Δημοσιεύτηκε στις 07 Μαρτίου 2016
Από τα μονίμως κατειλημμένα τραπέζια του, έχουν περάσει από πρόεδροι χωρών, μέχρι απλοί, λαϊκοί λάτρεις της κυπριακής κουζίνας και της μεζεδολαγνείας. Η συλλογή από τα Check In Eating Awards και τα ουκ ολίγα άρθρα που έχουν γραφτεί γι’ αυτό, θα τα δεις να στολίζουν υπέρλαμπρα την είσοδο της πετρόχτιστης, δομημένης στα 1890 και κάτι, ταβερνούλας, όμορφα διακοσμημένης με σπάνια θυμητάρια του παρελθόντος και τοιχογραφίες με θέματα από τη λαϊκή μας παράδοση και ηθογραφία.
Στην είσοδό του φυσικά, δίπλα από τον αναμμένο ξυλόφουρνο, θα συναντήσεις και τον άρχοντα, την ψυχή του μαγαζιού, τον Γιαννάκη Αγαθαγγέλου και τη σύζυγό του, που μετά την εγκάρδια υποδοχή τους, θα σε συνοδεύσουν σε ένα από τα στρωμένα με καρό τραπεζομάντιλα, τραπεζάκια της καταπράσινης αυλής ή σε μια γωνίτσα του γραφικού, προικισμένου με τζάκι, ενδοχώρου.

Το μήνυμα με το που μπήκες μέσα, να είσαι σίγουρος ότι έχει ήδη δοθεί στην κουζίνα, γι’ αυτό ανάμενε σχεδόν αμέσως την άφιξη της φρεσκοκομμένης σαλατούλας (τα πλείστα λαχανικά προέρχονται από το περιβόλι του Γιαννάκη στο Κελλάκι) πλαισιωμένης με σπιτική ταχίνι, τζατζίκι, κάππαρη και χωριάτικο χοιρομέρι. Ένα καραφάκι κρασί, μια μπυρίτσα ή ένα ουζάκι, εγγυημένα θα ενισχύσει γευστικά τα ουζομεθυσμένα σαλιγκαράκια και το υπέροχα ψημένο στη σχάρα βοδινό συκώτι, αλλά και θα παντρευτεί υπέροχα με τον άξιο βράβευσης αρνίσιο τταβά και κλέφτικο κατσικάκι, τα οποία θα δεις ο ίδιος να ξεφουρνίζονται μπροστά σου από τον καυτό ξυλόφουρνο. Αυτή την περίοδο θα λατρέψεις τα πεντανόστιμα εποχιακά πιάτα με αγρέλια και μανιτάρια της αναθρήκας.
Η ζωντανή κιθάρα και το περήφανο μπουζούκι θα συνοδεύσουν μεγαλοπρεπώς τις επερχόμενες γευστικές εκπλήξεις, οι οποίες δεν είναι άλλες από τη φτιαγμένη στο μαγαζί, λούντζα, το υπέροχο χαλούμι σχάρας, τα οποία προηγούνται των θεσπέσιων κολοκυθοκεφτέδων και των χωριάτικων μακαρονιών, γαρνιρισμένων με αιγινό κεφαλάκι. Σουβλάκι με παναρισμένο χαλούμι και μελιτζάνα στο πιάτο σου, φλαματζέρι για απαιτητικούς, σπανάκι με αυγά και αποτελειώνεσαι με πανδαισία σχάρας, με πρωταγωνιστές τα χοιρινά σουβλάκια και σιεφταλιές, το κοτοπουλένιο συκωτάκι και τα εξαίρετα, αρωματισμένα με χαρουπόμελο, χοιρινά παϊδάκια. Πριν φύγεις πες εύγε στην κουζίνα για τα σπιτικά της, γλυκά του κουταλιού, μα πρωτίστως για την αναρή, που μπλέκεται με μπανάνες, φράουλες και καρυδόψιχα, και γλυκαίνεται με χαρουπόμελο και αγνό μέλι μέλισσας.
Σχετικά
Πρώτες εικόνες από το ολοκαίνουριο Nomad Bread & Coffee που άνοιξε σήμερα τις πόρτες του
Η Λεμεσός μόλις απέκτησε ένα ακόμα Nomad Bread Coffee, το τέταρτο στην πόλη
10+1 εστιατόρια με πλούσιο μπουφέ, για Καθαρά Δευτέρα στο βουνό
Mε πλούσιους μπουφέδες που περιλαμβάνουν νηστήσιμα ορεκτικά, λαχταριστά μαγειρευτά και εκλεκτά θαλασσινά σχάρας
7 artisan bakeries του νησιού για τις λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας
Οι πιο μυρωδάτες, προζυμένιες και δημιουργικές λαγάνες που αξίζει να δοκιμάσεις φέτος
Πού θα φας καλά στη Λευκωσία την Καθαρά Δευτέρα
Σ' αυτή την αυλή, η Σαρακοστή ξεκινά με τον καλύτερο τρόπο!
16 ταβέρνες στη Λεμεσό για το τριήμερο του καρναβαλιού
Μεζέδες που δεν τελειώνουν, ζωντανή μουσική και παρεΐστικη διάθεση, οι πιο γευστικές στάσεις πριν και μετά τις παρελάσεις
Τις Τρίτες του Μάρτη η Λευκωσία απολαμβάνει steak σε μία γνωστή ταβέρνα
Κάθε Τρίτη στα Λατσιά καθιερώνεται ως Steak Night
Φιλανθρωπικό γλέντι στη Λεμεσό με «επίτιμους σερβιτόρους»
Δίνουμε ραντεβού για καλό σκοπό
Η Kawacom’s παρουσιάζει το 28ο κατάστημά της στο Στρόβολο και το πρώτο sitting concept της αλυσίδας
Το νέο Kawacom’s στεγάζεται στο Karyatides Building, στην οδό Αθηνών 176
Το θαλασσινό εστιατόριο, με τη μαγική θέα, ανοίγει ξανά τις πόρτες του
Μία δοκιμασμένη ψαροταβέρνα στον Πρωταρά, σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα
10 εστιατόρια και ταβέρνες με θαλασσινά, για την Καθαρά Δευτέρα
Για να κλείσεις θέση από νωρίς
1+1 δωρεάν pasta για να γιορτάσεις τον έρωτα!
Όποιο κι αν είναι το ταίρι σου, ο Άγιος Βαλεντίνος θα είναι φέτος λαχταριστός