News , Guide

Γιατί το κυπριακό πρόγευμα γίνεται μόδα!

Μέσα από το πρόγραμμα "Cyprus Breakfast Kalimera" με πρωτοβουλία του ΚΟΤ

Δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 2016

Πώς θα πεις καλημέρα; Πώς θα καλωσορίσεις την καινούργια μέρα με τον καλύτερο τρόπο; Φυσικά, με το πρόγραμμα Cyprus Breakfast Kalimera, με πρωτοβουλία του ΚΟΤ και σύμπραξη των Travel Foundation της Μεγάλης Βρετανίας και του Cyprus Sustainable Tourism Initiative.

Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε για έναν και μοναδικό λόγο ή μάλλον -προσωπικά θα έλεγα ότι- δημιουργήθηκε για ένα λόγο με πολλές παραμέτρους. Να προωθηθεί η γαστρονομική κουλτούρα της Κύπρου.

Ναι, αλλά… δεν είναι μόνο αυτό. Η Κύπρος είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, έχει γαστρονομικούς θησαυρούς και μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική γευστική εμπειρία. Το νησί μας μπορεί να γίνει πόλος έλξης τουρισμού όχι μόνο για τις υπέροχες θάλασσες, τα βουνά και τα αρχαία. Αλλά και γιατί όλα αυτά, η ιστορία, το παρελθόν, το χαμόγελο, η αγάπη, εμπεριέχονται σε μια μπουκιά… σουτζούκου, σε ένα κομματάκι χαλούμι, σε μια γλυκιά κουταλιά από το παραδοσιακό καρυδάκι. Γιατί η γεύση είναι μνήμη και η μνήμη στηρίζει το μέλλον!

 

Η φιλοσοφία του προγράμματος Cyprus Breakfast
Αρκετά είναι εκείνα τα ξενοδοχεία που έχουν μπει στο πρόγραμμα Cyprus Breakfast του ΚΟΤ. Και καλά κάνουν! Γιατί δηλαδή πρέπει ο τουρίστας να τρώει baked beans, ενώ βρίσκεται στην Κύπρο; Δεν θα έπρεπε να γευτεί τα ντόπια προϊόντα για να αντιληφθεί (και να αντιληφθούμε) τις ιστορίες που μπορεί να μας διηγηθεί; Ποιοι είναι όμως ουσιαστικά οι  στόχοι αυτού;

1. Να βελτιωθεί η ποιότητα του ντόπιου πρωινού που προσφέρεται στα ξενοδοχεία, με την παρουσίαση στο πρωινό συνταγών και προϊόντων τα οποία χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά ή ως μέρος της ευρύτερης μεσογειακής διατροφής.

2. Να αναπτυχθεί ένα δίκτυο πληροφοριών για να υποστηριχθεί η γνώση γύρω από την κυπριακή γαστρονομία σε άμεση σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό αλλά και τη διατροφική τους αξία, έτσι ώστε να προωθηθούν και τα τοπικά προϊόντα.

3. Να υποστηριχθούν οι ντόπιοι παραγωγοί και να έχουν πρόσβαση στον τουριστικό τομέα και αυτό μπορεί να συμβεί μέσω του προγράμματος αυτού με την προώθηση των προϊόντων τους αλλά και τον τόπο παρασκευής αυτών.

4. Να προωθηθούν κοινότητες μέσω των γαστρονομικών εκδηλώσεων που έχουν, έτσι ώστε να παρουσιαστεί και η γαστρονομική κληρονομιά στο φυσικό της περιβάλλον.

Μπορεί να μην είμαι τουρίστας στη χώρα μου, στον τόπο μου, στην πατρίδα μου, αλλά σίγουρα την επόμενη φορά που θα κάνω εσωτερικό τουρισμό, θα προτιμήσω να φάω το κυπριακό μου πρωινό και να στηρίξω τις μικρές οικιακές μονάδες, τη γιαγιά που κάνει τη μαρμελάδα και το νέο που άφησε την πόλη για να ζήσει στο χωριό και να προσφέρει!

Μιλήσαμε με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου

Για ποιο σκοπό έγινε το κυπριακό πρόγευμα;
‘Η έννοια του “Κυπριακού Προγεύματος” μπορεί να υποστηρίξει μια νέα μάρκα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία, βασισμένη στον αυθεντικό και παραδοσιακό χαρακτήρα της τοπικής κουζίνας που να λειτουργεί ως εργαλείο προώθησης για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας της Κύπρου. Ο γαστρονομικός τουρισμός, εξάλλου, αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική γαστρονομική τάση, η οποία αποκτά ενισχυμένη δυναμική, ειδικά στους ταξιδιώτες με υψηλά εισοδήματα και υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στους αναγνωρισμένους γαστρονομικούς προορισμούς, δεν μπορεί να αγνοηθεί η γαστρονομική της παράδοση, που συνδέεται στενά με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Η θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι των πολιτισμών, έφερε στο νησί διάφορους κατακτητές που επηρέασαν τις διατροφικές συνήθειες διαμορφώνοντας αυτό που μπορεί να οριστεί σήμερα ως αυθεντική γαστρονομική εμπειρία’.

Πώς συνδέεται ο πολιτισμός με το πρόγευμα και πώς προβάλλεται ώστε να το γευτεί ο τουρίστας ή ο γηγενής;
‘Το Κυπριακό Πρόγευμα ως θεσμός αποσκοπεί κατ' αρχάς στη δημιουργία ενός ενιαίου σήματος προβολής των κυπριακών ξενοδοχείων, που θα αναδεικνύει τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό ως στοιχείο διαφορετικότητας, σηματοδοτώντας τον κοινωνικό ρόλο της ξενοδοχειακής βιομηχανίας μέσα από τη στήριξη που παρέχει στις τοπικές κοινωνίες και στους μικρούς παραγωγούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται η βελτίωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα στο Κυπριακό Πρόγευμα με εμπλουτισμό των πιάτων από προϊόντα τα οποία χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά. Σημαντική θεωρείται και η ενίσχυση της πληροφόρησης γύρω από την κυπριακή παραδοσιακή γαστρονομία σε σχέση με την ιστορική/πολιτιστική της διάσταση, αλλά και με τη διατροφική της αξία και τους τρόπους κατανάλωσης. Εξάλλου, η ενίσχυση των τοπικών παραγωγών παρέχεται μέσω του προγεύματος, για προώθησή τους, με παράλληλη προβολή περιοχών και κοινοτήτων της υπαίθρου μέσω των γαστρονομικών τους εκδηλώσεων και της ταύτισης της γαστρονομίας με το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον’.

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close