Δημοσιεύτηκε στις 08 Ιουνίου 2016
Το Φεστιβάλ Όψεις του Κόσμου, ο Διεθνής Οργανισμός της UNESCO για το Animation ASIFA και το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, με μεγάλη τους χαρά ανακοινώνουν την επετειακή 15η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ του Σινεμά Animation στην Ύπαιθρο, «Όψεις του Κόσμου». Το Κυπριακό Φεστιβάλ Animation διεξάγεται και φέτος σε τέσσερεις πανέμορφες τοποθεσίες με παραδοσιακή, ιστορική και πολιτισμική αξία: στη Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στον Αρχαιολογικό χώρο Παλαίπαφου στα Κουκλιά (κυρίως χώρος προβολών και εκθέσεων), στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια (εργαστήρια και εκθέσεις) στον Πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις 20 στην Πάφο (παιδικό πρόγραμμα ταινιών) και στο ΤΕΠΑΚ στη Λεμεσό (διαλέξεις και παρουσιάσεις).
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ - ΕΚΘΕΣΕΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΕ ΤΕΤΑΡΤΗ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ
Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια
Ο κορυφαίος Αυστριακός σκηνοθέτης και δημιουργός animation, Thomas Renoldner, θα παρουσιάσει εργαστήρι με θέμα «Χαρακτική και το Animation». Μαζί του η Ιταλίδα καλλιτέχνις Federica Pangnicco.
ΤΡΙΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ
Πολιτιστικός Χώρος Τεχνόπολις 20, Πάφος
20: 00: Προβολή ταινιών του Παιδικού Προγράμματος
ΠΕΜΠΤΗ 21, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΙΥ
Μεσαιωνική Αγρέπαυλη δίπλα από τον Αρχαιολογικό χώρο Παλαίπαφου στα Κουκλιά
Προβολή ταινιών το παγκόσμιο σινεμά animation: Τρεις νύχτες, τρία διαγωνιστικά προγράμματα, με μεγάλο αριθμό ταινιών του ανεξάρτητου σινεμά animation. Η επιλογή έγινε ανάμεσα στις κορυφαίες ταινίες του κόσμου.
Προβολή ταινιών του Κυπριακού Διαγωνιστικού Προγράμματος: Ταινίες Κυπρίων καλλιτεχνών του σινεμά animation. Το Κυπριακό Φεστιβάλ Αnimation παρέχει διαχρονικά σημαντική στήριξη στους Κύπριους σκηνοθέτες προβάλλοντας το έργο τους στην Κύπρο αλλά και σε πολλά άλλα σημαντικά φεστιβάλ διεθνώς.
Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21:00
ΒΡΑΒΕΥΣΗ - ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Με το τέλος των προβολών, η τριμελής κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει τα βραβεία της, ξεχωριστά για το Διεθνές και το Κυπριακό πρόγραμμα. Την ίδια νύκτα θα προβληθούν όλες οι βραβευμένες ταινίες των δύο διαγωνιστικών προγραμμάτων.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Theodore Ushev: Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος Animation Filmmaker, graphic Artist, illustrator και multimedia artist με καταγωγή τη Βουλγαρία, ζει και εργάζεται στον Καναδά από το 1999. Δεν σταματά να αναζητεί νέα εκφραστικά μέσα οπτικής δημιουργίας και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της Avant Garde σκηνής διεθνώς. Ο Theodore Ushev φιλοτέχνησε και την φετινή αφίσα του Φεστιβάλ.
Kaspar Jancis: Συνθέτης και σκηνοθέτης, γεννημένος στην Εσθονία, έχει μια συνεχή παρουσία στα διεθνή φεστιβάλ Animation σε όλο τον κόσμο, με τις ταινίες του να έχουν αποσπάσει αρκετά βραβεία, με πιο πρόσφατες τις ταινίες Antropoff (2012) και Piano (2015).
Γιώργος Σαββινίδης: Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» έχει διατελέσει για χρόνια πολιτιστικός συντάκτης και αρθρογραφεί συστηματικά για την τέχνη, την παιδεία, τον πολιτισμό, αλλά και ευρύτερα για πολιτικά και κοινωνικά θέματα.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΙΟΥΛΙΟΥ
Στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό
Ημερίδα παρουσιάσεων σε συνεργασία με το πρόγραμμα creative Europe Desk Cyprus και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο: «Getting your ideas to the screen, an exciting animated journey»
10:00 με 15:00: H ημέρα θα είναι αφιερωμένη σε μια σειρά από διαλέξεις και παρουσιάσεις από Κύπριους και διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, δημιουργούς και ακαδημαϊκούς του Animation. Όλες οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό. Κύριοι ομιλητές μεταξύ άλλον θα είναι Ο Morten Thorning, διευθυντής της φημισμένης σχολής animation της Δανίας The Animation Workshop και η συντονίστρια των προγραμμάτων Lana Tankosa Nikolic. Η Δανέζικη αντιπροσωπία θα βρίσκεται μαζί μας για μια εκτενή παρουσίαση του έργου τους που αναπτύσσουν συμπεριλαμβανόμενων συμπαραγωγών ταινιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 21-23 ΙΟΥΛΙΟΥ
Μεσαιωνική Αγρέπαυλη στον Αρχαιολογικό χώρο Παλαιπάφου
* Έκθεση αφίσας και ρετροσπεκτίβα του Theodore Ushev
* Ρετροσπεκτίβα του Kaspar Jancis
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Μεσαιωνική Αγρέπαυλη δίπλα από τον Αρχαιολογικό χώρο Παλαίπαφου στα Κουκλιά
Το Φεστιβάλ θα κλείσει το Σάββατο 23 Ιουλίου με μια συναυλία του κυπριακού μουσικού σχήματος Sandy Brour. Το πρόγραμμα συναυλιών του Φεστιβάλ συντονίζει ο μουσικός Αντώνης Αντωνίου.
Επίσημος Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Στηρίζουν: το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).
Αθλοθέτηση βραβείων: Τράπεζα Κύπρου.
Πληροφορίες: www.animafest.com.cy - Facebook/Animafest Cyprus
Σχετικά
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Τσακ Νόρις
Η ανακοίνωση της οικογένειας του διάσημου ηθοποιού
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο αρνήθηκε ρόλο στο «The Batman Part II»
Καθώς η αναμονή για το σίκουελ της ταινίας του Ματ Ριβς μεγαλώνει, ένα από τα πιο κομβικά κομμάτια της ταινίας παραμένει ανοιχτό και προκαλεί έντονο ενδιαφέρον.
Spider-Man: Brand New Day: Ο Τομ Χόλαντ επιστρέφει με νέα απειλή και ανανεωμένη στολή -δείτε το τρέιλερ
Το πρώτο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας Spider-Man: Brand New Day κυκλοφόρησε, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το τέταρτο κεφάλαιο του διάσημου franchise, που θα βγει στους κινηματογράφους στις 31 Ιουλίου
H Μαντόνα επιστρέφει στην υποκριτική μετά από 24 χρόνια
Δημοσιεύματα θέλουν τη διάσημη ηθοποιό να προστίθεται στο καστ της σειράς The Studio του Σεθ Ρόγκεν
Ο Timothee Chalamet επιστρέφει στο Dune: Part Three πιο σκοτεινός και πιο σκληρός
Το νέο υλικό κυκλοφόρησε ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του teaser στο TikTok και σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας της ταινίας.
12 θρυλικές ταινίες που προτάθηκαν για Όσκαρ αλλά έχασαν παταγωδώς. Οσκαρικά fail
Αν νομίζεις ότι η Ακαδημία είναι πάντα δίκαιη, ετοιμάσου να εκπλαγείς
Έρχεται το spin-off του «Family Guy» - Πότε θα κάνει πρεμιέρα η σειρά «Stewie»
Ο Seth MacFarlane θα δανείσει τη φωνή του στον Stewie
Όσκαρ 2026: Το Χόλιγουντ τίμησε τη μνήμη του Ρομπ Ράινερ (video)
Τιμή στον Ρομπ Ράινερ του οποίου ο θάνατος συγκλόνισε το Χόλιγουντ
Όσκαρ 2026: Ποια είναι η ελληνικής καταγωγής Cassandra Kulukundis που κέρδισε το βραβείο καλύτερου κάστινγκ
Η νίκη της αφορούσε την ταινία «One Battle After Another»
Όσκαρ 2026: Οι μεγάλοι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Όλα όσα έγιναν στην 98η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων
Χρυσά Βατόμουρα 2026: Η ταινία που σάρωσε τα αντι-βραβεία της χρονιάς
Ανακοινώθηκαν οι “νικητές” των 46ων Χρυσών Βατόμουρων, των σατιρικών βραβείων που “τιμούν” τις χειρότερες κινηματογραφικές παραγωγές της χρονιάς