Εστιατόρια , Τα Καλύτερα της Κύπρου

Οι "ευγενείς" ετικέτες κρασιού του Οινοποιείου Τσαγγαρίδη

Όταν ένας "ευγενής", όπως o Βρετανός Sir Edward Dillon Lott du Cann επενδύει στο νησί, τότε το οινο-αμπελουργικό και οικονομικό αύριο της Κύπρου προδιαγράφεται ευοίωνο και ελπιδοφόρο

Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2015

Κρατάμε κι οι δυο από ένα ποτήρι κρασί. Ακουμπισμένοι σε ένα από τα πολλά κρασοβάρελα-φύλακες των οινικών θησαυρών του Οινοποιείου Τσαγγαρίδη στη Λεμώνα της Πάφου, συζητούμε για το πριν, το τώρα και το αύριο.

Σοβαρός εκείνος, μα συνάμα εξωστρεφής, απλός μα συνάμα gentleman, αναπολεί με άκρα ταπεινότητα στα 91 του χρόνια το πλούσιο σε εμπειρίες παρελθόν του. Πίνει γουλιά-γουλιά το βαθυκόκκινο Cabernet Sauvignon του και ταξιδεύει δεκαετίες πίσω όντας φοιτητής σε ένα από τα ιστορικότερα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας, το Saint John College of Oxford. Τα πολιτικοκοινωνικά και οικονομικά δεδομένα της εποχής τότε τον οδηγούν άμεσα στη λαίλαπα του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, κατά τον οποίο υπηρέτησε με θάρρος ως αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού προασπίζοντας τα ιδανικά της ελευθερίας και Δημοκρατίας. Η αγάπη του για τα κοινά, τον ωθεί να εμπλακεί με όλο του το είναι στο αναδυόμενο πολιτικό σκηνικό της εποχής, κερδίζοντας επάξια με το δυναμισμό και τα οράματά του για το μέλλον, το σεβασμό ακόμη και των αντιπάλων του. Το 1956 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής, παίρνοντας συνάμα και το χρίσμα του νεαρότερου μέλους στην ιστορία του βρετανικού Κοινοβουλίου. Μια θέση που κράτησε για 31 συναπτά έτη, μέχρι και το 1987, ενώ παράλληλα υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος (1965-1967), αλλά και ως πρόεδρος του 1922 Committee από το 1972 μέχρι το 1982. Στη διάρκεια της πολιτικής καριέρας στέκεται επάξια πλάι στη Σιδηρά Κυρία, υπηρετώντας την ίδια περίοδο ως Υπουργός Οικονομικών, αλλά και Εμπορίου της Μεγάλης Βρετανίας. Μια τεραστίας εμβέλειας προσφορά στον τόπο, στα κοινά και στην πολιτική, που δεν θα μπορούσε να παραγνωριστεί, με τον Du Cann να παίρνει πανηγυρικά τον τιμητικό τίτλο του Sir.

 

Τσουγκρίζουμε ξανά τα ποτήρια μας, σχολιάζοντας τις άριστες προοπτικές παλαίωσης και τον αρωματικό χαρακτήρα του ‘Sir Edward Du Cann Vineyard’ και σκαλίζουμε το πρόσφατο παρελθόν. Μου εκμυστηρεύεται για την πρώτη του άμεση επαφή με το κρασί, την αγάπη του για τον αμπελώνα και τους καρπούς του, διατελώντας πρόεδρος μιας πολυεθνικής εταιρείας με επενδύσεις σε ένα μικρό οινοποιείο στο Μπορντό της Γαλλίας. Μια αγάπη για το κρασί που βρήκε σάρκα και οστά και στην κοινότητα της Λεμώνας, σαν πήρε την απόφαση να αφυπηρετήσει και εγκατασταθεί μόνιμα το 2003 στη γραφική κοινότητα της ορεινής Πάφου. Μιλά με ενθουσιασμό για τη ζεστασιά των Κυπρίων που τον δέχτηκαν φιλόξενα στην κοινότητά τους, βοηθώντας τον να γίνει αμέσως ένα με τον τόπο, τον αέναο ήλιο και το γαλάζιο της ουρανό, ένα με τους περιβάλλοντες αμπελώνες. Μπορεί να συνηγόρησε και το σύμπαν, αλλά όταν το 2004 η οικογένεια Τσαγγαρίδη άρχισε να κτίζει το μικρό της οικογενειακό οινοποιείο στη Λεμώνα, μπήκε και η ιδέα της ενεργότερης εμπλοκής και ενασχόλησής του με το κρασί. Μετά και τη γνωριμία του με τον οινοποιό Άγγελο Τσαγγαρίδη και τη δημιουργία στενής φιλίας μεταξύ τους, τα οράματα και των δύο βρήκαν τη χρυσή τομή. Πιστεύοντας ολοκληρωτικά στο όραμα του Άγγελου για δημιουργία βιολογικών αμπελώνων και παραγωγή ποιοτικών οίνων, ο Sir Edward επενδύει στο νησί αγοράζοντας 20 δεκάρια με αμπελώνες τα οποία συν-εκμεταλλεύεται μαζί με την οικογένεια Τσαγγαρίδη στο ομώνυμο οινοποιείο. Μια ασχολία και ένα πάθος που τον βρίσκει συχνά να περιπλανιέται ανάμεσα στους αμπελώνες του, απολαμβάνοντας τα δώρα της κυπριακής φύσης. Αν και δεν είναι η πρώτη χρονιά που με αγαστή συνεργασία με το οινοποιείο Τσαγγαρίδη παράγουν κρασί, φέτος, στις 16 Μαΐου, αποφασίζει για πρώτη φορά να παρουσιάσει το δικό του κρασί, το πληθωρικό, φτιαγμένο από Cabernet Sauvignon, σταφύλια, ‘Sir Edward Du Cann Vineyard’, διαθέτοντας αρχικά προς πώληση 1000 φιάλες από την προσωπική του συλλογή.

 

… Η δεύτερη φιάλη που έχει ανοίξει εδώ και ώρα έχει φτάσει ήδη στο αρωματικό της απόγειο. Επαναγεμίζουμε όλοι οι συνδαιτυμόνες, φίλοι του οίνου και της καλής ζωής, τα ποτήρια μας με τον εκλεκτό οίνο, απολαμβάνουμε τις γαστριμαργικές, ειδικά φτιαγμένες για να ισορροπούν με τον εν λόγω, οίνο, πανδαισίες του ταλαντούχου σεφ και sommelier Νίκου Χαραλάμπους και βάζουμε μια άνω τελεία στη συζήτησή μας, τονίζοντας την αισιόδοξη νότα που έχει αφήσει η ενέργειά του να επενδύσει στο νησί μας. Μια επένδυση που δείχνει το δρόμο και σε άλλους ξένους και εραστές του νησιού μας για να επενδύσουν στην Κύπρο, όχι μόνο σε παραδοσιακούς τομείς όπως τον τουρισμό, αλλά και στη γεωργία και στο κρασί.

 

Αυτούσια τα λόγια του Sir:
"I believe that one should be able at some stage to put something back into the community. The residents of Lemona have over the past 14 years been very kind to me and have shown great generosity, so I am delighted to be able to use the experiences gleaned during the past to help build a future for the village and the winery, and I do care that young men like Angelos get the support they need, so I give the odd bit of advice on matters not directly related to the making of wine, that’s the winemakers job. This has been a very exciting a deeply satisfying journey and now at the end of it I can look forward to serving my very own label wine to friends’"

*Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στη Cyprus Mail.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close