Θέατρο , Τα Καλύτερα του Θεάτρου

"Ένιωσα πως η ιστορία της Νίτσας έπρεπε να ειπωθεί στο θέατρο"

Ο σκηνοθέτης Πάρις Ερωτοκρίτου μιλά στο Check In Cyprus για τη νέα του θεατρική δουλειά

Δημοσιεύτηκε στις 06 Απριλίου 2016

Από τους πιο τολμηρούς σκηνοθέτες του κυπριακού θεάτρου, ο Πάρις Ερωτοκρίτου επιστρέφει με την παράσταση ‘Νίτσα’. Ένα έργο, του Γιώργου Τριλλίδη που έχει ως εφαλτήριο την τραγική ιστορία της αγωνίστριας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Νίτσας Χατζηγεωργίου.

 



H Νίκη Δραγούμη στον ρόλο της "Νίτσας"


Σε τι αφορά η παράσταση Νίτσα;
Πρόκειται για ένα έργο που έχει γραφτεί από τον Γιώργο Τριλλίδη στο πλαίσιο του προγράμματος “Play”. Εφαλτήριο είναι η Νίτσα Χατζηγεωργίου, αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, με σημαντική και πρωτότυπη συνεισφορά. Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί αρκετά γι’ αυτήν –για τα κύρια σημεία της αγωνιστικής της δράσης γίνεται αναφορά στο έργο, άλλοτε ακροθιγώς, άλλοτε πιο εκτεταμένα, άλλοτε ευθέως, άλλοτε πλαγίως. Το θεατρικό δεν επιθυμεί να καταπιαστεί ακραιφνώς με τη δράση -οσηδήποτε γενναία, οσηδήποτε ενδιαφέρουσα- της πρωταγωνίστριας κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά ούτε και με τη δύσκολη -για κάποιους άκρως αμφιλεγόμενη- ζωή της πριν και μετά τον αγώνα. Ούτε καν με τις περίεργες συνθήκες του θανάτου της. Η εστίαση γίνεται στην ψυχολογία μιας Κυπρίας που η ζωή στάθηκε αγρίως άδικη μαζί της. Θύμα του φύλου της, θύμα της εποχής της, θύμα του κοινωνικού περίγυρου. Θύμα -ίσως- του εαυτού της’.  

Γιατί επέλεξες να ανεβάσεις το έργο αυτό;
‘Όταν το διάβασα ένιωσα ότι αυτή η ιστορία πρέπει να ειπωθεί στο θέατρο. Αισθάνθηκα μια σύνδεση με το έργο τότε χωρίς να ξέρω ακριβώς γιατί – δεδομένης της καλής γραφής βεβαίως– και αυτό ήταν κάτι το οποίο μου έδωσε μια σημαντική ώθηση. Νιώθω καλύτερα σε έργα όπου καλούμαι –μαζί βέβαια με τους συνεργάτες μου– να ανακαλύψουμε ένα έργο όπου οι απαντήσεις δεν είναι δεδομένες εξ αρχής’.

Πάντως ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ είναι ένα θέμα το οποίο δεν απασχολεί τις θεατρικές σκηνές…
Θεωρώ πως είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον να προσεγγιστούν ιστορικά θέματα μέσω του θεάτρου με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και την πορεία του στο εκάστοτε έργο’.

Η Νίτσα τι θα πει στο θεατή;
Αυτό είναι κάτι το οποίο επαφίεται στην κρίση του κάθε θεατή, όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η παράσταση και η θεματική του έργου δεν εξαντλούνται στη δεκαετία του 1950-’60, αλλά αφορούν το σήμερα τόσο σε κοινωνικό και πολιτικό αλλά περισσότερο σε ανθρώπινο επίπεδο και δη γυναικείο.

Θεωρείσαι ένας από τους πιο τολμηρούς σκηνοθέτες της γενιάς σου, τελικά το θέατρο θέλει τόλμη;
Θα έλεγα ότι όπως όλα, έτσι και το θέατρο θέλει αγάπη παρά τόλμη. Αν θεωρούμαι τολμηρός σκηνοθέτης, τότε καλώς, αλλά δεν ξεκινώ ποτέ ένα έργο με γνώμονα το να είναι τολμηρό. Μοναδικό μου κριτήριο είναι το έργο να είναι ζωντανό και η διαδικασία απελευθερωτική για τους ηθοποιούς –αλλά και για τους υπόλοιπους συντελεστές μιας παραγωγής’.

Τα επόμενά σου σχέδια ποια είναι;
Έχω καταθέσει αίτηση στο Φεστιβάλ Κύπρια 2016 με το έργο “Άμλετ” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ένα έργο που έχω στο μυαλό μου τα τελευταία τρία χρόνια. Ακολουθούν άλλα τρία έργα κάτω από την ομπρέλα της Fresh Target Theatre Ensemble: “Ένα Άλμπουμ Ιστορίες” σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή (Μάιος), “Λεόντιος και Λένα” σε δική μου σκηνοθεσία (Νοέμβριος 2016) και “Shockheaded Peter” σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή (Δεκέμβριος 2016)’.

Γιατί κάποιος να δει τη Νίτσα;
Γιατί ελπίζω να δει μια πολύ καλή παράσταση. 

Info
Παραστάσεις μέχρι 22 Απριλίου (Πέμπτη, Παρ, Σ & Κ) στις 20.00 στο Σπούτνικ. Πληρ. 70007027 /www.fresh-target.com.
Στην παράσταση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Νίκη Δραγούμη και Παναγιώτα Παπαγεωργίου καθώς και 9 γυναίκες υπό την καθοδήγηση της Βίκυς Αναστασίου (Amalgmation Proect). Σκηνικά: Γιώργος Γιάννου, κοστούμια: Ρένα Ολυμπίου. 

Σχετικά

Ατζέντα
April 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close