Δημοσιεύτηκε στις 23 Νοεμβρίου 2016
Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στα πλαίσια ειδικής τελετής στην ολομέλεια του Στρασβούργου την Τετάρτη. Η ταινία πραγματεύεται τη σύνθετη σχέση μεταξύ ενός πατέρα και της κόρης του στη σύγχρονη εταιρική κουλτούρα.

Η στιγμή της απονομής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της ολομέλειας.
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ, τη σκηνοθέτρια της νικήτριας ταινίας, Maren Ade, και το επιτελείο της, και δήλωσε τα εξής: «Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα της νικήτριας ταινίας «Toni Erdmann». Η ταινία αυτή αποτελεί έναν συνδυασμό μαύρης κωμωδίας και δράματος και περιγράφει τη δύσκολη, τρυφερή και μερικές φορές παράλογη σχέση μεταξύ μιας νέας γυναίκας που ζει στο εξωτερικό και του πατέρα της. Περιγράφει εύστοχα το πώς αλλάζουν οι οικογενειακές σχέσεις και το πόσο μας επηρεάζουν σε μια γηράσκουσα και ανταγωνιστική κοινωνία. Η ταινία δεν προσφέρει εύκολες απαντήσεις, αλλά μέσω της διακωμώδησης διαφόρων καταστάσεων, μας ενθαρρύνει να ψάξουμε αυτά που πρέπει να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε».
Η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, Σίλβια Κόστα (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε τα εξής: «Μέσα σε δέκα χρόνια, εκατό ταινίες έχουν προωθηθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλη την Ευρώπη, χάρη στο κινηματογραφικό βραβείο LUX του ΕΚ το οποίο προβάλλει την ιστορία της Ευρώπης. Χάρη στο βραβείο LUX πολλοί ανεξάρτητοι σκηνοθέτες και νέοι σεναριογράφοι κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στο ευρύ κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω του υποτιτλισμού των ταινιών στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Το βραβείο έχει ενισχύσει τη διαφορετικότητα και τον πλούτο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, τα θέματα και τις ευαισθησίες του. Η επένδυση στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο αποτελεί ένα βασικό βήμα για την οικοδόμηση της "Ευρώπης του πολιτισμού", στην οποία πιστεύουμε. Η δέσμευσή μας για το μέλλον είναι να στηρίξουμε το βραβείο, προωθώντας τις ταινίες-φιναλίστ και εκτός Ευρώπης, ξεκινώντας από τις χώρες της Μεσογείου.»
Οι άλλες φιναλίστ ταινίες

À peine j´ouvre les yeux/As I Open My Eyes

Ma vie de courgette/My Life as a Courgette
Οι άλλες δύο ταινίες φιναλίστ για το 2016 ήταν οι: «À peine j´ouvre les yeux/As I Open My Eyes» (Γαλλία, Τυνησία, Βέλγιο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) της Leyla Bouzid και η «Ma vie de courgette/My Life as a Courgette» (Ελβετία, Γαλλία ) του Claude Barras. Ο νικητής του βραβείου αποφασίζεται κάθε χρόνο μετά από ψηφοφορία των ευρωβουλευτών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλύπτει το κόστος του υποτιτλισμού των τριών φιναλίστ ταινιών σε όλες τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Επιπρόσθετα χρηματοδοτεί την προσαρμογή της νικήτριας ταινίας για τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και στηρίζει την προώθησή της σε διεθνές επίπεδο.
Οι τρεις φιναλίστ ταινίες προβάλλονται στις 28 χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών του βραβείου LUX, από το Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο. Στόχος είναι να ενισχυθεί η προβολή των ευρωπαϊκών ταινιών σε ολόκληρη την ΕΕ, να καταλάβουν οι Ευρωπαίοι την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και να ενισχυθεί η συζήτηση για μείζονα κοινωνικά ζητήματα τα οποία πραγματεύονται οι εν λόγω ταινίες.
Σχετικά
Στα σκαριά νέα ταινία απο το σύμπαν του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» από τον Στίβεν Κόλμπερτ
Η Γουόρνερ Μπρος ανακοίνωσε ότι ο Στίβεν Κόλμπερτ και ο γιος του εργάζονται πάνω σε μια ολοκαίνουργια ταινία του σύμπαντος του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
Νέες ταινίες στις αίθουσες: Τι βλέπουμε αυτή την εβδομάδα
Από πολυβραβευμένα δράματα μέχρι σκοτεινό τρόμο και δυνατά sequels, οι πρεμιέρες που αξίζουν την προσοχή σου
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της live-action «Βαϊάνα» – Με Ντουέιν Τζόνσον στον ρόλο του Μάουι
Το τρέιλερ βρίσκει τη νεαρή ηρωίδα να ονειρεύεται έναν κόσμο πέρα από τον ύφαλο του νησιού της, Μοτούνουι, πριν ξεκινήσει το ταξίδι της για να εντοπίσει τον Μάουι
Masterclasses φέρνουν διεθνή τεχνογνωσία στο Cyprus Film Days 2026
Mια σειρά από εξειδικευμένα εργαστήρια και masterclasses με τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων δημιουργών και επαγγελματιών του χώρου.
Η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη σε 4 ταυτόχρονες προβολές
Η εκδήλωση «ΣΤΕΛΛΑ - Τέσσερις Πόλεις, Μία Οθόνη» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2026.
Ο Σιλβέστερ Σταλόνε σε ρόλο σκηνοθέτη στη νέα μίνι σειρά του Κουέντιν Ταραντίνο
Πρόκειται για ένα σίριαλ που θα αποτίει φόρο τιμής στη «χρυσή εποχή» του κινηματογράφου και θα γυριστεί εξ' ολοκλήρου σε ασπρόμαυρο φιλμ
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Τσακ Νόρις
Η ανακοίνωση της οικογένειας του διάσημου ηθοποιού
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο αρνήθηκε ρόλο στο «The Batman Part II»
Καθώς η αναμονή για το σίκουελ της ταινίας του Ματ Ριβς μεγαλώνει, ένα από τα πιο κομβικά κομμάτια της ταινίας παραμένει ανοιχτό και προκαλεί έντονο ενδιαφέρον.
Spider-Man: Brand New Day: Ο Τομ Χόλαντ επιστρέφει με νέα απειλή και ανανεωμένη στολή -δείτε το τρέιλερ
Το πρώτο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης ταινίας Spider-Man: Brand New Day κυκλοφόρησε, δίνοντας μια πρώτη γεύση από το τέταρτο κεφάλαιο του διάσημου franchise, που θα βγει στους κινηματογράφους στις 31 Ιουλίου
H Μαντόνα επιστρέφει στην υποκριτική μετά από 24 χρόνια
Δημοσιεύματα θέλουν τη διάσημη ηθοποιό να προστίθεται στο καστ της σειράς The Studio του Σεθ Ρόγκεν
Ο Timothee Chalamet επιστρέφει στο Dune: Part Three πιο σκοτεινός και πιο σκληρός
Το νέο υλικό κυκλοφόρησε ενόψει της σημερινής πρεμιέρας του teaser στο TikTok και σηματοδοτεί την έναρξη της καμπάνιας της ταινίας.