Δημοσιεύτηκε στις 06 Οκτωβρίου 2015
Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, παρουσιάζει τους Σωτήρη Καραγιώργη, Ευαγόρα Καραγιώργη και Στέλιο Κακογιάννη σε μια συναυλία αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου.
Όπως αναφέρουν και οι μουσικοί - συντελεστές της συναυλίας: «Έχουν περάσει 90 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος έζησε μια πολυκύμαντη, ταραχώδη αλλά και πολύ δημιουργική ζωή. Άφησε, με το μουσικό του έργο, σημαντική πνευματική κληρονομιά σ’ εμάς και στις γενιές που θα ‘ρθουν. Απέραντο το έργο του και μουσικά πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Επιλέξαμε και παρουσιάσουμε μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια από τους αναρίθμητους κύκλους τραγουδιών που έχει συνθέσει. Μέσα από την πολυποίκιλη μουσική του παραγωγή ξεχωρίζει, πρωτίστως, ο πολιτικός Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που νοιάστηκε, πάλεψε και αγωνίστηκε μέχρι φυλάκισης, για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στη χώρα του αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.»
Μίκης Θεοδωράκης
Ο Μίκης Θεοδωράκης (γεν. 1925) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες. Παράλληλα υπήρξε πολιτικός, πρώην υπουργός, 4 φορές βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου και ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983).
Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι "Ζορμπάς" (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.
Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973).
Επίσης έχει ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης (Νόμπελ 1963), Πάμπλο Νερούδα (Νόμπελ 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Νόμπελ 1979). Χάρη στην μελοποιημένη ποίηση του Μ. Θεοδωράκη, η Ελλάδα αποτελεί ίσως τη μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία μεγάλο ποσοστό ανθρώπων συνήθιζε να ακούει μελοποιημένη βραβευμένη ποίηση, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.
Οι μουσικούς - συντελεστές της παράστασης
Ο Σωτήρης Καραγιώργης είναι γνωστός μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης στον χώρο της Πάφου αλλά και της Κύπρου γενικότερα. Μέσα από την προσωπική του δουλειά, το συλλογικό του μουσικό έργο και την πολύχρονη παρουσία του στον χώρο της χορωδιακής μουσικής και του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού διαγράφει μια σημαντική μουσική παρουσία.
Ο Ευαγόρας Καραγιώργης μουσικός, εκπαιδευτικός και συνθέτης, έχει ασχοληθεί έντονα με την κυπριακή μουσική αλλά και την έντεχνη ελληνική μουσική. Έχει γράψει κλασική μουσική, μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση και έχει κάνει πολλές συναυλίες με δικές του μουσικές συνθέσεις και τραγούδια.
Ο Στέλιος Κακογιάννης υπήρξε μαθητής αλλά και για δεκαετίες σταθερός μουσικός συνεργάτης και ερμηνευτής τραγουδιών του Σωτήρη Καραγιώργη και άλλων συνθετών. Διαθέτει ξεχωριστή, μεστή και αισθαντική φωνή, παράλληλα με τη μεγάλη του εμπειρία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
-
Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών
16 Οκτωβρίου 2015
Σχετικά
Το Dimitris Miaris Quintet τιμά τον θρυλικό Bud Powell στην Αξιοθέα
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο του bebop και στη διαχρονική μουσική κληρονομιά του, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τον δημιουργικό διάλογο πέντε μουσικών της τζαζ σκηνής
Μια μουσική «Αγκαλιά» στο Αρχοντικό της Αξιοθέας
Οι κορυφαίοι Γάλλοι μουσικοί Vincent Peirani και Émile Parisien συναντούν την τζαζ με το τανγκό στη συναυλία «Abrazo» στη Λευκωσία
Οι εμβληματικές «Σπουδές» του Philip Glass ζωντανεύουν στη Λευκωσία
Ο διακεκριμένος Κύπριος πιανίστας Ράμι Σαριεντίν παρουσιάζει τις δέκα συνθέσεις του πρώτου βιβλίου των «Etudes» σε ένα ξεχωριστό ρεσιτάλ πιάνου
Ο Σταύρος Λάντσιας σε μια μουσική συνάντηση χωρίς σύνορα στην Αξιοθέα
Οι λυρικές συνθέσεις του διακεκριμένου πιανίστα συναντούν τους Led Zeppelin, τους Doors, τον Beethoven και τον Morricone, σε μια συναυλία όπου η τζαζ συνομιλεί με την κλασική και τη διεθνή μουσική.
Μεγάλη λαϊκή βραδιά στα Καμπιά με αγαπημένους Κύπριους καλλιτέχνες
Η Έλενα Ανδρέου, ο Γιάννης Θεοτόκης και η Ηράκλεια Κουμπάρη δίνουν ραντεβού στο Lake Wood για μια βραδιά με ζωντανή μουσική, φαγητό και απεριόριστο κυπριακό ποτό.
Ο σπουδαίος κιθαρίστας του Sting, Dominic Miller, έρχεται στην Κύπρο
Ο δημιουργός του εμβληματικού «Shape of My Heart» παρουσιάζει συνθέσεις από την προσωπική του δισκογραφία και νέες ακουστικές εκδοχές τραγουδιών των Sting και Police.
Το «ΦόΒ, Υπογλώσσιο νυχτερινό» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή
Το ποιητικό έργο της Στέλλας Βοσκαρίδου συναντά τη μουσική του Ανδρέα Παπαπέτρου σε μια πρωτότυπη παράσταση λόγου, ήχου και σιωπής που εξερευνά τον φόβο ως δημιουργική δύναμη.
Ο Βασίλης Φιλίππου παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική του δουλειά
Η κυπριακή διάλεκτος συναντά τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου σε έναν νέο κύκλο τραγουδιών, εμπνευσμένο από τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Οι Elana Sasson Quartet φέρνουν στην Κύπρο τον πολυπολιτισμικό ήχο του «In Between»
Περσική ποίηση, παραδοσιακά τραγούδια των κουρδικών βουνών και ήχοι της Ανατολικής Μεσογείου συναντούν τον αυτοσχεδιασμό της σύγχρονης τζαζ.
Το «Cinema in Concert» ταξιδεύει σε τρεις κοινότητες της Κύπρου
Η Orchestra Lumiere ενώνει αγαπημένες κινηματογραφικές μελωδίες με πρωτότυπο διαδραστικό video art, παρουσιάζοντας μια ξεχωριστή οπτικοακουστική εμπειρία σε Μελίνη, Σίμου και Παναγιά.
Η μαγική μουσική των ταινιών του Hayao Miyazaki ζωντανεύει σε Πάφο και Λάρνακα
Η ορχήστρα δωματίου The Symphonians παρουσιάζει αγαπημένες μελωδίες από τα «Spirited Away», «My Neighbor Totoro», «Howl’s Moving Castle» και άλλα αριστουργήματα του σπουδαίου Ιάπωνα δημιουργού.