Δημοσιεύτηκε στις 08 Μαρτίου 2016
Τα φαινόμενα της κακοποίησης και της άσκησης βίας κατά γυναικών εξακολουθούν να παρατηρούνται τόσο στην Κύπρο όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες, προκαλεί έκπληξη και αγανάκτηση.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα πρόβλημα που «εμφανίζεται» (ή συνήθως συγκαλύπτεται) σε όλων των τύπων τις σύγχρονες κοινωνίες: στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες με ποικίλες μορφές, είτε με τη μορφή της οικογενειακής βίας, είτε με τη μορφή της σεξουαλικής εκμετάλλευσης όσο και στις υπόλοιπες κοινωνίες, όπου οι γυναίκες είναι θύματα πιο πρωτόγονων μορφών βίας. Δράστης της βίας μπορεί να είναι από τον σύζυγο των γυναικών μέχρι και το ίδιο το κράτος. Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλο η βία παραμένει βία και ο τρόπος έκφρασής της παίζει μικρό ρόλο.
Φέτος, η Γυναικεία Οργάνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού μας προσκαλεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11 Μαρτίου, στις 18:00, για μία διάλεξη έξω από τα συνηθισμένα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Στην εκδήλωση η ΓΟΔΗΣΥ θα τιμήσει επίσης την πρώην Πρόεδρο της κα. Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπο Ισότητας, για τη δράση και προσφορά της. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση. Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη, στο τηλ. 70004464.
«Βία κατά των γυναικών: Τι άλλαξε; Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;»
Στην εκδήλωση φιλοξενείται μία σπουδαία Κύπρια, η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της εμπορίας προσώπων, Μύρια Βασιλειάδου.
Η Μύρια Βασιλειάδου είναι διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Kent στο Canterbury στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση της επικεντρώνεται στη μελέτη του κοινωνικού φύλου και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Έχει υπάρξει μετα-διδακτορική ερευνήτρια στο Solomon Asch Centre for Study of Ethno political conflict, στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, που είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό δίκτυο γυναικείων οργανώσεων, και ήταν ιδρυτικό μέλος, Διευθύντρια και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της δεξαμενής σκέψης Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου. Για πάνω από μια δεκαετία, η Δρ. Βασιλειάδου εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει αφιερωθεί σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και έχει καταπιαστεί με ζητήματα φύλου, εμπορίας ανθρώπων, μετανάστευσης, εθνοπολιτικής σύγκρουσης, και πολιτικής επικοινωνίας. Εκπαιδεύτηκε ως σύμβουλος για θέματα διαπροσωπικής βίας κατά των γυναικών και ως διαμεσολαβητής για διαπραγματεύσεις και μετασχηματισμό συγκρούσεων. H Δρ. Μύρια Βασιλειάδου, είναι η πρώτη Συντονίστρια της Ε.Ε κατά της Eμπορίας Ανθρώπων. Έχει διορισθεί, από το 2011, με εντολή να βελτιώσει τον συντονισμό και την συνοχή της Ευρωπαϊκής πολιτικής κατά της εμπορίας ανθρώπων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, κρατών μελών, εξωτερικών σχέσεων και διεθνών φορέων. Είναι υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Γνώμονας της είναι τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων και πως θα εξαλειφθεί η εμπορία σαν φαινόμενο ριζικά.
Σχετικά
Το πιο hot θέαμα της πόλης: Ένα τσίρκο που γεμίζει κάθε βράδυ
Δείτε αναλυτικά τις ημέρες και ώρες των παραστάσεων που γεμίζουν καθημερινά
Το Furry Book Club τον Απρίλιο σε περιμένει στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου!
Με δωρεάν συμμετοχή για παιδιά και εφήβους
Street party με τον Nivo, κοκτέιλ, smash burgers και ανεβαστικά vibes, στην καρδιά της πόλης
Έρχεται ένα δυνατό street party στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας
Στη Λάρνακα θα στηθεί μία όμορφη πασχαλινή αγορά
Μια μέρα γεμάτη χαρά, διασκέδαση και πολλές λιχουδιές
Φτιάχνουμε φλαούνες, κουλούρια και αβκωτές με τη Χρύσω Λέφου και τις φουρνάρισσες της Επταγώνειας
Δημιουργούμε "Πασχαλινά Ζυμώματα" από την παραδοσιακή μας κουζίνα
Τη Δευτέρα του Πάσχα ανεβαίνουμε στο βουνό: Γιορτή στον Πρόδρομο με φαγητό, παιχνίδια και τόμπολα
Φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο πιο ψηλό χωριό της Κύπρου
Τέσσερα υπαίθρια Βιβλιοπαζαράκια στο Σολώνειον
Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, με έκπτωση μέχρι και 80%
Το εργαστήρι «(un)spelling» με τη Μύριαμ Γκατ στο Ξυδάδικο
Μέσα από μια διαδικασία «εκκένωσης» και επαναπροσέγγισης, οι συμμετέχοντες καλούνται να επαναδιαπραγματευτούν τη σχέση τους με τις λέξεις
Week Agenda: 13 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσεις αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ και γεύσεις συνθέτουν την πιο δυνατή ατζέντα των ημερών
Θα’ ναι σαν να μπαίνει η άνοιξη: Η Μαρίνα Αγίας Νάπας υποδέχεται την ομορφότερη εποχή του χρόνου με το δημιουργικό Spring Festival
Η Μαρίνα Αγίας Νάπας σας περιμένει για να δώσετε μαζί το πιο δημιουργικό και πολύχρωμο «παρών» στην επίσημη υποδοχή της πιο ομορφότερης εποχής του χρόνου
25 υπέροχες προτάσεις για έξοδο αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Φτιάξαμε την ατζέντα του σαββατοκύριακου, με όλα όσα μπορείς να κάνεις, να δεις και να ακούσεις σε όλο το νησί
Η Λάρνακα διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα Νερού
Μία μέρα αφιερωμένη στο πιο πολύτιμο αγαθό