Δημοσιεύτηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2015
Το νεοσύστατο Ερευνητικό Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου, τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου και το Ίδρυμα Κώστας Μόντης παρουσιάζει τη μουσική-θεατρική παράσταση «Γράμματα στη Μητέρα», την Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου.
Η εκδήλωση εγκαινιάζει τον δεύτερο κύκλο «Λογοτεχνικών Συναντήσεων» που διοργανώνονται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ερευνητικού Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου με τον Δήμο Στροβόλου και τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Στροβόλου.
Στην παράσταση, η Έλενα Χατζηαυξέντη ερμηνεύει αποσπάσματα από την ποιητική σύνθεση του Κώστα Μόντη «Γράμματα στη Μητέρα». Συνοδεύουν με μουσικά όργανα ο Γιώργος Καλογήρου (λαούτο-κιθάρα-ούτι), η Ιωάννα Γεωργίου (φλάουτο) και η Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι). Η μουσική σύνθεση είναι του Γιώργου Καλογήρου, η σκηνογραφική-ενδυματολογική επιμέλεια της Μιράντας Θεοδωρίδου, ενώ η επιλογή των κειμένων και η φιλολογική τους επιμέλεια έχει γίνει από τον Καθηγητή Παντελή Βουτουρή. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Τα «Γράμματα στη Μητέρα» αποτελούν το ποιητικό επίτευγμα του Κώστα Μόντη και ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας. Το 1965 ο Κώστας Μόντης δημοσίευσε ένα εκτενές ποίημα με τίτλο «Γράμμα στη Μητέρα». Ακολουθούν, το 1972 το «Δεύτερο Γράμμα στη Μητέρα», και το 1980 το «Τρίτο Γράμμα στη Μητέρα». Πρόκειται, συνεπώς, για ένα πολιτικό, τρίπτυχο «έργο εν προόδω», αποτελούμενο συνολικά από 2447 στίχους, γραμμένο στη διάρκεια μιας δεκαπενταετίας (1965-1980). Το έργο αποτυπώνει την οδύνη του ποιητή για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο από τις συμφωνίες της Ζυρίχης του 1960 έως την τουρκική εισβολή του 1974.
-
Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου
27 Σεπτεμβρίου 2015
Σχετικά

Παιχνίδια, διαγωνισμοί και φαγητό για μικρούς και μεγάλους στην "2η Μαγιάτικη Οδό"
Στην Επισκοπή με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Το Ακάκι έχει ετοιμάσει και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα με πασχαλινές εκδηλώσεις
Η Εταιρεία Ανάπτυξης Ακακίου «Ο ΣΕΡΡΑΧΗΣ» διοργανώνει ακόμη μια χρονιά, Πασχαλινές εκδηλώσεις στην Πλατεία Ακακίου, την Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα!

Σε έναν πεζόδρομο στην παλιά πόλη θα στηθεί ένα δυναμικό street runway event
Ένα εναλλακτικό fashion show θα στηθεί σε έναν πεζόδρομο της Λευκωσίας

Εκδρομή και πεζοπορία στο Φαράγγι του Άβακα
Ο ομορφότερος προορισμός για τους πεζοπόρους αλλά και τους λάτρεις της φύσης

Φιλανθρωπικό τουρνουά καλαθόσφαιρας με την ομάδα του Λούη Πατσαλίδη και του Μιχάλη Σοφοκλέους
Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στο Smile Project στηρίζοντας παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Τα ομώνυμα έλκονται: Μια αλλιώτικη ομιλία - παράσταση για τις σχέσεις
Μια ομιλία-παράσταση που μετατρέπεται σε καθρέφτη του τρόπου που συνδεόμαστε σήμερα

Η Βασιλική Χατζηαδάμου γιορτάζει την Δευτέρα του Πάσχα σε ένα όμορφο χωριό της Κύπρου
Με παραδοσιακά παιχνίδια και φαγητό

Ανθίζουν ξανά οι πανέμορφες ιαπωνικές κερασιές στον Κάμπο της Τσακίστρας
Το χωριό προγραμματίζει και φέτος τη γιορτή με τίτλο "Ανοιξιάτικο πέπλο στον Κάμπο"

Φέτος θα κάνουμε Πάσκα στο χωρκόν με τη Βασιλική Χατζηαδάμου
Ένα υπέροχο παραδοσιακό μουσικό απόγευμα στην Αψιού

Η οδός Ανεξαρτησίας γίνεται πεζόδρομος και γεμίζει μουσικές και χορούς
Πασχαλινή Εκδήλωση Δήμου Λεμεσού

Αγοράζουμε βιβλία με €1, την Κυριακή, στην Πλατεία Παλιού Λιμανιού
Την Κυριακή, η πλατεία στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού θα γεμίσει με παιδιά και βιβλία

35 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Όλα όσα θα μας κάνουν να περάσουμε πιο όμορφα με φίλους και την οικογένεια το weekend