύο έξτρα stand up comedy παραστάσεις για τον Ζαχαρία Ζαννέτου
Με 2 sold out και εμφανίσεις σε όλη την Κύπρο

Δωρεάν παλουζές, ζωντανή μουσική και άλλες εκπλήξεις στο Πέρα Πεδί
Μία ημέρα αφιερωμένη στην παράδοση και τις γεύσεις της Κύπρου, για όλη την οικογένεια

Ο Κάμπος και η Τσακίστρα συναντιούνται για σουβλάκι και παλουζέ στην πρωτεύουσα
Παραδοσιακή σύναξη του Πολιτιστικού Σωματείου Κάμπου – Τσακκιστράς

10ο Handmade in Cyprus Market: Διήμερο με 40 τοπικούς καλλιτέχνες χειροποίητων προϊόντων
Γλυκά, αρτοσκευάσματα, εργαστήρια τέχνης-χειροτεχνίας, φαγητό και ποτά

Έρχεται και φέτος το πιο μαγικό «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», στη Δερύνεια!
Το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό 2025 – 2026» έρχεται να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους

Livadia Night Run 2025: Ένας μοναδικός νυχτερινός αγώνας δρόμου
Με πολύχρωμα φώτα, δυνατή μουσική και αθλητική ενέργεια

Την Κυριακή θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ, στο Φοινί
Φθινόπωρο χωρίς φοινιώτικο παλουζέ δεν γίνεται!

Pillows of the Sky: Χορός σε δημόσιους χώρους, σε Λευκωσία και Λεμεσό
Το νέο χορογραφικό έργο της Ελεάνας Χαραλάμπους, μετατρέπει τον ουρανό σε σκηνή και τα σύννεφα σε πρωταγωνιστές μιας βιωματικής εμπειρίας

Παιδικό Πανηγυράκι του ΠΑΣΥΚΑΦ με παιχνίδια, τραγούδια, χορό, λιχουδιές και πολλές εκπλήξεις
Ετοιμαστείτε για μια μέρα γεμάτη χαρά, προσφορά και αγάπη

Νέο μενού για το πρώτο φθινοπωρινό ραντεβού με το Fork Food Market
Μάθε όλα όσα χρειάζεται για το φαγητό, ποτό αλλά και τη διασκέδαση

αντΕΙχήσεις: Απόκρυφες ιστορίες της εντός των τειχών Λευκωσίας
Περίπατοι, συζητήσεις και εργαστήρια που εστιάζουν στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενετικών τειχών της Λευκωσίας μέσα μία σειρά δράσεων!