Δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2016
Τι θα έλεγες λοιπόν για μια βόλτα μέχρι την Πέγεια της Πάφου;
Εκεί την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 19.30 θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή. Η Γιορτή του Χαρουπιού.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε ένα χώρο ιερό, μαγικό, σ` ένα τοπίο με μοναδική ομορφιά και ιστορία, στην πλατεία της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Πέγειας και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλο το κοινό.
Η Πέγεια παραδοσιακά ήταν το χωριό του "Χαρουπιού". Ένα χωριό πλούσιο σε χαρουπιές και που ανέκαθεν το χαρούπι ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων της Πέγειας.
Ο «μαύρος χρυσός» της εποχής, όπως τον χαρακτήρισαν, έσωσε τους Πεγειώτες, αφού γίνονταν εξαγωγές στην Αγγλία, τη Γαλλία και σ` όλη την Ευρώπη.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι η χαρουπιά αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά δέντρα του τόπου μας. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης δεν αποτελεί για μας τους Κύπριους μόνο μια βασική διατροφική πηγή, αλλά μια ζωντανή κληρονομιά που συνδέεται με κάθε πτυχή της ζωής μας, την καθημερινότητα και τις συνήθειές μας. Τόσο το ίδιο το χαρούπι όσο και τα παράγωγά του είναι από τα βασικότερα στοιχεία της κυπριακής αλλά και της μεσογειακής διατροφής και είναι γνωστά τόσο για την υψηλή διατροφική τους αξία όσο και για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους.
Καιρός λοιπόν είναι να τα γνωρίσουμε από κοντά τόσο τα χαρούπια όσο και τα παράγωγά τους.
Η φετινή εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Αθλητικό Σύλλογο Πέγειας και το Δήμο Πέγειας και τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή κ. Κώστα Μαυρίδη.
Και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Στο πλαίσιο της φετινής οργάνωσης θα παρουσιαστεί πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του γνωστού στο κοινό Μιχάλη Τερλικκά και του συγκροτήματος του "Μούσα", όπως επίσης και διαγωνισμός "τσιαττιστών" με το γνωστό Ηλία Ηλία και την παρέα του, διάφορα κυπριακά χορευτικά προγράμματα απο παραδοσιακά συγκροτήματα, και απαγγελίες ποιημάτων για την "τερατσιά".
Θα υπάρχουν περίπτερα με παραδοσιακά προϊόντα από χαρούπι όπως κουλουράκια και αναρή με το χαρουπόμελο και πολλά άλλα καθώς και παρασκευή διαφόρων παραδοσιακών εδεσμάτων απο χαρούπι.
Η καλαθοπλεκτική και η παρασκευή του κυπριακού "παστελιού" , του "ρεσιού" και του "τραχανά" θα έχουν και αυτά το ενδιαφέρον τους.
Επίσης θα υπάρχει προς πώληση φαγητό, διάφορα κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα και ποτό.
Μη χάσετε αυτήν τη γιορτή.
Σχετικά

“Ride and Watch”: Ποδηλασία και θερινό σινεμά στην καρδιά της Λευκωσίας
Στον Άγιο Δομέτιο θα ζήσεις μια διαφορετική εμπειρία για όλη την οικογένεια

Ακόμη δύο έξτρα stand up comedy παραστάσεις για τον Ζαχαρία Ζαννέτου
Με 2 sold out και εμφανίσεις σε όλη την Κύπρο

Δωρεάν παλουζές, ζωντανή μουσική και άλλες εκπλήξεις στο Πέρα Πεδί
Μία ημέρα αφιερωμένη στην παράδοση και τις γεύσεις της Κύπρου, για όλη την οικογένεια

Ο Κάμπος και η Τσακίστρα συναντιούνται για σουβλάκι και παλουζέ στην πρωτεύουσα
Παραδοσιακή σύναξη του Πολιτιστικού Σωματείου Κάμπου – Τσακκιστράς

10ο Handmade in Cyprus Market: Διήμερο με 40 τοπικούς καλλιτέχνες χειροποίητων προϊόντων
Γλυκά, αρτοσκευάσματα, εργαστήρια τέχνης-χειροτεχνίας, φαγητό και ποτά

Έρχεται και φέτος το πιο μαγικό «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», στη Δερύνεια!
Το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό 2025 – 2026» έρχεται να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες για μικρούς και μεγάλους

Livadia Night Run 2025: Ένας μοναδικός νυχτερινός αγώνας δρόμου
Με πολύχρωμα φώτα, δυνατή μουσική και αθλητική ενέργεια

Την Κυριακή θα απολαύσουμε ζεστό παλουζέ, στο Φοινί
Φθινόπωρο χωρίς φοινιώτικο παλουζέ δεν γίνεται!

Pillows of the Sky: Χορός σε δημόσιους χώρους, σε Λευκωσία και Λεμεσό
Το νέο χορογραφικό έργο της Ελεάνας Χαραλάμπους, μετατρέπει τον ουρανό σε σκηνή και τα σύννεφα σε πρωταγωνιστές μιας βιωματικής εμπειρίας

Παιδικό Πανηγυράκι του ΠΑΣΥΚΑΦ με παιχνίδια, τραγούδια, χορό, λιχουδιές και πολλές εκπλήξεις
Ετοιμαστείτε για μια μέρα γεμάτη χαρά, προσφορά και αγάπη

Νέο μενού για το πρώτο φθινοπωρινό ραντεβού με το Fork Food Market
Μάθε όλα όσα χρειάζεται για το φαγητό, ποτό αλλά και τη διασκέδαση

αντΕΙχήσεις: Απόκρυφες ιστορίες της εντός των τειχών Λευκωσίας
Περίπατοι, συζητήσεις και εργαστήρια που εστιάζουν στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενετικών τειχών της Λευκωσίας μέσα μία σειρά δράσεων!