Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016
Η ομάδα Paravan των Μελίτα Κούτα και Χάρη Καυκαρίδη επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα της Κύπρου με τη νέα της, ιδιαίτερη-όπως πάντα-δουλειά Happy Mess.
Πρόκειται για μια παράσταση που δημιουργήθηκε με τη διαδικασία του devised theatre (Θέατρο της Επινόησης), με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική έρευνα, η οποία έγινε μέσα από συνεντεύξεις ανθρώπων με προσωπικές εμπειρίες και ακαδημαϊκών, έρευνα σε αρχεία, βιβλιοθήκες και βίντεο- ντοκουμέντα. Οι ηθοποιοί, σε στενή συνεργασία με τους συντελεστές της παράστασης, κτίζουν μαζί μια παράσταση την οποία χαρακτηρίζει η έντονη θεατρικότητα, η κινησιολογία, μουσική και η γρήγορη εναλλαγή εικόνων και σκηνών.
Με αφορμή την πρεμιέρα της νέα τους δουλειάς στον Κάτω Χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Βλαδίμηρος Καυκαρίδης (Σατιρικό Θέατρο) το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, οι δημιουργοί του Happy Mess μοιράστηκαν με το Check In Cyprus όλα όσα οι ίδιοι βίωσαν μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας μίας τέτοιας παράστασης η οποία φτιάχτηκε ουσιαστικά από το μηδέν.
Επιλέξαμε αυτή την παραγωγή διότι: Μας ενθουσιάζει η πρόκληση της διαδικασίας του devised theatre. Το να δημιουργείς μια παράσταση από το μηδέν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και περίπλοκο. Μπορεί να σπρώξει τη δημιουργικότητα σου στα άκρα μέσα από τη συνεργασία και συμβίωση με τους συνεργάτες σου.
Το Θέατρο της Επινόησης στην Κύπρο: Δεν το βλέπουμε πολύ συχνά. Ίσως γιατί απαιτεί πολύ χρόνο η προεργασία και οι πρόβες. Έχουν γίνει κάποιες σημαντικές παραστάσεις στο παρελθόν, μακάρι να δούμε και άλλες γιατί υπάρχει πολλή υλικό στην ιστορία μας, στις μέρες μας που μπορεί να βρει φωνή μέσω του θεάτρου.
Μέσα από αυτή την παράσταση θέλουμε να: Ταξιδέψουμε τους θεατές σε μια ανάμνηση. Να δημιουργήσουμε μια εμπειρία συναισθήσεων, όπου το κείμενο, η δράση, η μουσική, η εικόνα γίνονται το μέσο για να πούμε την ιστορία ενός χαρακτήρα που επιστρέφει στον τόπο του.
Η διαδικασία παραγωγής αυτής της παράστασης: Αρχικά πήρε πολλούς μήνες έρευνας σε βιβλιοθήκες, αρχεία, βίντεο ντοκουμέντα, συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις. Μετά μια περίοδος εργαστηρίων με τους ηθοποιούς, όπου δουλέψαμε με αυτοσχεδιασμούς, δημιουργική γραφή και κίνηση. Κατόπι μεσολάβησαν δύο μήνες ανάλυσης του υλικού που προέκυψε από τις πρόβες. Δουλέψαμε πάνω στη δραματουργία, συγγραφή κειμένου και τη σκηνοθετική γραμμή. Ακολούθησαν και πάλι πρόβες με τους ηθοποιούς, η μουσική, εικόνα και κάπως έτσι στήθηκε η παράσταση. Η όλη διαδικασία διήρκησε ένα χρόνο.
Ο ήρωας: Πρόκειται για ένα χαρακτήρα που επιστρέφει μετά από χρόνια στην Κύπρο ζητώντας απαντήσεις για γεγονότα που συνέβησαν στο σκοτεινό παρελθόν. Ταξιδεύοντας πίσω, η πραγματικότητα μπερδεύεται με τη μνήμη, έτσι βρίσκει τον εαυτό του να "αιωρείται".
Το σχήμα Παρελθόν-Πραγματικότητα-Μνήμη: Η παράσταση κινείται μεταξύ δύο παράλληλων ιστοριών με ορόσημο την ημερομηνία 20 Ιουλίου και μια πέτρα.
20 Ιουλίου 1969: Ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας. Για πρώτη φορά ο άνθρωπος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη και φέρνει πίσω στη γη πέτρες από την "θάλασσα της ηρεμίας" στο Φεγγάρι.
20 Ιουλίου 1974: ο τουρκικός στρατός εισβάλει στην Κύπρο. Η φεγγαρόπετρα χάνεται. Το μικρό αυτό σουβενίρ του μεγαλύτερου επιτεύγματος της ανθρωπότητας γίνεται θύμα διχόνοιας.
20 Ιουλίου 2016: σε μια παράλληλη θάλασσα στην Κύπρο, ο Αλέξης, επιστρέφει στον τόπο του.
Ο τίτλος Happy Mess: Εκφράζει με χιούμορ την εικόνα της Κύπρου, της κοινωνίας, της ιστορίας μας, αλλά και της καθημερινότητας μας σαν μια αντιφατική κατάσταση. Από την μια είναι "το παραδεισένιο νησί" και από την άλλη "το μαρτυρικό νησί". Τα πάντα κινούνται μεταξύ μιας διπολικότητας άκρων, από το κλίμα μέχρι την οικονομία. Ενώ το οικονομικό σύστημα κατέρρεε, εμείς γιορτάζαμε τα καρναβάλια. Μπροστά από το φυλάκιο της πράσινης γραμμής, ανοίγουμε hipster bars... happy mess!
Ο θεατής πιστεύω θα: Αφεθεί στη θεατρική φαντασία που κτίσαμε.
Μέσα από το 'Happy Mess' κρατώ: Την αίσθηση ότι βούτηξα στην άμμο και βρέθηκα στο φεγγάρι! Την πιο όμορφη συνεργασία όλης της ομάδας ever!
Το κυπριακό κοινό είναι: Ανοιχτόκαρδο αλλά και αυστηρό!
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
Σχετικά

«Ο Καραγκιόζης μάγειρας»: Μια νέα απολαυστική περιπέτεια του Καραγκιόζη
Γεμάτη γέλιο, φαντασία και... μυρωδιές από ψητά

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου: Τρεις κυπριακές παραγωγές σε Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας
Ο κύκλος των φετινών παραστάσεων ξεκινά στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, στην Κεντρική Σκηνή του Κτηρίου Τσίλλερ, με την παραγωγή Εκ κοιλίας Μητρός μου

«Το Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη ανεβαίνει από το Θέατρο Λέξη
Σε σκηνοθεσία Μαρίνας Βρόντη και παραγωγή Γιώργου Τσιάκκα

Θέατρο κάτω από τον έναστρο ουρανό: 8 υπέροχες παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις
8 ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από όλη την Κύπρο, 8 υπέροχες παραστάσεις, 12 μέρες γεμάτες τέχνη, γέλιο και συγκίνηση!

Πέθανε η ηθοποιός Πόπη Χριστοδούλου, η υπηρέτρια του «Πάρα Πέντε»
Ξεχώρισε για τις χιουμοριστικές ατάκες της στη σειρά του MEGA

Ο «Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» του Όσκαρ Ουάιλντ περιοδεύει στα χωριά μας
Παραμύθι, αφήγηση, θέατρο σκιών και ζωντανή μουσική ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν κόσμο ονειρικό, γεμάτο εικόνες που αγγίζουν την καρδιά

Ο Ζαχαρίας Ζαννέττου επιστρέφει με τη νέα του κωμική παράσταση «Δεν Δεχόμαστε Επιστροφές»!
Η προπώληση ξεκίνησε

«Η κούκλα του Φραντς Κάφκα» για μία τελευταία παράσταση στη Λεμεσό
H παράσταση της παραγωγής της Humart απευθύνεται σε παιδιά από τεσσάρων ετών

Πέθανε η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή
Η ηθοποιός Σοφία Σεϊρλή έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, όταν, καθώς κολυμπούσε στην παραλία Καμάρι, στους Φούρνους Ικαρίας παρασύρθηκε από ισχυρά ρεύματα.

«Να Σπάσει ο Πάγος»: Η νέα stand-up παράσταση του Χαμπή με προσωπικές ιστορίες και καυστικό χιούμορ
Αυτοσαρκασμός, τραύματα και TikTok σε ένα ειλικρινές one-man show

«Να θκιώξουμε τους χαμολιούς»: Μία θεατρική παράσταση για καλό σκοπό με τον Γιώργο Ζένιο και τον Κώστα Βήχα
Τα έσοδα θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες και τα Προγράμματα του ΠΑΣΥΚΑΦ

Η «Φουκού» επιστρέφει τον Σεπτέμβριο με λίγες ακόμη παραστάσεις
Λόγω ζήτησης και για όσους δεν πρόλαβαν