Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιουλίου 2026
Οι Άγιοι Βαβατσινιάς ετοιμάζονται να υποδεχθούν ένα ξεχωριστό τριήμερο πολιτισμού και παράδοσης. Η «Φαράτσαινα 2026» έρχεται από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2026, φιλοδοξώντας να μετατρέψει το ορεινό χωριό σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης ανθρώπων, μουσικής, γεύσεων και αυθεντικών εμπειριών.
Πρόκειται για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που έχει στον πυρήνα του την έννοια του ανταμώματος. Ένα τριήμερο αφιερωμένο στις ρίζες και την παράδοση, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτό στη δημιουργία, στη χαρά της συμμετοχής και στη δύναμη που έχει μια κοινή εμπειρία να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Η μουσική και ο χορός θα δώσουν τον ρυθμό, οι παραδοσιακές γεύσεις θα συστήσουν στους επισκέπτες την τοπική γαστρονομική ταυτότητα, ενώ η παράδοση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης, όχι ως μια στατική αναφορά στο παρελθόν, αλλά ως ένα ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας που συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενώνει γενιές.
Μέσα στο φυσικό τοπίο της ορεινής Κύπρου, η «Φαράτσαινα» φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια γιορτή με αυθεντικό χαρακτήρα. Ένα φεστιβάλ όπου κάτοικοι, απόδημοι και επισκέπτες θα βρεθούν στην ίδια μεγάλη παρέα, θα μοιραστούν ιστορίες, μουσικές και γεύσεις και θα ανακαλύψουν ξανά την αξία της ανθρώπινης συνάντησης.
Με κεντρικό μήνυμα «Ρίζες, ρυθμοί και άνθρωποι», η διοργάνωση αποτυπώνει τη φιλοσοφία της μέσα σε λίγες λέξεις: να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και να δημιουργήσει έναν χώρο όπου η πολιτιστική κληρονομιά συναντά τη σύγχρονη ανάγκη για επικοινωνία και κοινές εμπειρίες.
Από τις 11 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, οι Άγιοι Βαβατσινιάς δίνουν την αφορμή για μια διαφορετική φθινοπωρινή απόδραση στο βουνό. Η «Φαράτσαινα 2026» έρχεται για να γεμίσει το χωριό με μουσικές, χορούς, αρώματα και χαμόγελα, θυμίζοντας πως η παράδοση αποκτά τη μεγαλύτερη αξία της όταν γίνεται αφορμή για ένα μεγάλο, αληθινό αντάμωμα.
Σχετικά
Ο Γιώργος Τσαλίκης live στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Κισσόνεργας
Μια μεγάλη μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο διοργανώνει ο Δήμος Ακάμα
Το Φεστιβάλ Αντάμα ανακοίνωσε πρόγραμμα και επιστρέφει για ένα διήμερο παράδοσης και μεγάλου γλεντιού
Μουσικές από την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, παραδοσιακές τέχνες, χορός και γεύσεις στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας
Φεστιβάλ Αιγοπρόβειου Γάλακτος: Μάθαμε ποιοι καλλιτέχνες θα ανέβουν στη σκηνή του
Η Δρούσεια ετοιμάζεται για την 4η συνεχόμενη διοργάνωση
Το Φεστιβάλ Χαλλουμιού Δρούσειας επιστρέφει για 5η χρονιά με Θέμη Αδαμαντίδη και Χριστίνα Κολέτσα
Μια γιορτή αφιερωμένη σε ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της κυπριακής γαστρονομίας.
Το γνωστό-άγνωστο χωριό που μας προσκαλεί στο Φεστιβάλ Ζυμαριού
Μία διήμερη γιορτή όπου θα απολαύσεις παραδοσιακά εδέσματα από ζυμάρι, χορούς, μουσική κ.ά.
Μάθαμε ποιοι καλλιτέχνες θα μας διασκεδάσουν στο 4ο Φεστιβάλ Πουρεκκιού στο Παλιόμετοχο
Aυτά είναι τα μεγάλα ονόματα που θα ανέβουν στη σκηνή
Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας: 22 διαφορετικές παραγωγές σε 50 ημέρες
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2026 ανακοίνωσε το (πλούσιο) πρόγραμμά του
Η Δρούσεια ετοιμάζει τον πιο μουσικό και γευστικό Αύγουστο του καλοκαιριού
Δύο μεγάλα φεστιβάλ, 6 αγαπημένοι καλλιτέχνες και άρωμα παράδοσης στη Δρούσεια
Το Φεστιβάλ Παράδοσης Θ-Έρως επιστρέφει στη Λάρνακα για ένα διήμερο γεμάτο μουσική, χορό και παράδοση
Η Πλατεία Ευρώπης μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη γιορτή της κυπριακής παράδοσης, με ελεύθερη είσοδο, ζωντανή μουσική και αγαπημένους καλλιτέχνες.
«Που κάτω που το Τζ̆ηρίτζιν»: Το φεστιβάλ που αναδεικνύει τις γεύσεις και την παράδοση των Καμιναριών επιστρέφει
Τα Καμινάρια ετοιμάζονται να υποδεχθούν για δεύτερη χρονιά το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Γεύσεων, προσκαλώντας το κοινό σε μια αυθεντική εμπειρία γαστρονομίας, πολιτισμού και φιλοξενίας
Το ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ γιορτάζει 10 χρόνια και επιστρέφει πιο δημιουργικό από ποτέ
Η επετειακή διοργάνωση μεταφέρεται για πρώτη φορά στο Val's Place, φιλοξενώντας ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με θέατρο, μουσική, performances και δημιουργικές εμπειρίες.
United Street Festival 2026: Η καρδιά της urban κουλτούρας χτυπά ξανά στη Λευκωσία
Δύο ημέρες γεμάτες μουσική, τέχνη, δημιουργία, street food και μοναδικές εμπειρίες στην Πλατεία Ελευθερίας, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου.