Δημοσιεύτηκε στις 05 Ιανουαρίου 2017
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα τιμήσει και φέτος η Κύπρος τα Θεοφάνεια, αναβιώνοντας έθιμα και παραδόσεις σχετικά με τα Φώτα, που αντανακλούν τόσο την πεποίθηση του διωγμού των καλικαντζάρων όσο και τη θρησκευτική διάσταση.
Σημειώνεται πως σήμερα η Εκκλησία μας γιορτάζει μιαν από τις αρχαιότερες και σημαντικότερες γιορτές της, τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Θεοφάνια, Φώτα ή Επιφάνια, χαρούμενα, θριαμβευτικά και ελπιδοφόρα, κλείνουν το Δωδεκαήμερο, που «άνοιξε» την παραμονή των Χριστουγέννων.
Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια η γιορτή αυτή κάλυπτε μαζί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που, σύμφωνα με τις Γραφές, συνέβη κατά τη βάπτιση του Ιησού. Στις δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των τριών μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.
Τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα πραγμαοποιηθούν σε όλες τις πόλεις. Διάβασε αναλυτικά παρακάτω:
Στην Πάφο
- Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα προστεί της αρχιερατικής θείας λειτουργίας και ακολούθως θα τελέσει τον αγιασμό, με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο. Στη συνέχεια θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο η ακολουθία της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Μετά τη Θεία Λειτουργία στις 09:30 θα σχηματιστεί πομπή, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάφου, με κατεύθυνση το Λιμανάκι Κάτω Πάφου.
Τελετές κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού θα τελεστούν επίσης στα λιμανάκια Λατσιού και Αγίου Γεωργίου Πέγειας όπως επίσης και στο λιμανάκι Κάτω Πύργου Τηλλυρίας. Συγκεκριμένα;
- Ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου Τυχικός την προσεχή Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέου στην Πόλη Χρυσοχούς και στη συνέχεια θα προστεί της τελετής του αγιασμού των υδάτων, που θα γίνει στο λιμανάκι στο Λατσί.
- Ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου Θεολόγος Αλεξανδράκης την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, θα λειτουργήσει και θα κηρύξει στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πέγεια και στη συνέχεια θα προστεί της τελετής του αγιασμού των υδάτων, που θα γίνει στο λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου Πέγειας.
Στη Λεμεσό
Με την ευκαιρία της εορτής των Θεοφανίων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, o Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος μαζί με τις Αρχές της πόλης των επισήμων του κλήρου και του λαού θα κατευθυνθούν με πομπή προς την αποβάθρα του Παλαιού Λιμανιού όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και ο Καθαγιασμός των υδάτων.
Στη Λάρνακα
- Στη Λάρνακα, η ακολουθία για τη γιορτή των Θεοφανίων στη Βυζαντινή και Βασιλική Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου θα τελεσθεί την Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, και ο Μεγάλος Αγιασμός από τον Επίσκοπο Αρσινόης Νεκτάριο. Θα ακολουθήσει πομπή προς τη μεγάλη αποβάθρα για την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.
- Την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017, εορτή των Αγίων Θεοφανείων, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας θα λειτουργήσει και κηρύξει στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Ζυγίου και ακολούθως θα προστεί της επίσημης τελετής του αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο αλιευτικό καταφύγιο Ζυγίου. Την Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπήσει η κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων.
Στη Λευκωσία
O Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου μας προσκαλούν στον Αγιασμό των Υδάτων που θα γίνει την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11:30 π.μ. στη λίμνη του Πάρκου Ακροπόλεως από τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Νεαπόλεως κ Πορφύριο και τους ιερείς του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ακροπόλεως. Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων θα προσφερθούν ζεστοί λουκουμάδες.
Αγία Νάπα
Στον ιερό ναό Παναγίας Αγίας Νάπας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα προστεί της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας συμπαραστατούμενος από τον Παν. Μητροπολίτη Κωνσταντίας - Αμμοχώστου κ. Βασίλειο και ακολούθως θα τελέσει τον Μέγα Αγιασμό στο λιμανάκι Αγίας Νάπας.
Σχετικά

72 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτό το σαββατοκύριακο στην Κύπρο
Θέατρο, μουσική, φεστιβάλ και παραστάσεις γεμάτες έμπνευση, φαντασία και φθινοπωρινή διάθεση

Μεσαιωνικό χριστουγεννιάτικο χωριό ξανά στο ωραιότερο χωριό της Κύπρου με πλούσιο πρόγραμμα
Για 45 ημέρες γεμάτες μαγεία

Comedy, Music & Wine Party στο πέτρινο σοκάκι του οινοποιείου
Μία βραδιά όπου το κρασί θα ρέει άφθονο, το γέλιο θα αντηχεί και η μουσική θα ζεσταίνει την ψυχή

Το 13ο Διεθνές Συνέδριο Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η ΕΕΒΦΑ και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υποδέχονται κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο

Μάθαμε σε ποιο χωριό θα στηθεί φέτος το Halloumi Christmas Village
Σημείωσε τις ημερομηνίες

Ένα Παραμυθένιο Χριστουγεννιάτικο Χωριό ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί στον Καλοπαναγιώτη
Το όμορφο χωριό της Μαραθάσας μεταμορφώνεται σε έναν ζωντανό πίνακα γιορτινής χαράς, όπου κάθε γωνιά κρύβει και μια στιγμή μαγείας

Lidl Wellness Camp 2025: Εκεί όπου η γνώση γίνεται ευεξία και η ευεξία, καθημερινή συνήθεια
Ένα διήμερο ευεξίας και καλής ζωής, στην Αγία Νάπα

Σ' αυτό το χωριό θα στηθεί και φέτος “Το σπίτι των Ξωτικών"
Tο Χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πραστειό Κελλακίου ετοιμάζεται να επιστρέψει...

Η Περιστερώνα ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα
Η Οδός Χριστουγέννων θα ανοίξει στο χωριό

18 υπέροχα πράγματα για να κάνεις αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο
Εκθέσεις, φεστιβάλ, θέατρο, μουσική και γαστρονομία


Πανηγύρι Χαράς, με παιχνίδια, δραστηριότητες, τον Μάρκο Παγδατή και ποδοσφαιριστές
Το 30ο Πανηγύρι της Χαράς, την Κυριακή στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού